Ekonomi

Stödköp lyfte börsen i Shanghai

Foto: TT

De flesta av de ledande Asienbörserna föll på onsdagen för tredje handelsdagen i rad. Men de kinesiska börserna steg rejält, vilket enligt medieuppgifter berodde på omfattande statliga stödköp.

Shanghaibörsens kompositindex, som i måndags inledde börsåret med ett ras på sju procent, steg med 2,3 procent. Enligt nyhetsbyrån AFP uppges Kinas centralbank ha pumpat in motsvarande flera miljarder dollar i landets finansiella system, pengar som enligt experter har gått till stödköp av aktier.

En annan faktor som, enligt Reuters, kan ha bidragit till lyftet är förhoppningar om att förbudet för stora aktieägare i Kina att sälja sina aktier ska förlängas. Enligt den ursprungliga planen skulle förbudet lyftas på fredag, men statliga medier i Kina uppger att det blir kvar i avvaktan på nya regler.

I Hongkong fortsatte däremot nedgången. Hang Seng-index hade vid åttatiden svensk tid backat med 0,9 procent. Tokyobörsens Nikkei 225-index sjönk med 1,0 procent och det bredare Topixindex föll med 1,1 procent. Seoulbörsens Kospi-index gick ned med 0,3 procent och Taiwans Weighted Index stängde på minus 1,1 procent.