Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tusenlappar att spara med billigare elavtal

Var aktiv på elmarknaden och spara tusenlappar, det är budskapet från jämförelsesajten elskling.se. Men hur många kronor man kan spara genom att byta elavtal beror på vilket avtal man har i dag.

Under juli månad bytte 36.000 hushåll elhandelsbolag, enligt Statistiska Centralbyrån. Och ett byte kan ha stor inverkan på hushållets ekonomi, menar Faraz Azima, vd för sajten elskling.se.

– Det är rätt stor spriding mellan det billigaste och det dyraste avtalet. Som exempel kan vi ta en villa i Årsta med en förbrukning av 20.000 kilowattimmar per år och kollar på ettårsavtal. Det lägsta priset är 102,50 öre per kilowattimme, vilket ger en årskostnad på 20.500 kronor. Och det dyraste är 113,75 öre per kilowattimme, med en årskostnad på 22.750 kronor. Det är 2.250 kronor som hushållet kan göra något bättre för, säger Faraz Azima.

Det gäller att utgå från sig själv, sina egna behov och det område man bor i när man tittar på ett nytt elavtal.

– Bara för att ett bolag är bäst för dig betyder det inte att det är bäst för alla andra. Det beror bland annat på var man bor och hur mycket el man konsumerar. Vi uppmanar kunderna att göra en jämförelse innan man gör sitt val.

– Man ska fatta sitt beslut i lugn och ro hemma, och inte låta sig stressas igenom ett köp. Andelen missförstånd är högre när det är en säljare som har uppsökt en ute på stan eller via telefon och pressat en att göra ett val, säger Faraz Azima.

Personer som ännu inte har gjort ett val på elmarknaden gynnas mest av att aktivt välja ett elhandelsföretag. Tillsvidarepriserna är mycket högre än övriga priser.

– De som kan tjäna mest på att göra ett val är tillsvidarekunderna. I våra beräkningar kan de spara 30 procent av sin elkostnad genom att välja ett elhandelsföretag.

På elskling.se har man märkt att många som byter elhandelsföretag väljer ett bundet avtal på längre tid. Den senaste tiden har siffran varierat mellan 70 och 80 procent som väljer ett fast pris.

– Förra året var det mycket jämnare fördelning mellan rörliga och fasta avtal. Men hushållen är oroliga, man är rädd för en repris från tidigare vintrar med ett rörligt elpris som stiger, säger Faraz Azima.

Hur ofta rekommenderar ni att man ska byta elavtal?

– Jag tror inte att det finns så mycket att tjäna på att hoppa runt var tredje månad. Det är bra konkurrens på marknaden, och mycket beror på hur man gjorde sitt förra avtal. Om man jämförde och valde det avtal som var bäst för en själv då så är det konkurrenskraftigt ett tag. Men om man kommer ut ur ett fastprisavtal på tre år är det naturligt att jämföra och se vilket som är det mest konkurrenskraftiga alternativet för mig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.