Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Vio Szabo (till höger) med flickvännen Nova ­Colliander. Vio är varken man eller kvinna utan ser sig som ”intergender”. Nova är transsexuell; hon föddes med pojkkropp, men är i dag kvinna.

Foto: Hugo Nabo Vio Szabo (till höger) med flickvännen Nova ­Colliander. Vio är varken man eller kvinna utan ser sig som ”intergender”. Nova är transsexuell; hon föddes med pojkkropp, men är i dag kvinna.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Vad betyder hbt?

Hbt. Hbt står för homo-bi- och transpersoner.

Transpersoner. Paraply­begrepp som omfattar männi­skor med ospecifik könsidentitet.

Intergender. Ett begrepp för personer som varken ­uppfattar sig som man eller kvinna.

Transsexuell. Transsexualism en ­sjukdom som kan behandlas med hjälp av könskorrektion.

Intersexuell. Ett medicinskt­ ­tillstånd hos individer vars yttre köns­delar eller vars kromosom­uppsättning inte går att ­bestämma till manlig eller kvinnlig.

Det tredje könet

”Jag vill vara hen – inte hon eller han”

Bokmärk artikel

Han, hon, eller – hen? I allt fler länder väcks nu ­frågan om rättigheten till ett tredje kön. Vio Szabo, 26, i Stockholm, är en av dem som varken känner sig som kvinna eller man.

Han, hon, eller – hen? I allt fler länder väcks nu ­frågan om rättigheten till ett tredje kön. Vio Szabo, 26, i Stockholm, är en av dem som varken känner sig som kvinna eller man.

På Vios arm sitter en liten räv tatuerad.

– Den är en symbol för det som är jag. Den är en blandning mellan katt och hund, både ett dag- och ett nattdjur och i den japanska mytologin är räven en sorts shape­shifter, både ond och god.

Annons:

Och det är ungefär så 26-åriga Vio Szabo ser sig. Som ”intergender” har Vio en könsidentitet som varken är manlig eller kvinnlig, utan mitt emellan, eller kanske något helt annat. När man talar om Vio i tredje person ska man inte säga ”han” eller ”hon” utan använda pronomenet ”hen”. Märkligt, udda, kanske till och med helt onaturligt skulle nog många tycka. Men för Vio är det bara så det är.

– Det började redan när jag var liten. När mina föräldrar sa åt mig att jag var tvungen att leka utan att smutsa ned mig eftersom det var så man gjorde när man var tjej, blev jag rasande. Inte för att jag inte fick leka som jag ville, utan för att de kallade mig tjej.

Vio är född i Ungern och kom till Sverige med sin familj som sjuåring.

– Hemma rådde starka förväntningar på hur man borde bete sig beroende på om man var kille eller tjej, säkert mer än i resten av det svenska samhället, säger hen. När jag som tonåring kom i kontakt med feminismen och började umgås i sådana kretsar upplevde jag lite större frihet, men det var ändå begränsande eftersom jag var fast i mitt kön.

Under tonåren hade Vio relationer både med kvinnor, män och personer med mer ospecifik könstillhörighet. Vio pendlade mellan att se sig hetero- och homosexuell, men kände ett instinktivt motstånd emot att kalla sig bisexuell. I efterhand har hen förstått att det förmodligen har att göra med att hen aldrig riktigt accepterat att det bara skulle finnas två kön.

En kväll 2005 satt Vio och pratade med en god vän om sina funderingar kring sin könstillhörighet. När vännen lyssnat klart sa han: ”Du är nog transgender.”

Annons:

– Min första reaktion var negativ, berättar Vio. Det var absurt och skrämmande att jag inte skulle ha något kön. Jag förstod inte hur jag skulle kunna leva ett liv utanför könskategorierna.

Men det väckte också en hel del tankar och efter en tid kom Vio tillbaka till sin vän och sa att han kanske hade rätt.

”Ska jag kalla dig hen?” frågade han. ”Ja, tack”, sa jag. Det var en svindlande känsla när jag förstod att från och med nu så gäller det. Kommer jag att orka?

En av de saker som oroade Vio var att hen skulle gå omkring och känna sig arg hela tiden.

– Det är svårt att befinna sig i världen som hen. Det är jobbigt och drygt att hela tiden tvingas kämpa för sin rätt att existera. På alla mina arbetsplatser har jag kommit ut och berättat vem jag är. Jag säger att ”om du tycker om mig och om du vill respektera mig så kalla mig hen”. Det känns oerhört jobbigt när folk då mer eller mindre omedvetet väljer att inte använda ordet. Det sänder en sort signaler om att det jag känner, det sätt jag identifierar mig på inte är giltigt. Det är ett sätt att underkänna min existens.

Vio är noga med att påpeka att hen inte alls vill att könen man och kvinna ska försvinna.

– Jag vill bara få juridisk rätt att själv bestämma vem jag är.

Vio är vice ordförande i RFSL:s ungdomsförbund, och rör sig i en miljö där folk inte höjer på ögonbrynen det allra minsta över transpersoner. Skillnaden jämfört med resten av samhället är enorm, menar hen.

– Dessutom är min tjej transsexuell. Hon har genomgått könskorrigerande behandling, men ser fortfarande ganska manlig ut. Vi som par blir ibland lite för mycket för många.

Vilka fördelar upplever du med att vara intergender?

– Som intergender har jag möjlighet att vara en fullständig männi­ska på ett annat sätt än om jag hade levt i ett traditionellt kön. Jag blir sedd som den individ jag är och mina handlingar och min personlighet tolkas utifrån mig som individ.

Sedan finns det en mängd praktiska fördelar, menar Vio.

– När jag är ute väljer jag helt enkelt den toalett som är fräschast eller som har kortast kö. Jag köper mina kläder på både herr- och damavdelningen och könsriktad reklam är som ett skämt för mig.

I framtiden vill Vio gärna ha barn.

– Min tjej deponerade sin sperma på en privat klinik utomlands innan hon genomgick sin könskorrigerande behandling. Den ska vi använda och inseminera mig med. Det blir intressant den dagen vi ska skriva på faderskapsintyget.

Hur tror du att det kommer att vara för barnet, vad vill du säga till dem som tycker att det är konstigt?

– Jag tror att barn behöver kärlek och omsorg och det har inget med föräldrarnas kön eller könsidentitet att göra. Det handlar inte om att man skulle uppfostra barnet i någon sorts intergenderanda och hoppas att det ska växa upp till en individ med en ospecifik könsidentitet. Jag kan tänka mig att man får en gans­ka liberal syn på kön och könsroller om man växer upp i en genusmedveten familj som vår. Men jag vill i första hand ge mitt barn möjligheten att växa upp till en trygg individ. Jag förstår inte hur man kan vända sig emot en sådan inställning.

Insidan i morgon: Immanuel Brändemo föddes som flicka men har nu genomgått könskorrigerande behandling.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

tagstopp
Foto:TT

 SMHI klass 2-varnar för Gorm. Flera tåg stoppas av stormen. 119  0 tweets  118 rekommendationer  1 rekommendationer

branden
Foto:Caroline Cederquist

 Totalt fördes nio till sjukhuset. Brand i flerfamiljshus i centrala Stockholm. 5  0 tweets  4 rekommendationer  1 rekommendationer

 Weng grät i Ingemarsdotters famn. Norskan spurtade ensam i mål – men hade ett varv kvar.

weng-288
Foto:TT

 Charlotte Kalla frustrerad. ”Dåliga skidor, det är vad jag kan säga.”

Annons:

 Stora klimatmarscher pågår runt om världen. I Paris har vissa trotsat demonstrationsförbudet. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

paris488
Foto:Reuters
jobbet
Foto:Erik Simander

 Dolda klädkoderna på jobbet. ”Man ska också ha en förståelse av yrkets essens.” 155  0 tweets  155 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: