Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Volvo köper Nvidias ”superdator” för självkörande bilar

Volvos nya modell S90, som presenterades i början av december, är inte självkörande men har ett system för halvautomatisk körning.
Volvos nya modell S90, som presenterades i början av december, är inte självkörande men har ett system för halvautomatisk körning. Foto: Adam Ihse/TT

Det amerikanska teknikföretaget Nvidia presenterar vad som beskrivs som en superdator för självkörande bilar – och uppger att svenska Volvo Cars är första kunden.

En ”superdator” ska styra 100 självkörande Volvobilar rätt, när pilotprojektet drar i gång i Göteborg nästa år.

Enligt ett pressmeddelande från det amerikanska teknikföretaget Nvidia är Volvo Cars första kunden av det som beskrivs som en superdator för självkörande bilar.

Den nya datorn, stor som en matlåda, uppges ha en beräkningskraft som motsvarar 150 Apple-datorer av modellen Macbook Pro och en enorm kapacitet när det gäller att lära sig känna igen olika trafiksituationer.

Det sedan tidigare aviserade försöket med 100 självkörande XC90-bilar ska dra i gång i Göteborg 2017, som ett led i Volvos säkerhetsarbete.

”Vår vision är att ingen ska bli dödad eller skadad allvarligt i en ny Volvo till 2020”, säger Marcus Rothoff, tekniskt ansvarig för Drive Me, Volvo Cars program för självkörande bilar, i en kommentar.

Nvidia presenterade produkten under inledningen av elektronikmässan CES i Las Vegas, USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.