Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skanska höjer utdelningen

Byggkoncernen Skanska redovisar en vinst i linje med förväntningarna för fjärde kvartalet i fjol och höjer utdelningen.

Skanskas vinst före skatt blev 1 624 miljoner kronor fjärde kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten på 1 655 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 609 miljoner kronor, enligt Reuters.
Omsättningen uppgick till 38 799 miljoner kronor, jämfört med 38 010 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 6:25 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 6 kronor per aktie.

Orderingången för byggverksamheten under fjärde kvartalet 2013 blev 29,1 miljarder kronor, ned från 32 miljarder ett år tidigare. För helåret 2013 var orderingången 120 miljarder kronor, oförändrat jämfört med 2012.

Orderstocken vid årsskiftet stod på 139,6 miljarder kronor, ned från 146,7 miljarder ett år tidigare.

Den föreslagna utdelningen på 6:25 kronor per aktie motsvarar en total utdelning på 2 570 miljoner kronor, upp från 2 470 miljoner i fjol.

Beloppet kan komma att justeras fram till avstämningspunkten beroende på återköp och överföringar av aktier, skriver Skanska.

– Vi gör ett bra resultat, vi växer riktigt ordentligt i USA och vi har bra lönsamhet i våra stora enheter i USA, Sverige och Storbritannien, säger Skanskas vd Johan Karlström.
Däremot går det trögare i Tjeckien som dock är en liten marknad för Skanska. Men Karlström tycker att det totalt sett går ganska bra för Skanska.

– Jag skulle vilja påstå att det är en ganska stabil situation och snarast en försiktig uppgång om man lägger ihop allt, säger Karlström.

Samtidigt ser Karlström en viss ljusning i det internationella konjunkturläget.

– Vi ser en svag positiv förändring i Europa generellt, där Storbritannien har en positiv utveckling och vi känner det i vår verksamhet. I Sverige är det stabilt och bra och bostadsmarknaden kommer att fortsätta att utvecklas på ett positivt sätt från vårt perspektiv eftersom det finns ett underliggande behov av mera bostäder i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.