Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Sämsta januaribörsen på länge

De råvarurelaterade bolagen har gått sämst.
De råvarurelaterade bolagen har gått sämst. Foto: Hasan Jamali/AP

En extremt skakig januaribörs är till ända. Med undantag för finanskrisåret 2008 har Stockholmbörsen inte inlett året så dåligt sedan 2002.

Oro för den kinesiska ekonomin, valutaoro och olje- och råvarupriser nedtryckta i källaren. Krissignalerna fick aktiespekulanterna att fly aktiebörserna världen över. Och slagen var kraftiga med ned- och uppgångar på 2–3 procent nästan dagligen under januari.

Nätmäklaren Nordnets sparekonom Joakim Bornold såg två tydliga trender när det blåste som värst.

– De som normalt är aktiva blev ännu mer aktiva. Och de passiva blev ännu mer passiva.

Vissa lämnade börsen helt, men det är svårt att hitta avkastning på pengarna.

– Det finns inget alternativ om man vill ha avkastning på pengarna, säger Joakim Bornold.

Börsmånaden januari backade Stockholmsbörsens OMXS-index 7,1 procent efter en viss återhämtning i slutet av månaden. Det var ungefär lika mycket som världsbörserna som helhet backade. Sämst gick det emellertid vid själva ursprungskällan, Kina. Shanghaibörsen rasade med hela 23 procent.

Därmed sveptes hela fjolårets uppgång på drygt sex procent snabbt bort.

Sämre januarimånader i något så när modern tid hittar man bara 2008, minus 12,2 procent, 1987, minus 11,9 procent och 2002, minus 7,6 procent. Och i mitten av månaden var Stockholmsbörsen nere och snuddade på de lägsta nivåerna.

Allra sämst bland branschindexen har de råvarurelaterade bolagen gått, med bland andra Boliden i spetsen, cirka minus 17 procent.

Enligt Joakim Bornold köpte småspararna de klassiska stora folkaktierna som under fjolåret gick sämre än börsen som helhet, som Telia Sonera, Volvo och H&M, medan flera bolag som gått starkt det senaste halvåret fanns på säljlistorna, exempelvis Novo Nordisk.

Framöver då?

– Jag tror de lugnar ner sig lite grann, när nu kvartalsrapporterna kommer får man lite svar om hur det går för bolagen, säger Joakim Bornold.

Följ utvecklingen med DN Börsen

Fakta. Bästa och sämsta januaribörserna

1988 +13,9

1992 +12,2

1994 +12,1

1989 +7,6

2015 +7,4

2008 –12,2

1987 –11,9

2002 –7,6

2016 –7,1

2009 –6,8

Källa: Avanza

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.