Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Pride 2012

”Hela paraden blev en enda lång pina”

Bokmärk artikel
Bild 1 av 2
Militären Lars Carlsson trakasserades när han gick i Prideparaden. Foto: Eva Tedesjö
"Jag ärlika bra på att döda som straighta soldater" står det på skylten som en aktivist håller upp bakom Lars Carlsson på Pride 2011. Foto: Jonas Norén
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Pride

Årligen återkommande festival som främst riktar sig till hbtq-personer (homo, bi, trans och queer). Den har hållits sedan 1998 och höjdpunkten inträffar på lördagen under festivalveckan med Prideparaden.

Pride och olika Hbtq-festivaler arrangeras inte bara i Stockholm utan på en rad orter i landet. Runt om i världen firas ytterligare minst 140 Pridefestivaler, fester och karnevaler.

Firandet har sitt ursprung i en polisrazzia mot en gaybar i New York 1969 då gästerna protesterade mot vad man menade var trakasserier.

"Del 1" I nästa vecka är det Pridefestival igen. Men får alla vara med? Militären Lars Carlsson tänker delta i årets parad, trots att han förra året pekades ut som mördare av en grupp aktivister i paraden. Politik splittrar hbtq-rörelsen.

I nästa vecka är det Pridefestival igen. Men får alla vara med? Militären Lars Carlsson tänker delta i årets parad, trots att han förra året pekades ut som mördare av en grupp aktivister i paraden. Politik splittrar hbtq-rörelsen.

När förra årets Prideparad precis hade startat på Södermalm i Stockholm omringades officeren Lars Carlsson av en grupp aktivister från nätverket Ofog. Lars är löjtnant och gick i Försvarsmaktens sektion. Aktivisterna höll upp plakat bakom honom där det stod: ”Mitt jobb dödar” och ”Jag är lika bra på att döda som straighta soldater”.

Efter några hundra meter lyckades polisen avvisa dem. Men bara för en kort stund. Redan vid Slussen var de tillbaka och följde efter honom i en och en halv timme ända fram till målet i Humlegården.

Annons:

– Det ska ju vara glädje och lycka att få stå upp och visa vem man är. Så kommer någon som cirkulerar runt dig med plakat som pekar ut dig som mördare. Det var fruktansvärt obehagligt. Hela paraden blev en enda lång pina, säger Lars Carlsson.

Försvarsmakten beslutade för fyra år sedan att Prideparaden inte ska betraktas som en politisk demonstration och att de som vill delta får gå i sina uniformer.

– Någon gång under paraden fick jag kväva en impuls att ta av mig uniformen och hoppa på aktivisterna. Men det hade jag ju aldrig kunnat göra, säger Lars Carlsson.

När han kom hem gjorde han en polisanmälan. Men åklagaren bedömde att han inte blivit utsatt för något brott och lade ned förundersökningen.

I årets parad, som går lördagen den 4 augusti i Stockholm, tänker Lars Carlsson återigen gå i Försvarsmaktens sektion. Om det händer igen tänker han bita ihop och fortsätta, precis som förra gången.*

– Det ska inte få förstöra min vilja och mitt engagemang att visa vem jag är. Det är lite som en ”antiprotest”, kasta skit på mig bara, jag går ändå. Kanske för att jag vet att de har en agenda som inte handlar om hbtq-frågan utan om försvarets existens, säger han.

Annons:

De politiska spänningarna inom hbtq-rörelsen har ökat, vilket Insidan kommer berätta mer om i morgondagens tidning. Exempelvis hindrade aktivister polisen från att föreläsa om hur de arbetar mot hatbrott under Hbtq-festivalen i Göteborg i våras. I Uppsala beslutade festivalledningen för Pride att Liberala ungdomsförbundet inte skulle få delta i Prideparaden.

Vad tycker du om att vissa vill dra in politik i hbtq-frågan?

– Jag har många vänner som tycker att rätten att visa sin sexuella läggning handlar om politik. Men för mig är kärlek en mänsklig rättighet som sträcker sig utanför de politiska vägarna.

– Jag vet att den här typen av grupper brukar göra manifestationer mot flygflottiljer och andra ställen. De har rätt att uttrycka sina åsikter om försvaret. Men jag tycker inte det hör hemma i Prideparaden, som har som syfte att främja glädje och lycka.

Lars Carlsson menar att aktivisterna knappast var intresserade av att sätta sig in i det arbete och enga­gemang han lagt ned för att göra Försvarsmakten mera hbtq-vänlig.

Under sina första tio år som yrkesofficer kände han sig tvungen att hemlighålla sin läggning. Pojkvännen kallade han för ”inneboende”. Han minns att någon i fikarummet en gång sa rent ut när en homosexuell intervjuades på tv: ”Den där jäveln borde man skjuta ihjäl!” Då reste sig Lars Carlsson och lämnade rummet.

Helt öppen med sin läggning blev han först 2002 när han var med i uppbyggnaden av ett mångfaldsarbete i samarbete med polisen och kyrkan. De genomförde hundratals utbildningstimmar både för värnpliktiga och anställda.

– Jag blev vice ordförande i Hof, homo-, bi- och transpersoner i försvaret. Vi utbildade många förband runt om i landet. Det gick bra. Men det är viktigt att ha kontinuitet. När ett gäng muckat måste man börja om med nästa och nästa.

Lars Carlsson känner anställda i försvaret som har tackat nej till utlandstjänstgöring för att de riskerar att hamna i en kultur eller jargong utomlands som inte känns okej.

– Man kan hamna i grupper där det finns personer från andra nationer, som samlas under FN-flagg, där det inte känns okej att vara öppen. Det är en av många anledningar till att det är viktigt för mig att gå i paraden.

Förr var det en vanlig uppfattning att den som är gay inte klarar att bära vapen.

– Det tror jag vi har kommit bort ifrån. Nu är det mer den vardagliga jargongen, typ att man ska hålla ”bögavstånd”. Därför är det viktigt med det normarbete som bedrivs i dag.

Fortfarande är det så att när Lars Carlsson hamnar i ett nytt sällskap, får han frågor som gör att han måste repetera hela proceduren med att säga: ”Hej, jag är inte bara Lars, jag är bög också.”

Behövs ett tydligare regelverk från Prides sida?

– Där är jag kluven. Det är en ­öppen manifestation och vi ska värna öppenhet, inte hitta på nya förbud.

Dock tycker Lars att polisen tydligare ska utnyttja möjligheten som finns att hänvisa motdemonstranter till en annan plats.

* Fotnot: Lars Carlsson avled i fredags, ett par dagar efter att den här artikeln publicerats.

Läs mer:

Ofog svarar: ”Självklart är Pride politiskt”

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

syrien2
Foto:AP

 Tror på diplomatisk lösning. Staffan de Mistura har ”världens svåraste jobb”. 14  0 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

alhamza
Foto:Ingmar Nevéus

 Ingen vågar stå upp mot syriske diktatorn. Stämplas som terrorist och IS-anhängare i Ryssland. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

alice-1000
Foto:Jonas Lindstedt

DN har följt en av vår tids mest kontroversiella debattörer.  Alice Teodorescu. 810  0 tweets  808 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
puffpepp
Foto:Eva Tedesjö

 Tre recept: Glutenfria, med konjak och skurna med mandel och pomerans.

 Hittades liggande vid busskur i Kalix. Misstänkt grov våldtäkt. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: