Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Västsahara kvar hos AP-fonderna

AP-fonderna, som förvaltar svenska pensionspengar, behåller innehaven i oljebolaget Total, som deltar i rekognosering inför eventuell oljeutvinning utanför Västsahara.

Tidigare i veckan meddelade AP-fondernas etikråd att man säljer innehaven i två kemibolag på grund av deras verksamhet i Västsahara, som ockuperas av Marocko.

Att inte utesluta även Total motiverar etikrådet med att FN:s tidigare rättschef Hans Corell i ett sakutlåtande för flera år sedan slagit fast att det inte är olagligt att göra förstudier i Västsahara.

Men enligt Hans Corell är det en feltolkning av hans utlåtande. Corell är själv inte insatt i Totals nuvarande verksamhet i Västsahara eller AP-fondernas investering i oljebolaget.

– Men de ska inte åberopa mitt utlåtande för att företa sig någon verksamhet som har med Västsaharas naturresurser att göra, säger han.

– Total håller på med en geologisk undersökning. Vi har tittat på Hans Corells uttalande när Total var inne i Västsahara tidigare. Hans uttalande då var att det inte är olagligt att göra rekognosering, säger Christina Hillesöy, ordförande för etikrådet.

Total har tidigare projekterat i Västsahara men drog sig ur området 2003 efter massiv kritik, bland annat i kölvattnet av Corells sakutlåtande till FN:s säkerhetsråd.

Enligt Corell är all verksamhet, inklusive förstudier, i Västsahara olaglig om det inte går att tydligt visa att de sker med västsahariernas goda minne.

– Det är ett mycket bestämt besked. Men det har missbrukats av EU och andra som försökt tolka det på annat sätt, säger han.

Enligt AP-fondernas halvårsrapporter uppgick värdet på AP-fondernas sammanlagda innehav i Total vid halvårsskiftet till cirka 700 miljoner kronor.