Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Hem ljuva hembygd

”Hemma kan vara flera platser”

Bokmärk artikel
Det var först när Patrik Lundberg lämnade Sölvesborg som han förstod att uppskatta det han hade.

Foto: Eva Tedesjö Det var först när Patrik Lundberg lämnade Sölvesborg som han förstod att uppskatta det han hade.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Patrik Lundberg

Ålder: 29 år.
Bor:
Malmö, uppväxt i Sölvesborg.
Född: Busan, Korea.
Yrke: Journalist på Helsingborgs Dagblad. För några år sedan skrev han en krönika om rasismen mot asiater i Sverige, utifrån den nidbild av en kines som fanns på Fazers Kinachoklad. Det ledde till att Fazer tog bort karikatyren.
Familj: ”It’s complicated, för att samhället fått mig att tycka så.”
Aktuell: Med debutboken ”Gul utanpå” (Raben & Sjögren) som kommer ut den 21 januari.

Den identitet som Patrik Lundberg byggde upp under uppväxten i Sölvesborg raserades när han flyttade till Malmö. Plötsligt frågade alla vilket som var hans ”riktiga” hemland.

Den identitet som Patrik Lundberg byggde upp under uppväxten i Sölvesborg raserades när han flyttade till Malmö. Plötsligt frågade alla vilket som var hans ”riktiga” hemland.

För Patrik Lundberg spelar föreställningen om ett hemland en stor roll i hans liv, men mest för att ett ursprung betyder så mycket för and­ra människor, i synnerhet då han har en hudfärg som avviker från den svenska majoritetens.

Hela tiden får han frågor som: Vilka är dina ”riktiga” föräldrar? Vilket är ditt ”riktiga” hemland?

Annons:

– Min identitet skapas i stor utsträckning av andra, som lägger märke till min hudfärg och kopplar den till en födelseplats som jag antas ha en anknytning till. Så även om jag själv inte tycker att min hudfärg betyder något, är det inte riktigt så enkelt.

Vi träffas på förlaget Rabén & Sjögren på Riddarholmen i Stockholm. Han har kommit hit från Malmö för att träffa redaktören för hans självbiografiska bok ”Gul utanpå” som utkommer i slutet av januari.

– Jag skrev den för att det behövs fler berättelser om hur ickevita bygger identitet i Sverige. Eftersom jag inte är vit nöjer sig inte folk med att jag är från Sölvesborg och bor i Malmö.

Människor han möter i Sverige frågar ofta varifrån han kommer från början. Och utomlands blir han ifrågasatt när han säger att han är svensk – på grund av sin hudfärg.

– Men jag vill inte leva ett liv där jag förminskas till min hudfärg. Om jag inte gjorde så starkt motstånd genom att protestera så mycket och skriva den här boken, skulle det kännas som om jag gav upp, säger Patrik Lundberg, som föddes 1983 i Sydkoreas näst största stad, Busan.

Hans koreanska föräldrar tyckte inte att de klarade av att ta hand om honom och lämnade honom till ett barnhem. När han var tio månader adopterades han av sina svenska föräldrar i Sölvesborg.

– De uppfostrade mig som vilket svenskt barn som helst och gjorde aldrig någon grej av att jag kom från Korea. Min uppväxt var fokuserad på att bli svensk.

För att visa att han var personen Patrik Lundberg och mer än sin hudfärg försökte han vara mer svensk än alla andra genom att överprestera. Han lyckades bygga upp en bild av sig själv som han var nöjd med. Tills han i tjugoårsåldern flyttade till Malmö – där den raserades.

Plötsligt var han inte längre Patrik Lundberg från Sölvesborg, utan sågs som en av många invandrare och reducerades återigen till ”koreanen” eller ”kinesen”. Återigen blev han identifierad för sin hudfärg.

Har globaliseringen, och det mångkulturella Sverige, gjort att vi ställer fler frågor om ursprung?

– Ja, eftersom vi vet mer om människor från andra kulturer väcker det ännu mer nyfikenhet.

Patrik får olika frågor beroende på var i världen han befinner sig. I Sölvesborg, där alla vet hans historia, är han ”den adopterade”. I stora städer som Malmö, Göteborg och Stockholm utgår folk från att han är invandrare eller turist.

– Beställer jag en kaffe i Stockholm börjar de prata engelska med mig. Så är det alltid.

I Malmö, där han bor nu, kommer flera av hans vänner från and­ra länder. De tycker att det är självklart att han ska etablera en kontakt med vad de tycker är hans ursprungsland, Sydkorea.

Den ständiga känslan av att aldrig bli bekräftad som ”en riktig svensk” fick Patrik att 2007 flytta till Korea för att studera medier och politik. Han bestämde sig för att besöka sin födelseplats och söka upp sina biologiska föräldrar. Trots att det kändes hotfullt.

– Det var ju en plats som riskerade att rasera allt jag byggt upp. Hela min uppväxt i Sölvesborg hade ju handlat om att bli bekräftad som svensk. Nu skulle allt det sättas på spel.

I samma ögonblick som han satte ned fötterna på flygplatsen i Sydkorea erfor han en helt ny känsla – att inte bli ifrågasatt på grund av sitt avvikande utseende. Här tog alla för givet att han talade språket och visste allt om kulturen och samhället.

Efter att ha pendlat mellan hopp och förtvivlan lyckades han till slut även återfå kontakten med sin biologiska släkt och föräldrarna.

– Då insåg jag att vår separation hade betytt mer för dem än för mig. Jag var bara en bebis och kom inte ihåg någonting. De var vuxna när de tvingades överge mig.

När han kom hem till Malmö ett halvår senare förstod han att han var fast mellan två världar.

– Slutsatsen jag drog var att jag är gul utanpå men vit inuti – att jag är både och.

Samtidigt blev känslan av att höra hemma både i Korea och i Sverige starkare.

– Det var ju i Sölvesborg jag hade min historia. Jag ville därifrån när jag var yngre för att jag tyckte att jag var ämnad för något större, men jag förstod inte vad jag hade förrän jag hade lämnat det.

Så vad är hembygd för dig i dag?

– Där man själv anser att man känner sig hemma. I mitt fall är det Sölvesborg, Malmö och Sydkorea.

– Jag har insett att jag har fyra föräldrar och två syskon, ett i Sverige och ett i Sydkorea. Det finns inga motsättningar i det.

– Problemet är snarare att andra människor inte alltid accepterar det och kräver att du ska välja ut en plats som du kommer från. En del av mitt uppror och målet med att skriva den här boken är att visa att det finns fler sätt.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Skottlossning Göteborg
Foto: Adam Ihse/TT, Jens Littorin och Joakim Roos

 Poliser i Göteborg slår larm. Skottlossningar, hot och våld har blivit vardag. 198  36 tweets  162 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Var god dröj-läge.” Myndigheter, politiker, jurister väntar på beskedet. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Volkswagen
Foto:AP
Ryssland
Foto: AP/TT

 Turkiska stridsflygplan blev ”trakasserade”. Nu menar Ryssland att kränkningen var ett misstag. 6  4 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
ordquiz-puff
Foto:TT

 Quiz. Testa hur många av Språkrådets nyord du kommer ihåg. 428  11 tweets  410 rekommendationer  7 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: