Pride 2012

”Hela paraden blev en enda lång pina”

Bild 1 av 2
Militären Lars Carlsson trakasserades när han gick i Prideparaden. Foto: Eva Tedesjö
"Jag ärlika bra på att döda som straighta soldater" står det på skylten som en aktivist håller upp bakom Lars Carlsson på Pride 2011. Foto: Jonas Norén
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Pride

Årligen återkommande festival som främst riktar sig till hbtq-personer (homo, bi, trans och queer). Den har hållits sedan 1998 och höjdpunkten inträffar på lördagen under festivalveckan med Prideparaden.

Pride och olika Hbtq-festivaler arrangeras inte bara i Stockholm utan på en rad orter i landet. Runt om i världen firas ytterligare minst 140 Pridefestivaler, fester och karnevaler.

Firandet har sitt ursprung i en polisrazzia mot en gaybar i New York 1969 då gästerna protesterade mot vad man menade var trakasserier.

"Del 1" I nästa vecka är det Pridefestival igen. Men får alla vara med? Militären Lars Carlsson tänker delta i årets parad, trots att han förra året pekades ut som mördare av en grupp aktivister i paraden. Politik splittrar hbtq-rörelsen.

I nästa vecka är det Pridefestival igen. Men får alla vara med? Militären Lars Carlsson tänker delta i årets parad, trots att han förra året pekades ut som mördare av en grupp aktivister i paraden. Politik splittrar hbtq-rörelsen.

När förra årets Prideparad precis hade startat på Södermalm i Stockholm omringades officeren Lars Carlsson av en grupp aktivister från nätverket Ofog. Lars är löjtnant och gick i Försvarsmaktens sektion. Aktivisterna höll upp plakat bakom honom där det stod: ”Mitt jobb dödar” och ”Jag är lika bra på att döda som straighta soldater”.

Efter några hundra meter lyckades polisen avvisa dem. Men bara för en kort stund. Redan vid Slussen var de tillbaka och följde efter honom i en och en halv timme ända fram till målet i Humlegården.

Annons:

– Det ska ju vara glädje och lycka att få stå upp och visa vem man är. Så kommer någon som cirkulerar runt dig med plakat som pekar ut dig som mördare. Det var fruktansvärt obehagligt. Hela paraden blev en enda lång pina, säger Lars Carlsson.

Försvarsmakten beslutade för fyra år sedan att Prideparaden inte ska betraktas som en politisk demonstration och att de som vill delta får gå i sina uniformer.

– Någon gång under paraden fick jag kväva en impuls att ta av mig uniformen och hoppa på aktivisterna. Men det hade jag ju aldrig kunnat göra, säger Lars Carlsson.

När han kom hem gjorde han en polisanmälan. Men åklagaren bedömde att han inte blivit utsatt för något brott och lade ned förundersökningen.

I årets parad, som går lördagen den 4 augusti i Stockholm, tänker Lars Carlsson återigen gå i Försvarsmaktens sektion. Om det händer igen tänker han bita ihop och fortsätta, precis som förra gången.*

– Det ska inte få förstöra min vilja och mitt engagemang att visa vem jag är. Det är lite som en ”antiprotest”, kasta skit på mig bara, jag går ändå. Kanske för att jag vet att de har en agenda som inte handlar om hbtq-frågan utan om försvarets existens, säger han.

De politiska spänningarna inom hbtq-rörelsen har ökat, vilket Insidan kommer berätta mer om i morgondagens tidning. Exempelvis hindrade aktivister polisen från att föreläsa om hur de arbetar mot hatbrott under Hbtq-festivalen i Göteborg i våras. I Uppsala beslutade festivalledningen för Pride att Liberala ungdomsförbundet inte skulle få delta i Prideparaden.

Vad tycker du om att vissa vill dra in politik i hbtq-frågan?

– Jag har många vänner som tycker att rätten att visa sin sexuella läggning handlar om politik. Men för mig är kärlek en mänsklig rättighet som sträcker sig utanför de politiska vägarna.

– Jag vet att den här typen av grupper brukar göra manifestationer mot flygflottiljer och andra ställen. De har rätt att uttrycka sina åsikter om försvaret. Men jag tycker inte det hör hemma i Prideparaden, som har som syfte att främja glädje och lycka.

Lars Carlsson menar att aktivisterna knappast var intresserade av att sätta sig in i det arbete och enga­gemang han lagt ned för att göra Försvarsmakten mera hbtq-vänlig.

Under sina första tio år som yrkesofficer kände han sig tvungen att hemlighålla sin läggning. Pojkvännen kallade han för ”inneboende”. Han minns att någon i fikarummet en gång sa rent ut när en homosexuell intervjuades på tv: ”Den där jäveln borde man skjuta ihjäl!” Då reste sig Lars Carlsson och lämnade rummet.

Helt öppen med sin läggning blev han först 2002 när han var med i uppbyggnaden av ett mångfaldsarbete i samarbete med polisen och kyrkan. De genomförde hundratals utbildningstimmar både för värnpliktiga och anställda.

– Jag blev vice ordförande i Hof, homo-, bi- och transpersoner i försvaret. Vi utbildade många förband runt om i landet. Det gick bra. Men det är viktigt att ha kontinuitet. När ett gäng muckat måste man börja om med nästa och nästa.

Lars Carlsson känner anställda i försvaret som har tackat nej till utlandstjänstgöring för att de riskerar att hamna i en kultur eller jargong utomlands som inte känns okej.

– Man kan hamna i grupper där det finns personer från andra nationer, som samlas under FN-flagg, där det inte känns okej att vara öppen. Det är en av många anledningar till att det är viktigt för mig att gå i paraden.

Förr var det en vanlig uppfattning att den som är gay inte klarar att bära vapen.

– Det tror jag vi har kommit bort ifrån. Nu är det mer den vardagliga jargongen, typ att man ska hålla ”bögavstånd”. Därför är det viktigt med det normarbete som bedrivs i dag.

Fortfarande är det så att när Lars Carlsson hamnar i ett nytt sällskap, får han frågor som gör att han måste repetera hela proceduren med att säga: ”Hej, jag är inte bara Lars, jag är bög också.”

Behövs ett tydligare regelverk från Prides sida?

– Där är jag kluven. Det är en ­öppen manifestation och vi ska värna öppenhet, inte hitta på nya förbud.

Dock tycker Lars att polisen tydligare ska utnyttja möjligheten som finns att hänvisa motdemonstranter till en annan plats.

* Fotnot: Lars Carlsson avled i fredags, ett par dagar efter att den här artikeln publicerats.

Läs mer:

Ofog svarar: ”Självklart är Pride politiskt”

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Alliansen-Lofven-500
Foto:TT

 Regeringen och Alliansen i hemliga förhandlingar. Rapporterar SVT.

Gronsaksdisk-500
Foto:Fotograferna Holmberg

 Enormt matsvinn. Var fjärde svenskodlad potatis når aldrig butiken. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Tre av fyra vill inte ha svenska i skolan

 Obligatoriskt skolämne. Finskspråkiga i Finland vill slippa läsa svenska.

NTB-Scanpix-144
Foto:NTB Scanpix
Annons:
minsk
Foto:Sergei Gapon/AFP

 När valutan faller. Oberoende nyhetssajter stängs och affärer töms. 39  20 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

foremalet_500
Foto:TT En av observationerna under höstens ubåtsjakt i Stockholm skärgård.

 Rapporterar SVT. Antingen väntar tidsödande renovering, eller skrotning. 14  6 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Flöt i land på ön. Försvarsmakten har med hjälp av polisens bombgrupp sprängt de fem rökljusen. 29  14 tweets  14 rekommendationer  1 rekommendationer

rökgranat
Foto:Polisen
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: