Avknoppningar i Stockholm

Utförsäljningar – med miljonrabatt

Foto: Alamy

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Stockholm sålde förskolor och hemtjänst till anställda för 3,4 miljoner kronor. Men det verkliga värdet för verksamheterna är minst 81,7 miljoner kronor. Det visar DN:s granskning av stadens alla avknoppningar 2008.

Stockholm sålde förskolor och hemtjänst till anställda för 3,4 miljoner kronor. Men det verkliga värdet för verksamheterna är minst 81,7 miljoner kronor. Det visar DN:s granskning av stadens alla avknoppningar 2008.

Trots att offentlig egendom för miljontals kronor har slumpats bort ser politikerna ut att gå fria från rättsligt efterspel. I går lades även förundersökningen mot vårdcentralen Serafen ned.

I Älvsjö betalade två förskolechefer 805 000 kronor för fyra förskolor och döpte bolaget till Upptäckarna AB. I dag är samma förskolor värderade till 20 miljoner kronor.

Annons:

I Hässelby-Vällingby fick en annan chef köpa ett arkivskåp för 3 000 kronor, där samtliga kundmappar till assistansverksamheten låg. Hon skulle i dag få 8 miljoner kronor, om hon sålde företaget.

I Kulturkrabatens förskolor kunde ägaren, som DN skrivit tidigare, efter bara åtta månader ta ut fyra miljoner i vinst och styrelsearvoden. Hennes förskolor är nu värda 8 miljoner kronor.

Listan är lång. 18 förskolor, fem hemtjänstverksamheter och en assistansverksamhet gick från att ägas av kommunen/medborgarna till att privatiseras. Totalt bildades 11 aktiebolag våren 2008.

Om dessa bolag i dag såldes på en öppen marknad skulle prislappen bli 81,7 miljoner kronor, enligt den värdering som Tomas Hjelström, ekonomie doktor i företagsvärdering på Handelshögskolan i Stockholm, gjort på uppdrag av DN. Men staden fick bara in 3,4 miljoner.

En av förskolorna, Utforskarna AB, har redan sålts vidare till skolkoncernen Pysslingen, visar DN:s kartläggning. Och Södermalms hemtjänst såldes i april förra året till vårdbolaget Aleris. Försäljningssummorna är än så länge okända.

I sin värdering har Tomas Hjelström tagit hänsyn till en rad parametrar, bland annat nivån på vinsterna, deras uthållighet och storleken på bolagens eget kapital.

Värderingarna är ganska försiktiga och täcker inte in alla värden i företagen. Aktieutdelningar till ägarna, i vissa fall miljontals kronor, är exempelvis borträknade eftersom det är pengar som inte längre finns kvar i bolaget.

Att cheferna kan ta ut höga löner och andra förmåner och leva gott på det avknoppade företaget är ett annat sätt att tillgodogöra sig vinster som inte syns i värderingen.

Enligt Tomas Hjelström tyder det mesta på att bolagen endast i liten utsträckning har skapat den värdeökningen själv. Verksamheterna är i stort sett desamma i dag, som när de togs över. Omsättningen har ökat i en normal takt från 303 till 346 miljoner kronor.

– De har snabbt kommit upp på sin normalnivå och sedan legat där, säger Tomas Hjelström.

– Det är fascinerande stora belopp, det kan man inte komma ifrån. Och det är konstaterat att det här förfarandet har stått i strid med kommunallagen.

I den värdering DN låtit göra ingår inte de sex avknoppade verksamheter som blivit ekonomiska föreningar.

De var för fem år sedan som den borgerliga majoriteten uppmanade de anställda att ta över verksamheterna. Ett särskilt ”avknoppningskansli” bildades på stadsledningskontoret. Målet var att öka mångfalden av utförare inom välfärden, vilket skulle stimulera konkurrensen och bidra till högre kvalitet.

De anställda, ofta chefer, behövde bara betala priset för begagnade datorer, kaffeapparater och möbler. Det faktum att de tog över en upparbetad kundstock, liksom en välrenommerad verksamhet, värderades inte.

Protesterna från oppositionen var skarpa och snart stod det klart att avknoppningarna stred mot kommunallagen, och de stoppades 2009. Ett fall, Vantörs hemtjänst, överklagades till högsta instans av miljöpartisten Jonas Eklund. Regeringsrätten slog fast att avknoppningen varit olaglig, eftersom verksamheten inte sålts till marknadspris.

Stadsdelen vädjade då till ägarna till Vantörs hemtjänst, som gick med på att betala 2,5 miljoner till, något de egentligen rättsligt sett inte hade behövt.

Utöver Stockholms stads avknoppningar har även Stockholms läns landsting genom åren gjort en rad avknoppningar. Senast, kring 2008, överläts fem vårdcentraler. Däribland Serafen, som enligt uppgift sålts vidare till Capio för 20 miljoner kronor.

Fallet Serafen liksom Vantörs hemtjänst har polisanmälts – utan framgång. I går beslutade chefs-åklagaren Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption att lägga ned förundersökningen mot Serafen, med motiveringen att något uppsåt till brott inte kunnat styrkas.

I vår, när fem år har gått efter avknoppningarna, går preskriptionstiden ut, och därmed kritikernas möjlighet att utkräva rättsligt ansvar från de enskilda politikerna.

– Det är väldigt tråkigt att ansvaret inte kommer att redas ut i en rättegång. Det skulle verkligen behövas. I och med att avknoppningarna gjorts så systematiskt tycker jag det är märkligt att man bedömer att politikerna inte förstått vad de har gjort, säger Jonas Eklund (MP).

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Björklund
Foto:Fredrik Persson/TT

 Jan Björklund: Vill se blocköverskridande samarbete om energipolitiken.

 SD kan tvinga fram nyval. Kan tänka sig att fälla en rödgrön budget. 597  78 tweets  510 rekommendationer  9 rekommendationer

loof_144102
Foto:TT

 Tonar ner hotet om nyval. ”Osannolikt att SD skulle rösta för en borgerlig budget.” 21  5 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

 Försvårar regeringsbildning. Statsvetare kritiska till agerandet. 723  66 tweets  653 rekommendationer  4 rekommendationer

Talmannen-Per-Westerberg-144
Foto:Roger Turesson

 Sjöstedt kritiserar talmannen. ”Budgeten är inte är hans uppgift.” 11  8 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stefan Löfven: Jag är öppen för samarbete i olika former. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Anna-Kinberg-Batra-144
Foto:Roger Turesson

 ”Det är upp till honom.” Annars släpps han inte fram som statsminister. 46  9 tweets  36 rekommendationer  1 rekommendationer

tonfiskbrist
Foto:Linnea Werlid

 Fick rött ljus. Abbas tonfisk på burk kan ha en lite annorlunda smak i framtiden. 4  2 tweets  1 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 SD kan ansöka om bidrag. Har inte bestämt vad pengarna ska gå till. 6  2 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Coca-Cola lanserar läsk. Den kolsyrade drycken kommer att börja säljas igen men inte i butiker. 47  7 tweets  38 rekommendationer  2 rekommendationer

lask144
Foto:Alamy
Tv-SerieHost500
Foto: Phil Bray/Netflix, C More

DN har samlat nättjänsternas höstpremiärer.  I fem olika kategorier.

 Se listan. Netflix 50 bästa filmer enligt DN:s filmredaktör. 627  88 tweets  521 rekommendationer  18 rekommendationer

 Nu kommer Fox till Sverige. Tv-serier, filmer och realityprogram.

 DN:s Kristofer Ahlström: Fox får en start i uppförsbacke.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: