Ekonomi

”Vårdslös spekulation av Kommunal”

Kommunals ordförande Annelie Nordström.
Kommunals ordförande Annelie Nordström. Foto: TT

Fackförbundet Kommunal har 61 procent av sin aktieportfölj placerad i ett enda företag: Swedbank. ”Det är ren och vårdslös spekulation”, säger sparekonomen Claes Hemberg på Avanza till SvD Näringsliv.

Efter skandalen med vidlyftig representation och misslyckade restaurangaffärer i Kommunal, LO:s största förbund, avslöjar nu SvD Näringsliv ännu en ingrediens. Kommunal har 237 miljoner, 61 procent av den totala aktieportföljen, i Swedbank.

Det här går stick i stäv med den portföljförvaltning som professionella förvaltare skulle rekommendera.

– Sett ur ett förvaltningsperspektiv är det helt förkastligt, säger Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet till SvD.

Kommunal har därmed tagit en mycket stor risk med sina medlemmars pengar. Även om Swedbank är en av Sveriges fyra storbanker och mycket lönsam, är det ingen garanti för att det kommer att fortsätta. Så sent som 2008-09 var banken illa ute och fick statliga garantier för att överleva.

Annelie Nordström, Kommunals ordförande, sitter dessutom i Folksam livs styrelse. I samband med krisen för Swedbank blev just Folksam räddaren i nöden när försäkringsbolaget, underledning av dåvarande vd:n Anders Sundström, gick in som största ägare till banken. Anders Sundström blev så småningom ordförande för Swedbank.