Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen stiger, i linje med ledande Europabörser. Strax efter klockan 15 har OMXS-index gått upp med 1,2 procent till 476,6.

I Frankfurt och Paris lyfter börserna med över 2 procent, vilket innebär en vändning uppåt efter flera handelsdagar i rad med kursfall till följd av oro för Kinas ekonomi och ett ihållande fall för oljepriset.

Lyftet vid lunchtid på tisdagen kommer med en viss återhämtning från oljepriset, som noterat de lägsta nivåerna sedan 2002 och sedan aluminiumtillverkaren Alcoa sparkat i gång säsongen för delårsrapporter på Wall Street.

Bland Stockholmsbörsens tungviktare drar aktierna i verkstadsjätten ABB och klädkedjan H&M mest uppåt med kurslyft på 1,6 respektive 1,8 procent vardera.

Storbanken Swedbank stiger 1,8 procent efter en höjd rekommendation från analytiker. Även Ica-aktien stiger något efter redovisningen av livsmedelskedjans försäljning i december.

Tele 2-aktien bromsar uppgången med ett kursfall på 1,3 procent efter en sänkt rekommendation.

Aktien i olje- och gasbolaget Lundin Petroleum backar med 0,4 procent. Gruvbolaget Boliden är en annan förlorare bland råvarubolagen, med ett kursfall på 0,6 procent.

SAS-aktien sjunker med 1,5 procent sedan flygbolaget redovisat uppgifter om decembertrafiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.