Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Nätmobbning

"Jag börjar tycka att det går för långt"

Bokmärk artikel
Mary-Ann Olsson, Sara Axelsson, Malin Skåhlberg och Hanna Byström på Mörmoskolan i Värmland känner alla någon som blivit utsatt för mobbning på nätet. "Det är lätt att bara vräka ur sig något utan att tänka på vad man menar."

Mary-Ann Olsson, Sara Axelsson, Malin Skåhlberg och Hanna Byström på Mörmoskolan i Värmland känner alla någon som blivit utsatt för mobbning på nätet. "Det är lätt att bara vräka ur sig något utan att tänka på vad man menar."

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

De känner flera pojkar och flickor som blivit mobbade och utsatta på internet. Insidan har träffat fyra flickor i årskurs åtta i Hammarö. Ibland kan de själva känna att gränserna för vad man får säga och göra på nätet är suddiga.

De känner flera pojkar och flickor som blivit mobbade och utsatta på internet. Insidan har träffat fyra flickor i årskurs åtta i Hammarö. Ibland kan de själva känna att gränserna för vad man får säga och göra på nätet är suddiga.

En av Malin Skåhlbergs tjejkompisars syster vågade inte gå till skolan efter att ha blivit utsatt på chattsidor och via mejl. Några kal-
lade henne "hora", "slampa", "äcklig" och "ful". Andra hotade att slå henne eller att döda henne. Systern misstänkte att några elever på hennes skola var ansvariga för trakasserierna och kränkningarna, men vågade inte göra någon anmälan.

- Efter en tid upphörde hoten och min kompis syster går kvar i sin skola. Hon kan prata med dem som hon misstänkte mobbade henne, men de är ju inte direkt några vänner, säger Malin Skåhlberg.

Annons:

Tillsammans med Sara Axelsson, Hanna Byström och Mary-Ann Olsson har hon tillfälligt avbrutit projektarbetet om sex och samlevnad för att samtala om nätmobbning. De fyra flickorna går i klass åtta på Mörmoskolan i Hammarö kommun i Värmland.

Alla är ofta ute på chattsidor som MSN eller Lunarstorm och de tycker att internet kan vara förföriskt. Visst förekommer det att pojkar och flickor blir mobbade och usatta på nätet, säger de. Men det är också häftigt att lära känna jämnåriga som bor långt borta från Hammarö.

- Det är så lätt att bli fast. Man sitter där och chattar med sina kompisar. Fem timmar kan kännas som en timme, säger Hanna.

- Jag tror inte föräldrar vet vad deras barn gör på nätet, inflikar Malin. Jag tror i alla fall inte att min mamma och pappa gör det. Vuxna känner inte till så mycket om MSN eller Lunarstorm. Det är som en annan värld för dem.

- För mig är det lätt att bli som hypnotiserad när jag sitter framför min dator, säger Sara. Man kan prata med alla sina kompisar och hitta nya vänner på andra ställen.

- Jag var inne jättemycket på Lunarstorm, MSN och liknande, berättar Mary-Ann. Ibland nästan från när jag kom hem från skolan till sent på kvällen. Till slut kände jag att det nästan blev för mycket.

Annons:

Har någon av er blivit mobbad eller råkat illa ut på nätet?

- En gång skrev en tjej på Lunarstorm, på Kollage-sidan där man kan lägga ut bilder, att jag var ful. Jag ville veta vem det var, men det gick inte att spåra henne. Det var obehagligt att någon okänd skrev så där till mig, svarar Sara.

- Jag tycker det är så fegt att skriva taskiga saker på nätet, utbrister Hanna. Många skriver saker som de inte vågar säga i verkligheten. Och så vet man inte vem det är. Det är hemskt. Jag har inte själv blivit utsatt, men jag vet flera kompisar som blivit mobbade.

Hon berättar om en kväll när en kamrat var hemma hos henne. Datorn stod uppkopplad när Hanna gick för att äta middag.

- När jag var borta skickade min kompis ett MSN-mejl från min dator till en annan tjej och kallade henne "tjockis". Dagen därpå blev jag kal-lad till "förhör" på skolan. De trodde att det var jag som skickat det där meddelandet, säger Hanna.

