Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Volvo ska dra ner 4.400 tjänster

Volvo lastvagnars vd Olof Persson.
Volvo lastvagnars vd Olof Persson. Foto: TT

AB Volvo ska dra ner på 4 400 tjänster, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Samtidigt redovisar bolaget ökad vinst, högre orderingångar och oförändrad aktieutdelning. Aktien stiger på beskedet.

– Vi vet vilka funktioner som påverkas bland annat försäljning, finans, teknologiområden, säger vd Olof Persson på presskonferensen.

Det är ännu för tidigt att säga exakt hur många som måste sluta i varje land.

– Vi förhandlar med facken jorden runt. Hur många som drabbas i Sverige måste fastställas med facket här och därför vill vi inte spekulera, fortsätter han.

– Vi försöker i största möjliga mån titta på frivilliga avgångar och konsulter. Efter det kan det bli tal om riktigt varsel, säger Olof Persson.

Han avslutar presskonferensen med att säga att Volvo måste fortsätta hålla kostnaderna nere under 2014.

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 237 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten före skatt på 706 miljoner kronor motsvarande period 2012. Bolaget redovisar vidare ett rörelseresultat exklusive engångsposter på 3,1 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2013, enligt pressmeddelandet.

Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 3,8 miljarder, enligt en Reuters-enkät. Orderingången under andra kvartalet ökade med 12 procent jämfört med året före. Den aviserade neddragningen om 4.400 tjänster (cirka 4 procent av Volvokoncernens samlade personalstyrka) inkluderar tidigare personalminskning på 2.000 konsulter och anställda.

– Det här berör i princip bara tjänstemän och det kommer också att vara en stor del konsulter vars kontrakt kommer att avslutas. Sedan kommer man också jobba med att erbjuda olika frivillighetslösningar som man förhandlar sig fram till. Sedan kommer det också bli varsel, men det blir inte enbart det, säger AB Volvos presschef Karin Wik.

Beskedet om ”strukturell neddragning” kommer i samband med Volvokoncernens rapport om 2013 års sista kvartal. Under perioden hade nettoomsättningen ökat med 8 procent till 76,6 miljarder kronor och styrelsen föreslår liksom förra året en utdelning om 3 kronor per aktie.

– Även om vi fortfarande har ett par kvartal kvar innan vi är helt igenom koncernens största produktförnyelse någonsin, så kommer innevarande år att karaktäriseras av effektiviseringar, inklusive neddragningar av aktiviteter och kostnader samt personalminskningar. Detta kommer spela en viktig roll i arbetet med nå koncernens strategiska och finansiella mål, säger vd och koncernchef Olof Persson i pressmeddelandet.

Resultatet från det fjärde kvartalet tyngs av omstruktureringskostnader på totalt 581 miljoner kronor och en nedskrivning på 1,5 miljarder kronor av Volvo Rents, som hyr ut anläggningsmaskiner i USA. Volvo Rents såldes till ett riskkapitalbolag för cirka 7 miljarder kronor under fjärde kvartalet.

Exklusive omstruktureringskostnader redovisar Volvo ett vinstlyft på 58 procent till 2 965 miljoner kronor för lastbilsverksamheten. Med detta mått lyfter även resultatet för anläggningsmaskiner, upp med 16 procent till 272 miljoner kronor.

För Volvo Bussar blev vinsten exklusive omstruktureringskostnader 50 miljoner kronor under fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med förlusten på 22 miljoner samma kvartal 2012. Sammantaget faller koncernens vinst exklusive omstruktureringar med 28 procent till 1 577 miljoner kronor.

– Vi visste att det här skulle vara ett tufft kvartal för Volvo. Trots låga förväntningar så är det redovisade resultatet ändå sämre än väntat, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.

Ändå tror han på en aktieuppgång i dag, eftersom orderingången har varit väldigt bra. Neddragningarna i personalstyrkan är däremot väntad, enligt Engellau.

– Vi har känt till väldigt länge att det finns en övertalighet på 4.000 – 5.000 personer. Volvo har under en ganska lång tid levt med en överbemanning, ett resultat av att koncernen är byggd av att man köpt företag.

Volvos B-aktie lyfter med 4,4 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen efter bokslutet för 2013.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.