Avknoppningar i Stockholm

Utförsäljningar – med miljonrabatt

Foto: Alamy

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Stockholm sålde förskolor och hemtjänst till anställda för 3,4 miljoner kronor. Men det verkliga värdet för verksamheterna är minst 81,7 miljoner kronor. Det visar DN:s granskning av stadens alla avknoppningar 2008.

Stockholm sålde förskolor och hemtjänst till anställda för 3,4 miljoner kronor. Men det verkliga värdet för verksamheterna är minst 81,7 miljoner kronor. Det visar DN:s granskning av stadens alla avknoppningar 2008.

Trots att offentlig egendom för miljontals kronor har slumpats bort ser politikerna ut att gå fria från rättsligt efterspel. I går lades även förundersökningen mot vårdcentralen Serafen ned.

I Älvsjö betalade två förskolechefer 805 000 kronor för fyra förskolor och döpte bolaget till Upptäckarna AB. I dag är samma förskolor värderade till 20 miljoner kronor.

Annons:

I Hässelby-Vällingby fick en annan chef köpa ett arkivskåp för 3 000 kronor, där samtliga kundmappar till assistansverksamheten låg. Hon skulle i dag få 8 miljoner kronor, om hon sålde företaget.

I Kulturkrabatens förskolor kunde ägaren, som DN skrivit tidigare, efter bara åtta månader ta ut fyra miljoner i vinst och styrelsearvoden. Hennes förskolor är nu värda 8 miljoner kronor.

Listan är lång. 18 förskolor, fem hemtjänstverksamheter och en assistansverksamhet gick från att ägas av kommunen/medborgarna till att privatiseras. Totalt bildades 11 aktiebolag våren 2008.

Om dessa bolag i dag såldes på en öppen marknad skulle prislappen bli 81,7 miljoner kronor, enligt den värdering som Tomas Hjelström, ekonomie doktor i företagsvärdering på Handelshögskolan i Stockholm, gjort på uppdrag av DN. Men staden fick bara in 3,4 miljoner.

En av förskolorna, Utforskarna AB, har redan sålts vidare till skolkoncernen Pysslingen, visar DN:s kartläggning. Och Södermalms hemtjänst såldes i april förra året till vårdbolaget Aleris. Försäljningssummorna är än så länge okända.

I sin värdering har Tomas Hjelström tagit hänsyn till en rad parametrar, bland annat nivån på vinsterna, deras uthållighet och storleken på bolagens eget kapital.

Värderingarna är ganska försiktiga och täcker inte in alla värden i företagen. Aktieutdelningar till ägarna, i vissa fall miljontals kronor, är exempelvis borträknade eftersom det är pengar som inte längre finns kvar i bolaget.

Att cheferna kan ta ut höga löner och andra förmåner och leva gott på det avknoppade företaget är ett annat sätt att tillgodogöra sig vinster som inte syns i värderingen.

Enligt Tomas Hjelström tyder det mesta på att bolagen endast i liten utsträckning har skapat den värdeökningen själv. Verksamheterna är i stort sett desamma i dag, som när de togs över. Omsättningen har ökat i en normal takt från 303 till 346 miljoner kronor.

– De har snabbt kommit upp på sin normalnivå och sedan legat där, säger Tomas Hjelström.

– Det är fascinerande stora belopp, det kan man inte komma ifrån. Och det är konstaterat att det här förfarandet har stått i strid med kommunallagen.

I den värdering DN låtit göra ingår inte de sex avknoppade verksamheter som blivit ekonomiska föreningar.

De var för fem år sedan som den borgerliga majoriteten uppmanade de anställda att ta över verksamheterna. Ett särskilt ”avknoppningskansli” bildades på stadsledningskontoret. Målet var att öka mångfalden av utförare inom välfärden, vilket skulle stimulera konkurrensen och bidra till högre kvalitet.

De anställda, ofta chefer, behövde bara betala priset för begagnade datorer, kaffeapparater och möbler. Det faktum att de tog över en upparbetad kundstock, liksom en välrenommerad verksamhet, värderades inte.

Protesterna från oppositionen var skarpa och snart stod det klart att avknoppningarna stred mot kommunallagen, och de stoppades 2009. Ett fall, Vantörs hemtjänst, överklagades till högsta instans av miljöpartisten Jonas Eklund. Regeringsrätten slog fast att avknoppningen varit olaglig, eftersom verksamheten inte sålts till marknadspris.

Stadsdelen vädjade då till ägarna till Vantörs hemtjänst, som gick med på att betala 2,5 miljoner till, något de egentligen rättsligt sett inte hade behövt.

Utöver Stockholms stads avknoppningar har även Stockholms läns landsting genom åren gjort en rad avknoppningar. Senast, kring 2008, överläts fem vårdcentraler. Däribland Serafen, som enligt uppgift sålts vidare till Capio för 20 miljoner kronor.

Fallet Serafen liksom Vantörs hemtjänst har polisanmälts – utan framgång. I går beslutade chefs-åklagaren Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption att lägga ned förundersökningen mot Serafen, med motiveringen att något uppsåt till brott inte kunnat styrkas.

I vår, när fem år har gått efter avknoppningarna, går preskriptionstiden ut, och därmed kritikernas möjlighet att utkräva rättsligt ansvar från de enskilda politikerna.

– Det är väldigt tråkigt att ansvaret inte kommer att redas ut i en rättegång. Det skulle verkligen behövas. I och med att avknoppningarna gjorts så systematiskt tycker jag det är märkligt att man bedömer att politikerna inte förstått vad de har gjort, säger Jonas Eklund (MP).

Kommentarer (76)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Sannolikt offer för Boko Haram. Påträffades i hus, på gator och i floden.

debaser1000
Debaser 2013. Foto:Lotta Härdelin

 Liten förflyttning. Efter nästan två år slår klubben upp dörrarna igen. 44  1 tweets  43 rekommendationer  0 rekommendationer

sjukhus-nepal
Foto:Reuters, AP

 Kämpar med tusentals skadade. ”Desperat behov av tält och mediciner.” 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Förödelse på landsbygden. Dödssiffran över 4.000. 11  1 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal-2-288
Foto:AP

 150 räddade från Mount Everest. Många saknas fortfarande på berget.

 Så kan du hjälpa. Svenska hjälporgan samlar in pengar. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

puffsmal
Foto:AFP, AP

 Bildspecial från Nepal. Se bilder från det drabbade området. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
greiderlambertz1000
Foto:DN

 Lambertz nya bok. Greider ser en intelligent man drabbas av kortslutning. 223  16 tweets  206 rekommendationer  1 rekommendationer

 Skriver brev till landstinget. Sjukhuscheferna anser att sjuksköterskornas lönepåslag är för låg. 184  17 tweets  167 rekommendationer  0 rekommendationer

sjukskoterska288
Foto:DN
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: