Vd:ar fick tre miljoner mer i lön

Getinges vd Johan malmqvist (tv) hör till Sveriges mest välbetalda. Här får han utmärkelsen Årets Ledare av Prins Daniel 2011.

Foto: Scanpix Getinges vd Johan malmqvist (tv) hör till Sveriges mest välbetalda. Här får han utmärkelsen Årets Ledare av Prins Daniel 2011.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

De 20 mest välbetalda vd:arna ökade sina inkomster med i snitt tre miljoner kronor 2011. Det motsvarar höjningar på 24 procent, att jämföra med 2–3 procent för vanliga anställda. Det visar DN Ekonomis genomgång av 225 börs-vd:ars inkomster. Den genomsnittliga vd:n ökade inkomsten med två arbetarlöner.

De 20 mest välbetalda vd:arna ökade sina inkomster med i snitt tre miljoner kronor 2011. Det motsvarar höjningar på 24 procent, att jämföra med 2–3 procent för vanliga anställda. Det visar DN Ekonomis genomgång av 225 börs-vd:ars inkomster. Den genomsnittliga vd:n ökade inkomsten med två arbetarlöner.

Mest av alla vd:ar i börsnoterade bolag tjänade Johan Malmquist på Getinge, med 31 miljoner i lön, eventuella bonusar och arvoden – det som kallas inkomst av tjänst. Han, och de övriga 19 i toppen, delade på ungefär 320 miljoner i inkomster, en ökning med 63 miljoner mot året före.

Genomsnittslönen i gruppen ligger nu på 16 miljoner, och har alltså åkt upp med tre miljoner på ett år.

Annons:

Även om det är vanskligt att göra statistik på små grupper – det finns till exempel flera vd:ar som tvärtom fått inkomsterna sänkta med stora belopp (troligen för att de inkasserat bonusar föregående år) – kan man ändå konstatera att 2011 verkar ha varit ett sällsynt bra år för börs-vd:arna. Det framgår bland annat av listan över dem som tjänar allra mest, härintill.

DN:s genomgång omfattar 225 börs-vdar. Det finns exempel på att inkomsterna både två- och trefal­digats för vissa. Ibland kan dock stora löneökningar bero på att man tillträtt vd-jobbet under året, om man till exempel gått från att vara marknadschef till vd.

Därför har DN ur de 225 valt ut de vd:ar som innehaft sin tjänst hela 2010 och 2011, och som fortfarande har kvar jobbet. Det blev 136 stycken. För den här gruppen med vd:ar som nu alltså haft samma jobb i närmare tre år, var genomsnittsinkomsten ungefär 5,4 miljoner för inkomståret 2011 (taxeringen 2012, som nyligen blivit helt färdig), och 4,8 miljoner året före. Genomsnitts-vd:n har alltså ökat sin inkomst med 12,1 procent år 2011.

Tittar man i stället på medianen, som anses vara ett mer rättvisande genomsnittsvärde om lönespridningen är stor, var den cirka 3,6 miljoner inkomståret 2011 och 3 miljoner år 2010 för vd:arna i gruppen. Medianen har ökat med 17 procent.

I kronor räknat är de olika genomsnittliga ökningarna 580 000 respektive 520 000 kronor. Det motsvarar i runda slängar det många yrkesgrupper i allmänhet har som inkomst under två års tid. Löneökningarna för dessa brukar dock ligga på 2-3 procent, det vill säga uppemot 9  000 kronor per år.

Getinges vd Johan Malmquist tjänade 2011 ungefär lika mycket som 104 privatanställda arbetare i Sverige.

LO gör årligen en sammanställning av hur samhällstopparnas inkomster utvecklas i förhållande till arbetares. Den har ett annat urval av positioner, men det ingår 50 vd-tjänster, dock inte enbart börsbolags-vd:ar. Rapporten är färdig i februari men LO-ekonomen Jeanette Bergström bekräftar att klyftan ökar något.

– Det verkar ju också som om vd:arna i toppen närmar sig varand­ra, att inkomsterna drivs upp mot de högsta ersättningarna.

Direktörernas inkomstlyft är ofta huvudbry för Svenskt Näringsliv, som brukar betona vikten av att hålla tillbaka löneökningarna för samhällets bästa.

Varför ska vanligt folk hålla tillbaka när toppcheferna inte gör det?

– När det gäller vd:arna på börsbolagen så är deras ersättning en fråga för ägarna och styrelserna, vi förhandlar inte för dem i avtalsrörelsen. Det rör sig också om en mycket liten grupp i förhållande till alla dem som vi representerar. En vd i större delen av våra företag har inkomster på helt andra nivåer, det rör sig om i snitt 80.000 kronor i månaden, säger presschefen Peter Isling.

Andra har läst

Mer från förstasidan

riksdagen500
Foto:TT, Lars Lindqvist

 Det gäller för nyval. Statsvetaren tveksam, men S står inför utmaningar. 38  3 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 Arbetet startar på onsdag. Riksdagens talman om framtiden. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sedan V fått kalla handen. Facken sluter upp bakom Löfven. 34  3 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kaos hotar.” Tyska medier siar om svensk blockpolitik. 128  25 tweets  103 rekommendationer  0 rekommendationer

rosneberg-500
Foto:Joel Marklund/Bildbyrån Markus Rosenberg och Juventus Kwadwo Asamoah.

 DN rapporterar direkt. Malmö möter Juventus i Turin – följ matchen här.

 Uefa straffar Malmö. Upprepade förseelser ger stängd ståplatsläktare. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
sd500
Foto:Magnus Hallgren

 M tappar stort. Partistödet till SD kommer öka med många miljoner. 19  4 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nis Hur sörjer valresultatet. Här gick SD från 6 till 21,5 procent av rösterna. 270  37 tweets  233 rekommendationer  0 rekommendationer

filipstad2-244
Foto:Jonas Lindkvist

 Högljudda motdemonstranter. Åtalas för att ha stört SD på valmöten. 17  2 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

 Lokal för valvaka. SD erkänner - låtsades ha firmafest. 66  5 tweets  60 rekommendationer  1 rekommendationer

SDnamn144
Foto:TT

 Få kvinnor bland de nya ledamöterna. Ser ut att få totalt 49 mandat. 17  2 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
chokladboll144
Foto:TT

 Plockas nu bort. Tv-kockens krog serverade ”negerboll i fin gammal ljusstake med mörk kvinna”. 1468  125 tweets  1343 rekommendationer  0 rekommendationer

 Rastade hunden. Par i södra Sverige fick obehaglig överraskning. 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: