Sent och extra dyrt få posten eftersänd i år

Staffan Tullberg har betalat 600 kronor för att få sin post till Burgsvik på Gotland denna sommar. Men det har blivit en lång väntan på posten, mellan två och tre veckor. Följden har bland annat blivit att han betalat ett tiotal räkningar försent.

Karl Melander Staffan Tullberg har betalat 600 kronor för att få sin post till Burgsvik på Gotland denna sommar. Men det har blivit en lång väntan på posten, mellan två och tre veckor. Följden har bland annat blivit att han betalat ett tiotal räkningar försent.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Bild

Krångel, skyhöga avgifter och brev som hamnar på villovägar. Eftersändningen av posten verkar fungera sämre än någonsin i sommar, trots kraftigt höjda avgifter.

Krångel, skyhöga avgifter och brev som hamnar på villovägar. Eftersändningen av posten verkar fungera sämre än någonsin i sommar, trots kraftigt höjda avgifter.

Det är företaget Svensk Adressändring som har monopol på all eftersändning av post i Sverige. Företaget, som till största delen ägs av Posten, har i år höjt sina priser med uppemot 40 procent. Men trots det är problemen värre än någonsin, vittnar de kunder DN talat med.

Staffan Tullberg har betalt 600 kronor för att få posten eftersänd till Gotland, där han bor sommartid och där problemen verkar vara värst.

Annons:

När breven väl kommit fram har de genomgående varit mellan två och tre veckor sena. Om de inte av misstag hamnat på hallgolvet hemma i lägenheten i Sundbyberg.

Följden har blivit att han betalt ett tiotal räkningar alldeles för sent. Om det kommer att resultera i några dröjsmålsavgifter eller betalningsanmärkningar vet han ännu inte.

- När jag påpekat problemen för Svensk Adressändring säger de bara att det generellt sett tar längre tid för breven att komma fram när de måste eftersändas. Men det hade jag nog kunnat räkna ut själv.

En annan missnöjd sommargotlänning är pensionären Karl-Lennart Ahlgren. Från slutet av maj till i början av augusti fick han inte ett enda brev till sin sommaradress från Citymail, som bland annat distribuerar räkningar från Comviq och Fortum.

- Det är en skandal, säger han. Trots att jag själv jobbat med postdistribution i hela mitt liv kan jag inte förstå var problemen ligger.

Svensk Adressändrings vd Göran Crona vill först inte uttala sig med hänvisning till att han är på semester och inte vet om klagomålen är fler än vanligt i sommar. Men efter viss tvekan går han med på att ge några kommentarer.

- Somrarna är alltid lite problematiska, säger han. Vi har mer att göra och det är fler vikarier som jobbar, vilket kan få till följd att rutinerna inte alltid följs. Men på det hela taget anser jag att det fungerar tillfredsställande.

Kan man lita på att breven kommer fram om man anlitar er?

- Ja, men man måste vara medveten om att saker kan hända och vara vaksam om man väntar på något viktigt.

Hur kommer ni att kompensera de kunder som drabbats?

- När det gäller avgiften är vi generösa. Kan man dokumentera vad som skett betalar vi oftast tillbaka hela avgiften. När det däremot gäller andra kostnader som kan ha orsakats av förseningen brukar vi vara betydligt mer restriktiva.

En som har slutat använda Svensk Adressändring helt är förre biståndsministern Jan O Karlsson.

Senast han använde företaget, sommaren 2002, hamnade flera brev på hemadressen, vilket fick till följd att bilförsäkringen aldrig blev betald.

- Hela hösten körde jag runt utan försäkring, säger han. När jag upptäckte det blev jag rejält förbannad. Men jag kunde inte ställa till med bråk med Svensk Adressändring. Som minister såg jag rubrikerna framför mig - "Minister kör oförsäkrad".

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

SVP-500
Foto:Nicklas Thegerström

 DN liverapporterar. Nazistiska Svenskarnas parti demonstrerar i Stockholm. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 Polisen slog till mot kulturhus. Beslagtog en kniv och kartor. 54  15 tweets  39 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Detta är riktiga slagskämpar.” Befarar våld vid demonstration. 1234  68 tweets  1166 rekommendationer  0 rekommendationer

Beatles-144
Foto:TT

 Blågul succé. Endast Beatleslegendarerna Paul McCartney och John Lennon har fler USA-ettor. 9  1 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Brasse-Brannstrom-500
Foto:TT

 Björn Wiman: Framför allt var ”Brasse” Brännström barnens man. 142  44 tweets  98 rekommendationer  0 rekommendationer

Lasse-Hallstrom-144
Foto:TT

 ”Kan inte förstå att det har hänt.” Säger regissören Lasse Hallström till Aftonbladet. 9  7 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Magnus Härenstam: Ledsen och förtvivlad över hans bortgång. 27  1 tweets  26 rekommendationer  0 rekommendationer

 Blev 69 år. Skådespelaren ”Brasse” Brännström är död. 2095  55 tweets  2032 rekommendationer  8 rekommendationer

 Bildspecial: Lars Erik ”Brasse” Brännströms karriär i bilder. 51  5 tweets  46 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 ”Ingen kan förlåta presidenten.” Många har gjort sig lustiga över presidentens klädval. 50  11 tweets  39 rekommendationer  0 rekommendationer

Barack-Obama-144
Foto:AP
Pyramiderna-144
Foto:AP

 Forskare: Fysikgåtan om hur de gigantiska pyramiderna byggdes kan vara löst. 267  5 tweets  262 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: