Svensk vapenexport

Vapenexport fortsätter till diktaturer

Publicerad 2012-02-22 07:00

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Sverige applåderade när diktatorer föll under den arabiska våren. Trots det fortsätter en omfattande export av krigsmateriel till odemokratiska regimer i regionen, visar färska siffror. ”Jag antar att de här regimerna känner sig trygga nu", säger Anna Ek på Svenska Freds.

Sverige applåderade när diktatorer föll under den arabiska våren. Trots det fortsätter en omfattande export av krigsmateriel till odemokratiska regimer i regionen, visar färska siffror. ”Jag antar att de här regimerna känner sig trygga nu", säger Anna Ek på Svenska Freds.

Sverige sålde under 2011 krigsmateriel till Saudiarabien till ett värde av nästan 3 miljarder kronor. Det placerar saudierna på andra plats på listan över Sveriges största vapenkunder. Förenade Arabemiraten handlade svenskt till ett värde av drygt en halv miljard.

Det visar siffror som Inspektionen för strategiska produkter (ISP) offentliggör i dag.

Saudiarabien är en absolut monarki som styrs utan något folkvalt parlament. Partier, politiska möten och demonstrationer som inte har stöd hos kungamakten är förbjudna. Inte heller i Förenade Arabemiraten finns någon demokrati. Makten ligger i händerna på härskarna i de sju emirat som tillsammans utgör landet.

Anna Ek är ordförande för organisationen Svenska Freds.

– Jag blir otroligt besviken av att se hur exporten till diktaturer har sprungit iväg. Det handlar om en radikal ökning jämfört med tidigare år, trots att riksdagen för snart ett år sedan bestämt att exportreglerna ska skärpas, säger Ek till DN.se.

Hon pekar på att den övervägande delen av exporten går till diktaturer eller länder med grovt demokratiskt underskott: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Pakistan, Thailand. Ansvaret menar Anna Ek ligger hos handelsminister Ewa Björling.

– Björling säger att hon känner sig trygg med hur myndigheten ISP sköter verksamheten. Jag antar att de regimerna också känner sig trygga nu.

Handelsminister Ewa Björling vill inte kommentera lämpligheten i att sälja vapen till exempelvis Saudiarabien och Pakistan.

– Ibland kommer man fram till att man ska tillåta export och ibland inte. Och den här sammanvägda bedömningen handlar ju ytterst om Sveriges säkerhet, säger Björling till TT.

Hur den hänger ihop med vapenexport till just Saudiarabien och Pakistan svarar Björling inte på, utan hänvisar den frågan till ISP.

Försäljningen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten handlar bland annat om övervakningssystemet Erieye. Sveriges försvarspolitiska behov har spelat roll i bedömningen av affären, enligt ISP:s generaldirektör Andreas Ekman Duse.

– Vissa system har pekats ut som centrala av regeringen, kärnområden där det är viktigt att ha kompetens i Sverige. Dit hör exempelvis radarsystem men också stridsflyget Gripen och ubåtar, säger Ekman Duse till DN.se.

– För länder som brister i mänskliga rättigheter gäller att utrustning som kan användas mot den egna befolkningen inte ska exporteras, förklarar han.

DN.se: Men Sverige har också exporterat pansarvärnsvapen till Saudiarabien?

– De används inte för inre strider, de blir bara aktuella om ett annat land invaderar.

DN.se: Men händelserna i Syrien visar ju att en hotad regim använder alla till buds stående medel för att kväsa en revolt. Skulle inte samma sak kunna hända i Saudiarabien?

– Det är ett rent hypotetiskt resonemang, det vill jag inte spekulera i. Dessutom godkändes den affären redan 2002, säger Andreas Ekman Duse.

ISP framhåller att försäljningen i övrigt till Mellanöstern och Nordafrika varit begränsad. Till Libyen, Yemen och Syrien har ingenting sålts. Algeriet har köpt kamouflageutrustning och Irak utrustning för minröjning. Leveranser till följd av tidigare uppgjorda affärer har dessutom skett till Bahrain, Kuwait, Oman och Tunisien.

Största kund 2011 var Thailand och det gäller köp av stridflygplanet Jas Gripen. Exporten till Thailand beräknas till drygt 3 miljarder. Totalt exporterade Sverige krigsmaterial till ett värde av knappt 14 miljarder kronor, vilket ligger ungefär i nivå med föregående år.

Detta gör Sverige till en stor exportör av krigsmateriel även i en internationell jämförelse. Enligt forskningsinstitutet Sipri hamnade Sverige på sjunde plats i världen 2010, om man ser till exportens totala värde. Räknat per capita ligger Sverige dock på första plats, enligt en sammanställning gjord av Svenska Freds (läs mer här).

Riksdagen har ifrågasatt lämpligheten i exporten till odemokratiska länder och begärde våren 2011 att regeringen ska komma med förslag om hur lagen kan skärpas. Frågan har dock kört fast på UD och handelsminister Ewa Björling får nu kritik för bristande handlingskraft även från borgerliga politiker (läs mer här).

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

Wallraffande-Bulgarien-144
Foto:youtube.com

Fiaskot: Alla jobbade under täckmantel

Walraffande journalister lurade varandra. Var ute efter att avslöja människosmugglare. 3  0 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Finland-flygolycka-fallskarm-500
Foto:Mika Kanerva/AFP

Fallskärmshoppare dog. Flera personer deltog i byggandet av planet. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Flygkrasch i Finland. Åtta döda hittades vid flygplansvraket. 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Bostadsrättspriserna på Manhattan närmar sig rekordnivåer. Fortsätter stiga. 65  9 tweets  56 rekommendationer  0 rekommendationer

Manhattan-144
Foto:AP
Annons:
Annons: