Webbsidor avslöjar ditt besök för Google

Foto: Alamy

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ett stort antal svenska företag och myndigheter lämnar i tysthet ut uppgifter om alla besök på sina hemsidor till sökmotorn Google. Det visar en granskning som DN har gjort. Hur internetjätten använder uppgifterna är det ingen som vet.

Ett stort antal svenska företag och myndigheter lämnar i tysthet ut uppgifter om alla besök på sina hemsidor till sökmotorn Google. Det visar en granskning som DN har gjort. Hur internetjätten använder uppgifterna är det ingen som vet.

Sjukvårdsrådgivningen har över 2,5 miljoner besök varje månad på sin hemsida 1177.se. Hit vänder sig folk som vill läsa om sjukdomar och läkemedel – exempelvis om utslag på kroppen, könssjukdomar eller psykiska besvär.

Vad som inte nämns är att sajten dygnet runt skickar detaljerade uppgifter till Google om alla besök. Ditt ip-nummer, vilken stad du bor i, hur du kom till sajten, information om din dator och en komplett lista över hur du tagit dig runt på sajten. Dessutom: om du någon gång skulle logga in på Googles mejlkonto Gmail kan sökmotorn teoretiskt sett koppla ihop besöken på Sjukvårdsrådgivningen med din e-postadress.

Annons:

Dagens Nyheter har granskat Google, ett företag som vid upprepade tillfällen har hamnat i blåsväder för att de inte har tagit hänsyn till den personliga integriteten. Att de samlar in stora mängder uppgifter har uppmärksammats tidigare, men DN kan i dag avslöja att Googles insamling är betydligt mer omfattande än vad som många har känt till.

Google ser dig – inte bara när du googlar utan även när du surfar på andra sajter än sökmotorn, till exempel stora företag och myndigheter. Anledningen är ett statistikverktyg, Google Analytics, som många sajtägare implementerar på sina hemsidor. Tjänsten är ett användbart verktyg om man vill veta mer om sina besökare. Men eftersom den är extern lagras informationen inte på de olika sajterna – utan i Googles servrar.

I ett unikt experiment har DN låtit tio utvalda personer surfa som vanligt under en veckas tid. Vi har sedan byggt ett datorprogram som analyserar loggfiler och svarar på frågan: Vad vet Google efter en veckas surfande?

Resultatet visar att så många som mellan 75 och 92 procent av alla sajter lämnar ut information om besöken till sökmotorjätten.

– Det är nog en del personer som tycker att det är väldigt känsligt. Min pappa är exempelvis väldigt försiktig. Själv tänker jag inte så mycket på det, säger Thomas Bergman, 33 år, från Stockholm som deltog i DN:s undersökning.

Förutom alla hans sökningar kunde Google samla in uppgifter om bland annat besök på banker, internetbutiker och vilka artiklar han läst. Vid 89 procent av alla besök lämnade sajterna ut besöksuppgifter till Google.

Informationen lagras hos Google men det är oklart vad företaget gör med uppgifterna. Google uppger för DN att det enda syftet är att ge statistik åt hemsidorna och att bolaget inte kopplar samman information mellan olika sajter. Sökmotorn medger att den lagrar stora mängder data. I Googles generella sekretesspolicy framgår att sökmotorn aldrig säljer personliga uppgifter utan ens tillstånd. Däremot kan de på begäran ge information till domstol.

Bland de företag som lämnar ut uppgifter till Google finns stora banker som Länsförsäkringar och Handelsbanken. Här finns även flera partier, till exempel Moderaterna, Folkpartiet och Vänsterpartiet. Även stora dagstidningar använder sig av Googles tjänster, likaså myndigheter som regeringskansliet, Trafikverket och Försvarsmakten.

Även Sjukvårdsrådgivningen, 1177.se, lämnar alltså ut uppgifter till Google.
– Fördelarna med att ha Googles statistikverktyg överväger nack­delarna. Det är en viktig diskussion. Efter ert påpekande ska vi nu lägga upp information om det på vår hemsida, säger Emma Lennestål, tjänsteansvarig på 1177.se

Även Datainspektionen använder Google Analytics, men myndigheten anonymiserar ip-nummer – det vill säga besökarnas egen ”adress” på internet. Den möjligheten finns, men ytterst få använder den.

Datainspektionen överväger att granska informationsgivningen.

– Googles makt är ett bekymmer ur ett integritetsperspektiv. De kan veta det mesta om enskilda personer. Har man inte fått reda på att Google lämnar ut uppgifter, så är det inte bra. Detta kan vara något vi behöver titta på, säger Adolf Slama, IT-säkerhetsexpert på Datainspektionen.

Varför är det ett bekymmer – de flesta har väl rent mjöl i påsen?

– Bara för att man har rent mjöl i påsen kanske man inte vill att dessa uppgifter ska lämnas ut, säger Adolf Slama.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

SjukhusPuff
Foto:TT Värmeböljan märks av på landets sjukhus.

 Dubbelt så många söker vård. Främst äldre personer drabbas.

 Varmaste dagen kan vara att vänta. Då når värmeböljan sin kulmen. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 SMHI utfärdade klass 2-varning. "Extremt höga temperaturer.” 588  26 tweets  558 rekommendationer  4 rekommendationer

 Hur varmt blir det hos dig? Lokal prognos från Weatherpal.

Värme sänker din prestation och försämrar koncentration.  Värmebölja i Sverige. 61  9 tweets  52 rekommendationer  0 rekommendationer

kontor144
Foto:Alamy

Hur är temperaturen på ditt jobb?

DockorPuff
Foto:OC sheriffs dep.

 Dök upp utanför hus i OC. Dockorna liknande döttrar till de boende – men gåtan fick sin lösning.

Annons:
Annons:

Priset för en utlandssemester kan variera stort mellan olika veckor.  Går att fynda redan nu.

Flyg144
Foto:Alamy
UkrainaKrasch500
Foto: Hollandse Hoogte och NurPhoto/REX Nedslagsplatsen i östra Ukraina.

 Fler kroppar och vrakdelar efter MH17. Ska hittats i en dunge av OSSE.

 Rebelledare: Separatister hade luftvärnsrobotar. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 MH17:s svarta låda i gott skick. Registrerade samtalen i cockpit.

 Första offren har kommit hem. Anlände till Nederländerna. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Separatist till italiensk media: Vi sköt ned planet av misstag. 107  16 tweets  72 rekommendationer  19 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: