Wikipedia stänger sajten i ett dygn

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Vid midnatt natten till onsdag stänger Wikipedia den engelska delen av sajten i 24 timmar, som en protest mot en föreslagen antipiratlag i USA. Wikipedias grundare, Jimmy Wales, menar att lagen hotar internets framtid.

Vid midnatt natten till onsdag stänger Wikipedia den engelska delen av sajten i 24 timmar, som en protest mot en föreslagen antipiratlag i USA. Wikipedias grundare, Jimmy Wales, menar att lagen hotar internets framtid.

Wikipedia, det nätbaserade uppslagsverket, är en av världens mest besökta webbplatser. Där finns information inlagd av medlemmar i de flesta ämnen och på de flesta av världens språk. Men under onsdagen kommer ingen att kunna söka information på den engelskspråkiga och största delen. Wikipedia stänger sajten under ett dygn från midnatt amerikansk östkusttid, 06.00 svensk tid.

Aktionen är ett led i en protest mot den föreslagna lagen Stop Online Piracy Act (Sopa). Lagen som ska röstas igenom i det amerikanska representanthuset syftar till att komma åt piratkopiering av bland annat film och musik genom att tvinga amerikanska internetföretag att blockera användares tillgång till utländska sidor med innehåll som bryter mot amerikansk upphovsrättslag.

Annons:

Sopa har mött motstånd från fler internetsajter än Wikipedia. Även Google har flera gånger uttryckt att lagförslaget är för allomfattande. Tillsammans med andra jättar som Yahoo, Facebook, Twitter och eBay har man köpt annonsplats i stora dagstidningar med uppmaningar om att göra om den föreslagna lagen. Inte alla väljer att släcka ner sina sajter, men bland andra Reddit, Mozilla och Wordpress kommer att göra gemensam sak med Wikipedia på onsdag.

– Jag håller med om att upphovsrättsinnehavare har legitim anledning till oro, men det finns sätt att bemöta problemet som inte behöver handla om censur, säger Wikipedias grundare Jimmy Wales enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bland Sopas anhängare finns stora aktörer inom Hollywood och musikindustrin. Men det verkar som att internetföretagens kampanj har gett visst resultat redan innan aktionen hunnit påbörjas. På lördagen uttalade sig en regeringskälla i Washington om att Sopa kan komma att försvåra laglig nättrafik och yttrandefrihet.

– Vi är glada att se att motståndet växer och att Vita huset börjar lyssna, säger Jimmy Wales.

En som däremot visar missnöje med regeringsuttalandet är Rupert Murdoch, vars News Corp äger Fox TV, Wall Street Journal och filmbolaget Twentieth Century Fox. ”Så Obama har gjort gemensam sak med Silicon Valley som hotar alla mjukvaruproducenter med plundring, ren stöld”, twittrade Murdoch.

Jan Ainali, ordförande för Wikipedias stödorganisation Wikimedia Sverige, målar upp en undergångsvision för sajten om Sopa antas.

– Jag är orolig, för om lagen går igenom i sin extrema form då kommer Wikipedia att tvingas stänga helt och hållet. Alla servrar står i USA och det är en amerikansk organisation som driver Wikipedia och det är därför det får så stora konsekvenser, säger han till TT.

Ainali menar att en lång rad andra organisationer också kommer att få stora problem om lagförslaget går igenom i USA.

– Det är samma sak för alla organisationer och företag som har användargenererat innehåll. Google kan till exempel drabbas hårt eftersom människor lägger upp saker på Google Plus. Kanske kommer inte ens Googles sökningar att kunna användas eftersom de länkar vidare. Det här kan påverka internet i sin helhet, som vi känner det.

Kommentarer (11)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Har funktionsnedsättning. Försvann från restaurang på fredagen. 5  3 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Norr om Donetsk. Tidningsfotograf dog när han träffades av granateld.

nemtsov500
Foto:Reuters, AP

 President Porosjenko: Nemtsov skulle berätta om rysk inblandning. 373  60 tweets  307 rekommendationer  6 rekommendationer

 Wallström om mordet. ”Alla är djupt tagna av mordet på Nemtsov. Det är ju en avrättning.” 171  13 tweets  157 rekommendationer  1 rekommendationer

margot
Foto:TT
nemtsov_144102
Foto:AFP

 DN:s Michael Winiarski: Var påtänkt som president. Istället blev det Putin. 65  27 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

 Expert: ”Putins politik uppmuntrar sådana reaktioner” Hårt slag. 15  9 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: