Apple

Superskärmarna är trenden i höst

Publicerad 2012-10-09 14:04

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Iphone 5, LG Optimus Vu, Sam­sung Galaxy Note II, Nokia Lumia 920. Höstens nya mobiler bjuder större skärmar och mer prestanda. Din Ekonomi har testat Apples senaste skapelse och ger den betyget 4.

Iphone 5, LG Optimus Vu, Sam­sung Galaxy Note II, Nokia Lumia 920. Höstens nya mobiler bjuder större skärmar och mer prestanda. Din Ekonomi har testat Apples senaste skapelse och ger den betyget 4.

Mest telefonsnack i höst har det varit runt Apples nya lur. Det tog bara några dagar och sedan toppade luren försäljningslistan. Men nu är succén inte lika uppenbar. För första gången har Apples kunder tydligt visat att man inte är lika nöjd med den nya modellen som med de tidigare. Kartfiaskot som följde med Ios 6 kommer att ta tid att reparera och eftersom kartorna är en väsentlig del av flera andra appars funktioner vållar det följdfel.

Dessutom har en stor del av debatten rört produktionsförhållanden hos den kinesiska underleverantören Foxconn där oroligheter och spontana strejker förekommit. Lägg till det mer handfasta användarproblem som trådlös uppkoppling, tal om sprickor och repor, liksom rapporter om lila reflexer i bilder. Sammantaget blir det en produkt som drabbats av barnsjukdomar men ändå är en hyfsad uppgradering. Där finns en dubbelt så effektiv processor som i modellen 4s och en trekärnig grafikprocessor.

Det är smart av Apple att dra ut skärmen på höjden. Det smalare greppet behålls och gör det lätt att styra luren med en hand även i fortsättningen. 16:9-formatet maskerar att skärmen är betydligt mindre än konkurrenternas prestandamodeller, bara 4 tum mot minst 4,5. Det signalerar en tydligare inriktning mot spel, film och video. Skärmen är fortfarande bra även om den inte längre har rekordet i upplösning, HTC:s senaste lur för Windows Phone 8 har en skärm med fler punkter per tum.

Två saker man kan sätta frågetecken på ur konsumentperspektiv: varför ett mindre simkort och varför en helt ny dockningskontakt? Ett mind­re simkort ger mer plats att packa in komponenter på, men det blir mer besvär för den som byter till Iphone 5, liksom för operatörerna som måste ha tre kortstorlekar att bolla med.

När resten av mobilbranschen enats om usb-anslutning introducerar Apple en ny kontakt och gör därmed alla tredjepartstillverkare av dockor och högtalarutrustning en otjänst. För att inte tala om de konsumenter som köpt prylarna och nu måste köpa adaptrar à 300 spänn styck. Tveksamt, helt enkelt.

Tipsa via e-post

Mer från förstasidan

Finland-flygolycka-fallskarm-500
Foto:Mika Kanerva/AFP

Fallskärmshoppare dog. Flera personer deltog i byggandet av planet. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Flygkrasch i Finland. Åtta döda hittades vid flygplansvraket. 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Bostadsrättspriserna på Manhattan närmar sig rekordnivåer. Fortsätter stiga. 64  9 tweets  55 rekommendationer  0 rekommendationer

Manhattan-144
Foto:AP
Annons:

Dömd för mord i Sverige. Lämnades ut till Bulgarien – och släpptes.

Annons:
Annons: