Vassa armbågar hjälper karriären

London är mer professionellt än Sverige tycker Gustaf Lindskog.

Frida Hedberg London är mer professionellt än Sverige tycker Gustaf Lindskog.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ålder: 29.
Bor: I stadsdelen Chelsea.
Gör: Analytiker på den multinationella investeringsbanken Morgan Stanley.
Fritidsintressen: Spelar basket.

"LONDON" Hundratals svenskar väljer varje år att flytta till Storbritannien för att pröva sina vingar i Londons finansbransch. Analytikern Gustaf Lindskog är en av dem. Han stormtrivs i en arbetsmiljö som han menar är mer professionell än den i Sverige.

Hundratals svenskar väljer varje år att flytta till Storbritannien för att pröva sina vingar i Londons finansbransch. Analytikern Gustaf Lindskog är en av dem. Han stormtrivs i en arbetsmiljö som han menar är mer professionell än den i Sverige.

Canary Wharf i hjärtat av Docklands är som en egen stad i staden. Här vilar skyskrapornas fundament mot Themsens gamla dockor som numera utgör små kanaler och dammar mitt i storfinansens London.

Gustaf Lindskog sitter på ett av de tusentals kontoren i Canary Wharf, han valde att flytta till den brittiska huvudstaden för två år sedan för att arbeta som analytiker på Morgan Stanley.

Annons:

- London är väldigt praktiskt, det är enkelt att resa härifrån, det är lätt att ta sig hem till Sverige. Det är inte England, det är en världsstad som är väldigt diversifierad. Man stöter på så många kulturkrockar här så det liknar ingenting, och det är väldigt roligt, säger han.

Som analytiker bevakar han det som kallas "europeisk verkstad", vilket betyder bolag som sysslar med allt från dieselmotorer till skärverktyg.

- Min uppgift är att ha järnkoll på dem, utläsa skeenden och trender, vart de är på väg, vart deras vinster är på väg och förhoppningsvis göra en vettig analys av det så att kunderna blir nöjda och glada.

Det låter kanske inte så glamoröst men Gustaf Lindskog liknar det vid att vara grävande journalist, att hela tiden söka ny information och genomlysa saker som ingen annan genomlyst.

- Det är så oerhört brett, när jag kommer till jobbet har jag ingen koll på hur dagen ska se ut. Det är så lite inrutat det någonsin kan bli. Jag sitter inte vid skrivbordet särskilt ofta utan är ute och träffar bolag, kunder och folk som hjälper mig att bidra till min analys.

Gustaf Lindskog läste till ekonom och prövade sedan ett antal jobb utanför finansbranschen innan han började arbeta på en fondkommission i Stockholm med ungefär samma arbetsuppgifter som dem han har i dag.

Lönen är bättre än i Sverige men med tanke på de höga levnadsomkostnaderna har han inte mycket mer kvar i plånboken än tidigare. Han är på jobbet klockan sju varje morgon och arbetar ofta långa dagar. Men ryktet om Londons finansbransch som en extrem bransch med hårda arbetsförhållanden avfärdar han som överdrivet.

- Det finns de som väljer att göra sina hundår inom investeringsbanker här. De jobbar ofta hela nätterna och det är kanske något jag inte skulle välja att göra. Men det är ett mer professionellt klimat här. De respekterar helger, mer än hemma.

- I Sverige kan det vara en grabbig jargong som jag inte stött på i London. Sverige sägs också vara jämställt, men jag tycker att det är mer jämställt här. Det är mindre likformigt, jag arbetar med alla nationaliteter, folk som har olika bakgrund och utbildning, säger Gustaf Lindskog.

Men visst är kraven höga. Man ska leverera, även om det ofta handlar om outtalade krav.

- Det är väldigt mycket frihet under ansvar. Ingen skriker eller pekar med hela handen. Man vet själv att det krävs mycket av en.

Det har visat sig vara lätt för svenska ekonomer att få jobb i London. Enligt Gustaf Lindskog har svenskarna ett bra rykte, de ses som okomplicerade personer med hög arbetsmoral. Det man bör tänka på är att man måste vässa armbågarna då och då.

- Man måste tycka om att jobba hårt och försöka göra en del väsen av sig inom firman. Det går inte att försvinna i mängden, utan det krävs att man gillar lite konkurrens. Man utvärderas hela tiden av sina kunder och jag ser väldigt tydligt om jag gjort bra eller dåligt ifrån mig.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Har funktionsnedsättning. Försvann från restaurang på fredagen. 5  3 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Norr om Donetsk. Tidningsfotograf dog när han träffades av granateld.

nemtsov500
Foto:Reuters, AP

 President Porosjenko: Nemtsov skulle berätta om rysk inblandning. 371  60 tweets  305 rekommendationer  6 rekommendationer

 Wallström om mordet. ”Alla är djupt tagna av mordet på Nemtsov. Det är ju en avrättning.” 171  13 tweets  157 rekommendationer  1 rekommendationer

margot
Foto:TT
nemtsov_144102
Foto:AFP

 DN:s Michael Winiarski: Var påtänkt som president. Istället blev det Putin. 65  27 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

 Expert: ”Putins politik uppmuntrar sådana reaktioner” Hårt slag. 15  9 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: