Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stephen Hawking: AI kan vara slutet för oss

Foto: Alamy

Terminator-filmerna är kanske inte så dystopiska som vi vill tro. Stephen Hawking, världsberömd teoretisk fysiker, varnar för att utveckling av artificiell intelligens (AI) kan leda till slutet för mänskligheten.

Hawking, känd som en av världens mest extraordinära tänkare, lider av en nervsjukdom som gör att han sitter i rullstol och är beroende av en datorgenererad röst för att kunna prata. Men trots att han själv har haft stor användning av så kallad artificiell intelligens, säger han i en intervju med BBC att tekniken snabbt kan börja utveckla sig själv och ta över.

– De primitiva former av artificiell intelligens som vi redan har är väldigt användbara. Men jag tror att utveckling av mer avancerad artificiell intelligens kan innebära slutet för mänskligheten, säger professorn i intervjun.

Det är ett scenario som bland annat utforskas i de kända Terminator-filmerna, där robotar tar över världen.

– När människan väl utvecklat sådan artificiell intelligens, kommer den kunna fortsätta att göra det på egen hand och utvecklas i nya former i en ständigt ökande hastighet, säger Hawking.

Den brittiske professorn befarar att människan, som begränsas av en långsam biologisk utveckling, inte skulle kunna konkurrera utan helt enkelt ersättas av AI.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.