Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Muhammedkarikatyrerna

"Båda sidor har rätt - och fel"

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Bild

De senaste veckorna har människor krävt att Rawia Morra ska välja sida i den inflammerade konflikten. Men båda har både rätt och fel, tycker hon.

De är svenskar och muslimer. Den ena är djupt troende, för den andra spelar religionen mindre roll. "Man måste kunna vara både svensk och muslim", menar småbarnsmammorna Rawia Morra och Barlin Nuur.

De är svenskar och muslimer. Den ena är djupt troende, för den andra spelar religionen mindre roll. "Man måste kunna vara både svensk och muslim", menar småbarnsmammorna Rawia Morra och Barlin Nuur.

Rawia Morra och Barlin Nuur bor i Sverige men lever delvis olika liv. Det mesta i Barlin Nuurs vardag kretsar kring islam. Hon ber varje dag, fastar och äter inte fläsk. Hon bär också huvudduk.

- Islam, Allah och Muhammed betyder mycket för mig. Den som kränker min religion kränker också mig. Men våld - och då menar jag alla former av våld - är avskyvärt.

Annons:

För Rawia Morra är religionen inte lika viktig. Hon bär inte slöja, fastar inte och håller inte hårt på matreglerna. Hon går inte heller i moskén. Men precis som Barlin Nuur upplever hon publiceringen av bilderna på Muhammed som en kränkning av henne personligen.

- I hjärtat är jag muslim och känner en vrede. Men jag är också svensk, och blir ledsen och upprörd när jag ser palestinska ungdomar bränna den danska flaggan, säger Rawia Morra.

Hon är född i ett palestinskt flyktingläger i Libanon och har bott i Sverige sedan 1985. Hon är författare och poet. Själv beskriver hon sig som inlemmad i det svenska samhället. Hon är ensamstående med sjuårige sonen Esmatt, som går i första klass.

Barlin Nuur är född i Somalia, är gift och arbetar på en muslimsk friskola. Till Sverige kom hon för fjorton år sedan då föräldrarna flydde undan kriget. I dag har hon två egna barn, dottern Sundus fyra år och sonen Ibrahim som är nio månader gammal.

Båda kvinnorna tycker att det är enkelt att vara muslim i Sverige, även om Barlin Nuur har fått höra kommentarer som: "Åk hem talibankärring!" och "Blir det inte varmt under slöjan?".

- Varför är en huvudduk en så laddad symbol? Min religion rymmer så mycket mer. Slöjan är inte detsamma som kvinnoförtryck. Hemma städar och diskar både min man och jag. Det beror vem som är minst trött efter jobbet, säger Barlin Nuur.

Annons:

Hon beskriver sig som en svensk muslim, och säger att hon inte har några problem med att omfatta båda identiteterna. Att kunna tänka och tycka fritt är viktigt för henne. Men hon är också ett barn av den muslimska traditionen, där Koranens levnadsregler är centrala. Hennes olika världar överlappar varandra mer och mer.

Vad är typiskt svenskt för henne? Inte en dalahäst, skrattar hon, snarare en pizza. Och vad är då typiskt muslimskt? Hon funderar en stund. Kanske gästfriheten, den är stor oavsett varifrån man kommer i den muslimska världen.

För Rawia Morra betyder den muslimska kulturen, och hennes palestinska identitet, mycket. De religiösa levnadsreglerna som hon är uppfostrad med, har en underordnad roll. Livet styrs av en "både-och-känsla", den kommer tydligt till uttryck i förhållande till sonen Esmatt.

- Ibland undrar den som serverar mat i hans skola om han får äta varmkorv. Då frågar han mig hur han ska göra. "Är jag muslim, mamma?" Jag brukar svara att det är han, men också svensk. För mig får Esmatt äta vad han vill. Han ska inte bli utpekad, han är ju född i Sverige. För andra muslimska föräldrar är en varmkorv eller leverpastejmacka något otänkbart, säger Rawia Morra.

Hur tänker då de två kvinnorna om framtiden för sina barn? Rawia Morra svarar att Esmatt själv måste få välja religion och yrke när han blir större. Barlin Nuur uppfostrar Sundus och Ibrahim till muslimer. Hon kommer inte att styra dem när det gäller yrkesval, men däremot önskar hon starkt att de förblir troende. Men man kan inte tvinga någon att tro, säger hon.

De senaste veckorna har det blivit mera komplicerat att vara muslim i Sverige, tycker Rawia Morra. Såväl muslimer som svenskar nästintill fordrar att hon ska välja sida i den inflammerade konflikten. Men det är inte bara att välja, i varje fall inte för henne. Båda sidor har fel - och båda har rätt.

I västerlandet finns en okunnighet om förbudet mot att avbilda profeten Muhammed, anser Barlin Nuur och Rawia Morra.

- Precis som andra muslimer har jag en inre föreställning om Muhammed. Men vi skulle aldrig komma på tanken att avbilda honom. Det får man bara inte. Det vore som att försöka avbilda den högsta formen av andlighet. Det är Guds uppgift, inte människans, säger Rawia Morra.

När Barlin Nuur ger sin syn på karikatyrteckningarna av Muhammed säger hon att det vore som att avbilda Jesus i färd med att förnedra människor, eller begå andra avskyvärda handlingar. En djupt troende kristen skulle bli provocerad och kränkt.

- Nu har inte religionen en så starkt ställning i Sverige. Det kan vara en förklaring till varför många inte förstår styrkan i den upprördhet som finns bland muslimer. Religionen är inte bara en tro utan en del av människan själv. Jag tror inte på islam - jag är min tro, säger Barlin Nuur.

Men även den som inte är ett med sin religion kan uppleva en kränkning när tillhörigheten - och därmed identiteten - förlöjligas och hånas. Rawia Morra tar ett exempel för att visa vad hon menar.

- Jag är småbarnsmamma och precis som andra föräldrar känns det oerhört kränkande att behöva se barnpornografiska bilder. Det är sårande och jag mår illa, det är en skymf mot min identitet som mamma. På samma sätt är det med nidbilderna av Muhammed. Man gör narr av mig, men inte bara mig utan alla muslimer, säger hon.

Sedan drygt ett år är Barlin Nuur ordförande för Sveriges unga muslimer. Hon vill informera om islam för att råda bot på vanföreställningar och missuppfattningar; det är hennes skyldighet som invandrare att berätta så att människor med svenskt ursprung kan förstå, anser hon.

- Om en svensk hade kommit till min by i Somalia när jag var liten hade jag och alla andra undrat, varit nyfikna och säkert också skeptiska. Brist på kunskap kan bara botas med kunskap. Ibland upplever jag att människor i Sverige inte vill veta vem jag är. Det är bara som att de vill ha sina förutfattade meningar bekräftade.

Barlin Nuur är född muslim, men i tonåren prövade hon sig fram. Flera av hennes kompisar valde bort religionen. Det har blivit lättare att vara muslim i Sverige under senare år, tycker hon. Kanske är en förklaring att den svenska ekonomin är ljusare än på länge, att det går att få ett arbete. Svenskar behöver inte känna sig hotade på samma sätt som i början av 1990-talet då hon kom till Sverige.

Men i dag, efter demonstrationerna och våldsamheterna i en rad muslimska länder, är hon orolig för att klimatet i Sverige kan hårdna.

- Danmark valde för några år sedan att slå in på en främlingsfientlig politik. I Sverige står vi inför ett vägval. Ska vi välja den danska vägen eller fortsätta att vara toleranta? Kommer främlingsfientligheten att öka?

Rawia Morra delar oron. Hon tror att situationen kan spetsas till, om inte oroligheterna upphör. Det kan resultera i motsättningar mellan muslimer och svenskar.

Är det då bara svenskar som ska förstå muslimer? Nej, svarar Rawia Morra och menar att upploppen inte kan försvaras. Yttrandefriheten, särskilt för henne som är författare, är grundläggande. Barlin Nuur svarar på följande sätt:

- Jag är ju svensk! Jag bor här och arbetar här. Mina barn är födda i det här landet och brukar ofta fråga om citronfjärilar finns i Somalia. Den svenska demokratin är min.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven1000
Foto:Anette Nantell

 Tåget tomt på flyktingar. Sammanbiten statsminister besökte Malmö. 26  0 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Jurist: ”Vad som nu går förlorat kommer att diskuteras i årtionden.” 646  0 tweets  645 rekommendationer  1 rekommendationer

batra488
Foto:TT

 M om flyktingsituationen. Partiet vill se utökade id-kontroller. 7  0 tweets  6 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Det går inte att försvara.” Fridolin sågar det egna flyktingförslaget i P1 Morgon. 79  0 tweets  78 rekommendationer  1 rekommendationer

fridolin
Foto:Roger Turesson
hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 3862  0 tweets  3862 rekommendationer  0 rekommendationer

hellsing288
Foto:John Kjellström

 ”Vad ska det bli av Lennart?” Han skrev, gjorde långa resor och satte färg på beige lagom-Sverige.

hellsingbok1000

 Lars Linder: Den moderna svenska barnlitteraturens stora glädjebringare. 23  0 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Carin Ståhlberg: Jag minns mötet med ramsornas dandy.

 Författaren hyllas för sin person och sina verk. Så minns vänner och kollegor Lennart Hellsing.

martina288
Foto:Jessica Segerberg
Annons:

 Förödande för flickor. Väntas öka lavinartat, enligt rapport från Unicef.

ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 22  0 tweets  21 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 529  0 tweets  528 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 178  0 tweets  176 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: