Ekonomi

S: Svårare att sänka pensionärsskatten

Skatteskillnanden mellan löntagare och pensionärer kan inte jämnas ut under de kommande fyra åren. Den bedömningen gör Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson. Hon är mer pessimistisk än i höstas om utrymmet i statsfinanserna för en pensionärsskattesänkning.

– Det är ingenting jag på något sätt skulle lova undernästa mandatperiod, utan det kommer att ta tid. Ju sämre läget är i statsfinanserna, desto längre tid kommer en sådan reform att ta, säger Magdalena Andersson till DN.

Sedan det borgerliga maktövertagandet 2006 har inkomstskatten sänkts betydligt mer för löntagare än pensionärer.

Det femte jobbskatteavdraget som infördes vid årssikiftet innebär att en pensionär med en total pension på 25.000 kronor i år betalar mellan 765 kronor och 2.000 kronor mer i skatt varje månad jämfört med en löntagare med samma inkomst. Skillnaden i skatten beror på födelseår och vilken kommunalskatt den kommun man bor i har.

I augusti i fjol sade Magdalena Andersson till DN att en sänkning av pensionärsskatten skulle bli en valfråga för Socialdemokraterna. Men på grund av senaste prognosen från Ekonomistyrningsverket (ESV) om de försämrade svenska statsfinanserna är hon nu mer pessimistisk om hur snabbt pensionärsskatten skulle komma att sänkas vid en rödgrön valseger i höst.

– Ja, det är självklart. Om ESV:s prognos stämmer, kommer det att ta längre tid än vad vi trodde i höstas. Jag är mer pessimistisk i dag, säger hon.