En gång tog en av flickorna en bild av sig själv i ett tunnt linne med sin webbkamera. Bilden skickade hon till killen hon chattade med. Han ville att hon skulle ta av sig mer, annars hotade han att lägga ut bilden så att andra kunde se den.

- Jag vägrade så klart. Jag tror att det är viktigt att sätta gränser och veta vad man gör.

Malin och Sara känner till en kille som råkade väldigt illa ut. Flera killkompisar låtsades vara en tjej som chattade med honom. En av dem hade en låtsas-bh på sig och tog en bild med webbkameran.

- Så bad de honom att sätta på webbkameran och uppmanade honom att göra en massa tokiga grejor ... typ runka, berättar Malin försiktigt. Och han trodde det var en tjej som gillade honom

Är det mycket sex på nätet?
- Mycket är kopplat till sex. Språket är tuffare. Många killar vill att tjejer tar av sig och tar bilder med webbkameran. En tjej blev lurad att ta av sig mer och mer. Hon tog bilder av sig själv där hon var väldigt avklädd. Killen hotade att skicka ut bilderna om hon inte träffade honom, säger Malin.

En form av utpressning?
- Jag har hört talas om att det hänt, skjuter Sara in. Men jag har inte råkat ut för det själv. Jag försöker vara noga med vilka jag chattar med. Men ibland kan man inte vara säker på att den man pratar med uppger sitt rätta namn och vem man är, säger Sara.

Varför tror ni nätet används till mobbning?- Det är lätt att bara vräka ur sig något utan att tänka på vad man menar. Om du mobbar någon på riktigt vet ju han och hon vem det är. På nätet kan det ju lika gärna vara någon på andra sidan jordklotet som din klasskompis, svarar Hanna.

- Jag håller med, säger Sara. Att man inte behöver tala om vem man är betyder mycket. Då kan man också använda mycket ord, kanske hota mera.

- Det är vanligt med elaka ord och kommentarer på nätet, menar Mary-Ann. Det är en del av hur man pratar där. Men jag börjar tycka att det går för långt.

- På till exempel MSN blir man modigare än om man pratar i telefon eller träffar någon på "riktigt". Det är ju både bra och dåligt, tycker Hanna. Jag har träffar en massa spännande människor på nätet. Jag hade ju inte precis ringt upp dem eller sökt upp dem på stan ...

Brukar vuxna på skolan och föräldrar reagera om någon pojke eller flicka berättar att han eller hon blivit mobbad eller trakasserad på nätet?
- Här på skolan gör man det. Jag har märkt att den som blir mobbad i typ skolan också kan bli mobbad på nätet. Skillnaden är att orden är så mycket elakare när man sitter framför datorn. All mobbning är elak tycker jag, svarar Sara.

På Mörmoskolan är läraren Fredrik Olin en av de ansvariga för arbetet mot mobbning. Han försöker hänga med vad som händer på ungdomarnas internetmötesplatser. Hur känns det att ha en vuxen på skolan som vet vad unga gör på nätet?

- Jaaa, det är nog bra, tycker Malin. De som får för sig att vara elaka på nätet kanske drar sig när de vet att det finns någon som vet vad som händer på nätet.

De andra nickar.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

bron3-1000
Foto:TT

 Öresundsbron avstängd. Orkanvindar i Danmark – nu når stormen Sverige.

danmark-288
Foto:Scanpix Danmark

 I Danmark. ”Kan inte garantera säkerheten.”

 Clas Svahns blogg: Bevis saknas för att tusen muslimer firade 11/9. Och snart behövs det heller inte.

trump288
Foto:TT

 SVA: Vi vet inte varför. Fortfarande ovanligt – men antalet fall har ökat kraftigt i Sverige. 73  0 tweets  73 rekommendationer  0 rekommendationer

katt488
Foto:Ove Säverman
Annons:

 Vägrade gå därifrån. Sundsvallspar fick oväntat – och ovälkommet – besök. 76  0 tweets  76 rekommendationer  0 rekommendationer

 Människorättsgrupp: Tusentals mördade sedan kalifatet inrättades. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: