Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Strejkvarsel i skärgårdstrafiken

Foto: Lisa Mattisson

Sjöbefälsföreningen (SBF) har varslat om strejk i skärgårdstrafiken. Trafiken i Göteborg och Stockholm kommer att påverkas. Bland annat omfattas sju fartyg vid Göteborgs Styrsö Skärgårdstrafik och alla Blidösundsbolagets fartyg.

– Om det går så långt att det blir strejk så kommer det tyvärr att märkas för resenärerna. Det är ingen som kommer att bli isolerad, men restiderna blir längre och turer kommer att ställas in, säger Mats Jäderland, vd på Sjöbefälsföreningen.

Strejken inleds vid midnatt den 12 april om inte ett avtal med arbetsgivarparten Almega träffats innan dess.

– Vi har suttit i förhandlingar sedan december, men har kört fast. Nu känner vi oss tvingade till att varsla om strejk, säger Mats Jäderland.

Bakgrunden till konflikten är lönesystemet och hur det är utformat, där Sjöbefälsföreningen vill ha tarifflöner utifrån hur många år befälhavaren har jobbat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.