Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Exkansler Kohl kräver 47 miljoner i skadestånd

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

47 miljoner kronor – så mycket kräver Tysklands tidigare förbundskansler Helmut Kohl i skadestånd av författare och ett förlag som publicerat citat utan tillstånd. ”Det är inte seriöst”, menar förlagets jurist.

47 miljoner kronor – så mycket kräver Tysklands tidigare förbundskansler Helmut Kohl i skadestånd av författare och ett förlag som publicerat citat utan tillstånd. ”Det är inte seriöst”, menar förlagets jurist.

Mångmiljonbråket handlar om boken ”Vermächtnis - die Kohl-Protokolle (ungefär: Arvet - Kohlprotokollet) som kom ut 2014.

En av bokens författare är Heribert Schwan som också spökskrev Kohls memoarer. Under arbetet med memoarerna förde Kohl och Schwan långa samtal som också bandades. Kohl godkände de tre första volymerna av memoarerna, men sedan skar sig samarbetet.

Kohl fick tillbaka banden, men Schwan skaffade sig också egna kopior som han använde för att skriva boken som fick Kohl att se rött.

I ”Vermächtnis” citerar Schwan drastiska formuleringar som Kohl använt om andra politiker, omdömen som exkanslern inte godkänt för publicering. Bland annat ska han om den nuvarande förbundskanslern Angela Merkel, som var familje- och miljöminister under Kohls regeringstid, ha sagt att hon ”saknar karaktär” och ”inte kan äta med kniv och gaffel”.

Den nu 85-årige Helmut Kohl var förbundskansler i 16 år (1982-98) och kommer för alltid ha en plats i historieböckerna som kanslern som återförenade Tyskland.

Schwans bok blev en bästsäljare när den kom ut och har sålt i över 200.000 exemplar.

Men Kohl inledde direkt rättsliga åtgärder mot författaren och förlaget. Kohl har fått rätt i domstolar och författare och förlag har förbjudits att fortsätta sprida citaten.

Med start i dag, torsdag, börjar nästa rond i rätten. Nu handlar det om skadestånd. Helmut Kohl begär hela 5 miljoner euro – motsvarande 47 miljoner kronor – av författare och förlag. Om Kohl segrar skulle det vara ett rekordskadestånd.

Förlaget tar, åtminstone på ytan, det hela med ro. Rainer Dresen, jurist på Random House som äger det tyska förlag som publicerat boken, säger till sajten Spiegelonline att summan som Kohl kräver ”inte är seriös”.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.