Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Ekonomi

Toppolitiker vill se Ikea-bojkott i Israel

Foto: Petros Karadjias/AP

Avigdor Lieberman uppmanar till bojkott av Ikea. Det är inte första gången Israels tidigare utrikesminister använder möbelföretaget i bråk med Sverige.

– Jag efterlyser inte helt avskurna kontakter med Sverige, men vi får inte blunda för detta. Att handla på Ikea på fredagar är en israelisk folksport så jag uppmanar alla att fundera över det. Det finns tillräckligt med israeliska produkter, sade Lieberman enligt Arutz Sheva/Israel National News.

Han understryker att Ikeas ägare inte är fiender, men säger att lejonparten av Sveriges förmögenheter kommer från handel med Nazityskland samt att ”99 procent av befolkningen var nöjda med det och samarbetade med Wehrmacht”.

Bakgrunden till den nationalistiske toppolitikerns uttalande är EU:s beslut att märka produkter som importeras från Israelockuperade områden. ”Sverige var delaktigt i det initiativet”, påminner Lieberman.

Sverige är sedan tidigare redan i onåd hos ledande politiker i Israel och förra veckan stängde man dörrarna för svenska officiella besök. Konflikten utlöstes först när Löfvens regering erkände Palestina 2014 och har fortsatt fram till förra veckans förslag från utrikesminister Margot Wallström att utreda om Israel ägnat sig åt utomrättsligt dödande.

Det svenska Palestina-erkännandet följde med att dåvarande utrikesminister Lieberman påpekade att ”relationerna i Mellanöstern är mer komplicerade än en Ikeamöbel”. Wallström svarade att hon gärna skickade honom en Ikeamöbel, men för att sätta ihop den krävs en partner, samarbete och en bra manual, sade hon.

Avigdor Lieberman, som kallar sig själv kontroversiell, har många gånger väckt uppmärksamhet. Han har önskat avrättningar av arabiska knesset-ledamöter, bett Egyptens förre diktator Hosni Mubarak ”dra åt helvete” och efterlyst utfrysning av underrättelsetjänsten Mossad.

Lieberman avgick från sin utrikesministerpost 2012 då han åtalades för bedrägeri, men friades och återgick i regeringen. Efter fjolårets val meddelade han att hans parti Yisrael Beiteinu (Israel är vårt hem) inte skulle ingå i högerrivalen och Likudledaren Benjamin Netanyahus koalitionsregering för att denne ”lurat och ljugit” för väljarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.