Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Filosofen som vill få oss att avslöja bluffmakare

Bokmärk artikel

Foto: Fredrik Funck

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Stephen Law

Bor: Oxford.
Familj: Fru och två döttrar.
Yrke: Lektor i filosofi vid Heythrop College University of London. Rektor för Centre for Inquiry och redaktör för tidskriften Think: Philosophy for Everyone. Har skrivit flera böcker för både vuxna och barn. På svenska finns bland annat ”En tankfull jul” som ur ett filosofiskt perspektiv handlar om vårt förhållande till julen och ”Kort om humanism”.
Aktuell: Med boken ”Bluff” (Fri Tanke förlag).

Flummigt och auktoritärt religiöst tänkande måste bevakas lika noga som en kärnkraftsreaktor. Det menar den kände engelske filosofen Stephen Law, på besök i Stockholm för att prata om sin senaste bok.

Flummigt och auktoritärt religiöst tänkande måste bevakas lika noga som en kärnkraftsreaktor. Det menar den kände engelske filosofen Stephen Law, på besök i Stockholm för att prata om sin senaste bok.

Det oredigerade informationsflödet på internet gör att det har blivit allt viktigare att unga människor tidigt tränas i att genomskåda absurda trossystem och ett flummigt tänkande i största allmänhet. Det menar filosofen Stephen Law som har skrivit såväl populärvetenskapliga som akademiska böcker.

Förra veckan var han i Stockholm för att föreläsa och presentera sin nya bok ”Bluff” (Fri Tanke förlag) som handlar om konsten att genomskåda guruer, kvacksalvare och andra som vill luras. Som filosof är Stephen Law särskilt intresserad av att reflektera kring vad som är ”bra” och ”dåligt” tänkande. Han tycker att det finns anledning att bli oroad av att det finns så många irrationella trossystem i omlopp.

Annons:

– Nätet är en källa till häpnadsväckande mycket nonsens. Barn som gör sina läxor hittar snabbt information om att Adam och Eva var de första människorna på jorden. De behöver få verktyg och lära sig att känna igen signaler för när de riskerar att bli förda bakom ljuset, säger Stephen Law.

Men varför är det då så farligt om någon tror att det som står i Första moseboken är sant? Stephen Law menar inte att någon särskild tro är farlig. Det är snarare sättet att tänka som han kritiserar.

– När du tidigt lär dig att tänka på det där sättet är det lätt att du blir utnyttjad i en rad andra olika sammanhang i livet: politiskt, religiöst, sexuellt, finansiellt.

Just den finansiella oron ökar risken för att människor ska söka sin tilltro till guruer och ledsagare som riskerar att föra dem bakom ljuset, menar han.

– Det är ett välkänt fenomen. Dåliga tider leder till att osäkerheten ökar och vi blir mer sårbara för oseriösa rådgivare, sierskor och medium som vill tjäna pengar på att lura oss.

Det är lätt att skaka av sig och tro att det bara är i USA som religionen och andligheten riskerar att gå över styr. Men även i de svenska tv-tablåerna förekommer det olika sorters ockulta program. Ett exempel är sjuans ”Livet på andra sidan” som handlar om tre mediers vardagsliv.

Annons:

När serien lanserades påstods det att var femte svensk kunde tänka sig att besöka ett medium och att nästan var fjärde svensk ansåg att de någon gång hade varit i kontakt med andevärlden.

Stephen Law och berättar om ett brittiskt tv-program som spelades in nattetid i ett hus som sades vara hemsökt av spöken. En man berättade mer eller mindre hysteriskt inför kamerorna att han hade hört en viskning från en avliden i sitt öra. När produktionsteamet återvände till huset dagen efter i fullt dagsljus visade det sig att ”viskningen” hade kommit från en luftrenare.

– Naturligtvis togs det inte upp i programmet eftersom det hade förstört dramaturgin. Det är typiskt för den här industrin. Ofta låter man någon skeptiker säga några ord på slutet, men inte mer än att tittarna ska fortsätta att tycka att det som hänt är omöjligt att förklara rationellt.

Stephen Law tycker att det kan vara minst lika underhållande att betrakta spöklika händelser ur ett förnuftigt perspektiv och söka efter en rationell förklaring.

– Exempelvis finns det en evolutionär förklarning till att vi har så lätt för att höra ”viskningar”. Genom årtusenden har vi utvecklat förmågan att reagera på prassel eller närvaro av fiender genom att snabbt sno runt och fly eller att stanna och slåss.

Det är ett välkänt fenomen som inom psykologin kallas Hyperactive agent detection device (HADD).

Stephen Law säger att han trots sin kritik är öppen för den sortens andliga och religiösa tänkande som kan hjälpa folk genom kriser och göra att livet blir litet lättare att leva, till exempel vid begravnings­ceremonier. Det han vill varna för är när andligheten kombineras med ett religiöst okritiskt tänkande. För att ge ett exempel refererar han till Samuel P Oliners berömda bok ”Altruistic personality” som handlar om hur judar räddades från förintelselägren.

– Det har framförts att de som räddade judarna gjorde det för att de var religiösa. Men det som var avgörande var i stället att de hade blivit uppfostrade på ett icke-auktoritärt sätt.

Just därför är det så viktigt att barn tidigt uppmuntras att tänka självständigt, att de får tillgång till ett brett register av olika föreställningar och politiska ståndpunkter, menar Stephen Law. Han går så långt att han säger att det doktrinära religiösa tänkandet måste bevakas med lika stor noggrannhet som en kärnkraftsreaktor.

– Ett kärnkraftverk kan tuffa på i bakgrunden utan att vi ens tänker på att det finns. Det är först när något går fel som händelseförloppet riskerar att bli dramatiskt.

Hur då?

– Till exempel finns det människor som är latent homofobiska eller tycker att kvinnor är underlägsna. Om de plötsligt får lära sig att de här tankarna stämmer överens med ”Guds ord”, kan det användas som en ursäkt för att utföra riktigt hemska handlingar, allt från terrorattentat till statssanktionerade avrättningar.

Stephen Law berättar att han en gång blev inbjuden att föreläsa i en skola i södra London som hade ett nära samarbete med en intilliggande kyrka. Av eleverna, som var upp till 18 år, visade det sig att 70 procent trodde att universum är mindre än tiotusen år och att universum och jorden och alla levande varelser skapades på sex dagar som det beskrivs i Första moseboken, i enlighet med den så kallade ungjordskreationismen.

– Egentligen var det inte deras föreställningar om universums uppkomst som oroade mig. Mer alarmerande var att de var så starkt homofobiska. Det är nämligen föreställningar som tenderar att hänga ihop.

Läs mer:

Så avslöjar du en bluffmakare

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

is_1000
Foto:TT

 Antropolog liknar IS med Nazityskland. Rekrytering sker sällan i moskéer. 6  0 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

mona_sahlin_288
Foto:Lotta Härdelin

 Expertteam ska kunna rycka ut. Presenterar plan mot IS-rekrytering. 201  0 tweets  201 rekommendationer  0 rekommendationer

 Mest drabbade staden efter storstäderna. Sedan 2013 har ett tjugotal personer rest till Syrien. 17  0 tweets  16 rekommendationer  1 rekommendationer

vivalla_288
Foto:Lars Lindqvist
Migraflykt
Foto:DN/TT

 Migrationsforskaren om regeringsbeskedet. ”Detta är bara ett första steg”. 151  0 tweets  150 rekommendationer  1 rekommendationer

flyktingar2
TT

 Regeringens förslag: Tvingande lag. 20.000 flyktingar kan fördelas. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

romsonny
Foto:Nicklas Thegerström

 Åsa Romson (MP) i DN-intervju: Då kan inte Miljöpartiet stanna kvar i regeringen. 82  0 tweets  81 rekommendationer  1 rekommendationer

 Liberalerna säger nej till del av flyktingförslaget. Ja till id-kontroller.

Annons:

 Avrättningsfilm visades i rättssalen. Två män i Göteborg står åtalade för att ha deltagit i mordet. 9  0 tweets  8 rekommendationer  1 rekommendationer

filmpuff
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: