Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

”Att en underbar pappa kan vara så elak”

Bokmärk artikel
Anne-Li Ramirez har skrivit och regisserat en pjäs om missbruk i familjen. Hennes egen pappa var ”periodare”, men en jättebra far när han var nykter.

Foto: Eva Tedesjö Anne-Li Ramirez har skrivit och regisserat en pjäs om missbruk i familjen. Hennes egen pappa var ”periodare”, men en jättebra far när han var nykter.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Fakta: Anne-Li Ramirez

Ålder: 44 år.

Familj: Man, två söner (16,17 år) samt hundar och katter.

Bor: I Stockholm.

Bakgrund: Växte upp i en familj med ett stort samhällsengagemang och där många på mammans sida hade konstnärliga yrken. Barndomen präglades av att pappan var alkoholist och periodare. Har varit regissör och manusförfattare under många och arbetat med olika teaterprojekt.

Yrke: Är i dag regissör och konstnärlig ledare för teatergruppen OffStockholm som vill skildra människors utsatthet.

Aktuell: Med pjäsen ”Vem har sagt att det ska vara vackert” som visas på skolor, anstalter och teatrar runt om i Sverige. Den handlar om vilka följder det kan få att växa upp i en alkoholistfamilj.

”Vem har sagt att det ska vara vackert” spelas i mars i Örebro, Skoghall och i Blackeberg i Stockholm. Läs mer på www.offstockholm.se

Tänk att ha världens bästa pappa, men en pappa som samtidigt kan vara elak och hemsk. Så var det för Anne-Li Ramirez. Med sitt nya teaterprojekt vill hon visa barn och unga som lever med föräldrar som missbrukar att det finns ett ljus i mörkret.

Tänk att ha världens bästa pappa, men en pappa som samtidigt kan vara elak och hemsk. Så var det för Anne-Li Ramirez. Med sitt nya teaterprojekt vill hon visa barn och unga som lever med föräldrar som missbrukar att det finns ett ljus i mörkret.

Familjen är bjuden på middag. Anne-Li Ramirez, då fem år, känner en spänd förväntan. Det ska bli roligt att komma ut, träffa andra barn och lyssna till de vuxnas prat.

Men samtidigt växer oron i hennes mage. Kommer det att sluta med en katastrof den här gången också?

Annons:

Hon och hennes storebror vet att om deras pappa tar ett glas vin så måste glaset snabbt fyllas på, och smakar han en enda liten snaps till maten följs den raskt av fler. Då kommer pappan att bli elak mot de andra gästerna, vräka ur sig hånfulla och nedsättande kommentarer – helt enkelt bete sig illa.

– Mamma anade när katastrofen var på väg och vi lämnade därför ofta middagarna och kalasen tidigt. Väl hemma väntade vi bara på att pappa skulle somna. Då blev det tyst och tomt, berättar Anne-Li Ramirez.

Hon har under de senaste åren skrivit och regisserat flera pjäser om ”svåra” ämnen, i dag är hon konstnärlig ledare för den fria gruppen Off Stockholm. Många gånger har hon upplevt att en teaterföreställning kan vara till hjälp för barn och unga som exempelvis har en pappa som sitter i fängelse, en mamma som missbrukar, eller som kanske själva är mobbade av kamraterna i skolan.

Tiotusentals besökare, många av dem barn och ungdomar, har sett någon av hennes och teatergruppens föreställningar. Målet är självfallet att de ska bli berörda av det som händer på scenen.

– Men för mig är det lika viktigt att ta ett steg till och visa att det finns hjälp att få, ingen är ensam. En röd tråd i våra projekt är att det finns människor på plats med egna erfarenheter eller med kompetens i det ämne vi valt att belysa. De representerar ljuset i mörkret.

Vi träffar Anne-Li Ramirez på Scen Kaskad i Blackeberg i västra Stockholm. Där håller Off Stockholm till när ensemblen inte gästar skolor, anstalter eller teatersalonger runt om i landet. Just nu spelar man ”Vem har sagt att det ska vara vackert”. Pjäsen handlar om vilka följder alkoholmissbruk kan få –inte bara för den som dricker utan för alla i omgivningen.

Annons:

Efter varje föreställning berättar företrädare för olika stödorganisationer om vilken hjälp barn till missbrukare kan få. Det brukar också bli samtal med publiken om föreställningens innehåll, vad den vill berätta.

”Vem har sagt att det ska vara vackert” är ingen självbiografisk pjäs, även om det finns beröringspunkter med Anne-Li Ramirez egen uppväxt i ett alkoholisthem.

– Min pappa söp bort trettio år av sitt liv innan han dog. Mina barndomserfarenheter har givetvis påverkat mig – på gott och ont. Jag har lidit av att ha en förälder som drack så mycket – men samtidigt gav han mig kärlek och ett engagemang som är en viktig drivkraft i mitt arbete.

Anne-Li Ramirez växte upp i ett medelklasshem i södra Sverige med mamma, pappa och en storebror. På ytan var det en helt vanlig och lycklig familj, men bakom villafasaden gömde sig en hemlighet som alla gjorde allt för att dölja.

