Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Ekonomi

Världsbrist på bacon nära

Bacon kan komma att bli dyrare framöver. Nu slås det larm om att det kan komma att bli en bristvara.
Bacon kan komma att bli dyrare framöver. Nu slås det larm om att det kan komma att bli en bristvara. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Dåliga skördar och feta dieter gör att en global baconbrist är nära. I värsta fall kan priserna komma att fördubblas under nästa år.

Under den senaste tiden har samtliga länder som sysslar med grisuppfödning i Europa rapporterat in att de slaktat färre grisar än vanligt. Sverige är ett av länderna där produktionen har minskat mest, med 7,2 procent under ett år fram till juni.

Den främst anledningen till detta är att USA har drabbats av den värsta torkan på nästan ett sekel. Samtidigt är USA världens största exportör av majs, vete och sojabönor. Bristen på råvaror har gjort att priserna har stigit, vilket i sin tur har gjort att födan för våra grisar har blivit dyrare. Det gör att grisbönderna inte har råd att föda upp lika många grisar längre.

Samtidigt har en generell ökning i försäljning av feta produkter, såsom bacon, skett efter att dieter som LCHF och GI slagit igenom.

Nu varnar organisationen Britain's National Pig Association i ett pressmeddelande för att en världsomspännande brist på bacon kan komma att bli verklighet under nästa år.

En företrädare för organisationen menar i ett pressmeddelande att om antalet slaktade djur sjunker med två procent så kommer priserna på bacon i sin tur att stiga med upp till tio procent när efterfrågan blir större än utbudet.

Organisationen tror att antalet slaktade djur kommer att ha sjunkit med tio procent lagom till den andra halvan av nästa år, vilket istället skulle kunna ge en dubblering av priserna av europeisk bacon och andra produkter från grisen. Organisationen uppmanar nu de stora matkedjorna att höja ersättningen till grisbönderna för att undvika denna utveckling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.