Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sämre än väntat av Volvo

AB Volvo gjorde en vinst före skatt på 3,9 miljarder kronor för det fjärde kvartalet i år. Det var sämre än väntat och fordonstillverkaren räknar nu med att sälja färre tunga lastbilar i år än vad koncernen tidigare prognostiserat. ”Vi drar ner lite mer aggressivt, men vi har flexibilitet för det”, säger vd Martin Lundstedt.

Under de tre sista månaderna i fjol nådde Volvo en försäljning på 79,6 miljarder kronor – tre procent bättre än för motsvarande kvartal i fjol.

Ändå ger bokslutsrapporten en splittrad bild av marknaden. Efterfrågan på lastbilar ökade i Europa, men var svagare i Brasilien och Nordamerika.

Vinsten före skatt på 3 901 miljoner kronor var en kraftig förbättring jämfört med fjärde kvartalet 2014 då Volvo noterade en förlust på 2.286 miljoner kronor. Men då tog Volvo stora engångskostnader och de analytiker som följer koncernen hade, enligt Reuters, i snitt räknat med en vinst på 4.328 miljoner kronor.

I Nordamerika sjönk orderingången under fjärde kvartalet med 20 procent. Volvo räknar nu med att totalmarknaden för nya tunga lastbilar i år blir 260 000 bilar, mot tidigare prognos på 280 000.

Koncernchef Martin Lundstedt berättar på en presskonferens på fredagen att Volvo drar ner produktionsnivån i Nordamerika mer än vad som motiveras av den förväntade nedgången på marknaden.

– Vi drar ner lite mer aggressivt, men vi har flexibilitet för det, säger han.

Volvo går igen en omstrukturering på lastbilssidan där de olika varumärkena ska sköta sig själva. Det har lett till spekulationer att Volvo kan vara på väg mot en styckning.
Martin Lundstedt försvarade sitt beslut, utan att tala om försäljning av något varumärke.

– Det är viktigt att varje varumärke kan stå på egna ben – kommersiellt och med lönsamhet, sade han.

För helåret 2015 rapporterar Volvo en vinst före skatt på 20,4 miljarder kronor, jämfört med 5,1 miljarder 2014.

Styrelsen föreslår en utdelning på tre kronor per aktie, oförändrat jämfört med fjolårets utdelning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.