– Nykter var pappa en varm, generös och glad människa. Helt underbar, faktiskt. Han hyllade oss barn och menade att han var en lycklig förälder. Men med alkohol i blodet blev han elak, gemen och beräknande.

– För en liten flicka var det som hände obegripligt. Allt var så oförutsägbart. Ena stunden lekte världens bästa pappa med mig, i nästa stund var han så där elak. Den här oförutsägbarheten skapade en otrygghet i mitt liv. När pappa hade sina perioder flydde jag till min säng, i sömnen fick jag ro.

När Anne-Li Ramirez var några år äldre började hon fundera över varför pappan valde flaskan och spriten framför henne och familjen. Han bedyrade att han älskade henne, men …

– Jag ifrågasatte hans drickande, han lovade att sluta och jag trodde på honom. Men gång efter gång blev jag lika besviken. Då förstod jag inte att han var sjuk, att alkoholism är en sjukdom. Som liten flicka gjorde det bara ont.

När Anne-Li Ramirez var fjorton år skilde sig föräldrarna. Mamma Katarina orkade inte längre skydda sin man, försöka dölja hans missbruk och undvika ”katastroferna”.

I samband med skilsmässan slutade pappan sitt arbete och flyttade från orten där familjen bodde.

– Under ett år hade jag ingen aning om var han fanns någonstans. När vi sedan träffades fick han lova att alltid vara nykter när vi skulle ses, och det löftet höll han.

I fjol dog Anne-Lis pappa. Då hade han sakta men säkert supit bort bit för bit av sin personlighet, den som varit, och han hade förvandlats till en annan människa.

– De sista åren orkade jag inte träffa honom. Det fanns inget kvar av den pappa jag älskat och hatat, förbannat och längtat efter. Vi kunde inte längre mötas. På ett sätt försvann han redan för länge sedan, men först sedan pappa dött på ”riktigt” har jag kunnat sörja honom. Han blev sextionio år.

Den här berättelsen kunde ha slutat där – i sorg och elände. Men för Anne-Li Ramirez har upplevelsen att ha en alkoholiserad pappa varit en viktig drivkraft i hennes liv.

På mammas sida finns många män och kvinnor med konstnärliga yrken. Där återfinns poeter, operasångare, musiker. Själv är Anne-Li regissör och manusförfattare. Hon beskriver sig som en konstnärlig person i grunden och att hon har använt sig av konsten hela livet, både privat och i sitt arbete.

– En viktig vändpunkt var när jag insåg att mina erfarenheter av att leva i en trasig familj kunde kombineras med ett samhälleligt engagemang. Jag tror att teater, liksom romaner och långfilmer, kan tydliggöra verkligheten så att den blir begriplig. Det är en av konstens viktigaste uppgifter.

De som sett någon av teatergruppens föreställningar reagerar olika. En del är helt tysta, andra gråter och några blir förbannade. ”Varför kommer du hit med sådan här skit?”, undrade till exempel en besökare. Två veckor senare skickade han ett brev och tackade för att han fått komma och titta.

Anne-Li hade en pappa som var både underbar och förskräcklig. Verkligheten är så för många; den har ljus och mörker. Nu vill hon visa att även om allt verkar hopplöst så finns det alltid en väg ut, bort från det hemska. Det finns hjälp och stöd att få, bara man vet var man kan söka.

– Om jag som tonåring fått se en pjäs som ”Vem har sagt att det ska vara vackert” hade jag inte känt mig lika ensam och troligen hade jag mått lite bättre då. Jag vet att våra föreställningar och de efterföljande samtalen bidrar till att människor kan få ett bättre liv.

Kommentarer (2)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 835  0 tweets  831 rekommendationer  4 rekommendationer

hellsingbok1000

 Lars Linder: Den moderna svenska barnlitteraturens stora glädjebringare. 3  0 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Carin Ståhlberg: Jag minns mötet med ramsornas dandy.

 Författaren hyllas för sin person och sina verk. Så minns vänner och kollegor Lennart Hellsing.

martina288
Foto:Jessica Segerberg
ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 6  0 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 331  0 tweets  330 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 169  0 tweets  167 rekommendationer  2 rekommendationer

twitter488
Foto:AP

Anonymous ”krig” har inte varit så effektivt som gruppen har gjort gällande.  Twitter: Litar inte på dem.

Annons:
flyktingbarn1000
Foto:TT

 Nya regler. ”Vad som nu går förlorat kommer att diskuteras i årtionden” 47  0 tweets  47 rekommendationer  0 rekommendationer

batra488
Foto:TT

 M om flyktingsituationen. Partiet vill se utökade id-kontroller. 210  0 tweets  210 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det går inte att försvara.” Fridolin sågar det egna flyktingförslaget i P1 Morgon. 36  0 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

fridolin
Foto:Roger Turesson

  Uppgifter: MP röstade igenom förslag med minsta möjliga marginal.

flykt-288
Foto:Jonas Lindkvist

 Kommentar. Viktor Banke: Det kommer alltid att vara bättre att få skydd i Sverige än att stängas ute. 1000  0 tweets  1000 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: