Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Körsång gör dig frisk och smart

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Körsång är inte bara roligt, det är nyttigt också. Forskning visar på en rad positiva effekter.

Körsång är inte bara roligt, det är nyttigt också. Forskning visar på en rad positiva effekter.

Töres Theorell är professor emeritus i psykosocial medicin på Karolinska institutet. Han medverkar i den nyutkomna antologin ”Körsång påverkar”, där olika forskare skriver om sin ingång i ämnet. Det finns medicinska vinster som minskad stress och utsöndring av gynnsamma hormoner. Stora muskelgrupper i mellangärdet och bröstkorgen tränas och samarbetet mellan hjärta och lungor påverkas positivt. Det finns stora vinster för framför allt äldre, menar Töres Theorell.

– De senaste tio åren har vi sett att folk över pensionsåldern sjunger allt mer, säger han och hänvisar till en amerikansk undersökning som pågick under två år. Den visade hur äldre, som inte sjungit förut, fick en positiv hälsoutveckling jämfört med en grupp som inte fick sjunga.

Annons:

I Sverige medverkade han vid en studie som delade in människor som ville sjunga i två grupper, en som fick och en som inte fick sjunga. Under ett års tid kunde forskarna påvisa att immunsystemet blev bättre hos dem som sjöng.

– De fick också en tydlig ökning av testosteron. Det finns hos både män och kvinnor och stimulerar celler att repareras.

Så det är föryngrande att sjunga?

– Ja, så till vida att det hjälper till i läkningsprocesser. Det gör att kroppen tål mer, säger Töres Theorell.

Den som tar sånglektioner får också duschar av välmåendehormonet oxytocin. Men han tycker inte att man ska stirra sig blind på enstaka hormoner eftersom de står för något mer komplext som händer i kroppen.

Det som kallas ”känslomässig differentiering” stimuleras av körsång, enligt Theorell. Musiken innehåller en känsla. Det gör att man så småningom lär sig att bättre känna igen olika känslor. Det fungerar på samma sätt som musikterapi.

– Man tror att tidiga kulturella upplevelser under barndomen gör att man lär sig att tolka känslor, som att veta när andra är arga eller ledsna.

Musiken kan även väcka starka känslor som man behöver få utlopp för. Det är en anledning till att man spelar begravningsmusik: för att folk ska få gråta och kunna ge utlopp för sin sorg, menar Theorell.

Vad betyder det på en mindre ort om det finns en kör att gå med i?

– Om folk inte känner sig uteslutna är det positivt. Men vi ska inte idyllisera. Körgemenskapen kan även stöta bort. Det hänger mycket på ledaren och vilken filosofi verksamheten har.

Det finns forskning som visar att barn som gått i musikgrupper har gjort bättre ifrån sig på intelligenstester jämfört med kontrollgrupper, troligen för att man övar sig att träffa rätt och bygga upp komplicerade rytmer. Den som sjunger tränas också på att lära sig och att förstå texter. Det sker en tillväxt av vissa områden i hjärnan och förbindelserna i hjärnan förbättras.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Volkswagen_puff
AP/Lisa Mattisson

 ”Var god dröj-läge.” Myndigheter, politiker, jurister väntar på beskedet. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

flykting_helsingborg
Foto:Kriminalvården

 Kommer tömmas på intagna. Migrationsverket har vädjat om lokaler. 439  29 tweets  410 rekommendationer  0 rekommendationer

Lakare-utan-granser-1000
Foto:AP

 Påstående om talibaner i trädgården. Många döda när sjukhus bombades.. 65  17 tweets  47 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
ordquiz-puff
Foto:TT

 Quiz. Testa hur många av Språkrådets nyord du kommer ihåg. 297  11 tweets  279 rekommendationer  7 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: