Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Lär känna dig själv genom tonerna

Bokmärk artikel
Glädjekören i Katarina kyrka under ledning av artisten Marie Bergman (mitten). Roland Karlsson låter sig genomströmmas av ljudvibrationerna medan Villen Öberg (till höger) och de andra tonar.

Foto: Beatrice Lundborg Glädjekören i Katarina kyrka under ledning av artisten Marie Bergman (mitten). Roland Karlsson låter sig genomströmmas av ljudvibrationerna medan Villen Öberg (till höger) och de andra tonar.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Varför sjunger du i kör och tonar?

Kurt Olsberg, egenföretagare, driver Sollentuna fotboll.

Det ger en sådan otroligt gemenskap och möjlighet att uttrycka sig. Jag älskar all typ av musik och ju mer jag kan uttrycka mig genom musik, desto bättre för min självbild. Det är en skapandeprocess som är svår att uttrycka i ord. Men jag får en otrolig energi. Jag växte upp med, och skulle inte kunna leva utan, musik, pop och rock. Min pappa var kantor och även om jag inte är religiös så är det en enorm känsla att komma till kyrkan och sjunga psalmer. Toning är samma sak. Det kommer inifrån en själv och det kan utveckla en på olika sätt.

Varför sjunger du i kör och tonar?

Alexandra Bernlind, forskare i kemi vid Astra Zeneca.

Det är en stor glädje och hjälper mig att komma till ro i kroppen och sinnet. Jag har sjungit i körer i olika former ända sedan jag var 15 år. Det är fantastiskt att sjunga tillsammans med olika röster och stämmor, att få öva gemensamt och dela med sig av sin förmåga i något spännande musikstycke eller bara genom en känsla. Tillsamman uppnår man en högre ”klang”. Toningen är bra på ett annat sätt, både för en själv och för helhetens skull, eftersom den inte är lika prestationsinriktad.

Varför sjunger du i kör och tonar?

Kalle Nykvist, massör, Stockholm.

Det får mig att känna mig levande och glad. Varannan måndag när vi träffas i kören slappnar jag av på ett helt annat sätt. Det är den berömda ”här och nu”-känslan, under och efter. Är jag trött när jag går till repetitionerna så är jag som pånyttfödd när jag kommer hem. Sången och toningen har hjälpt mig att hitta mitt uttryckssätt och att känna att min röst fungerar. Jag trivs med att höra mig själv: här är jag och så här låter jag. Nu när vi går mot jul så är sången är ett fantastiskt bra sätt för mig att umgås med mina två tonåringar. Vi sjunger Cornelis och det ena och det andra.

Varför sjunger du i kör och tonar?

Helena Sundin, student och företagare, Stockholm.

Det får mig att må bra. Men det är också för att jag vill uttrycka mig. Jag skulle kunna gå ut och ställa mig på en klippa och ljuda för mig själv, men det blir en annan lagkänsla i en kör. Jag vågar ta ut svängarna mer och jag blir inspirerad av de andras ljud som kan sätta i gång något som jag inte hade. Jag blir en del i en större röstklang. Jag blir piggare rent fysiskt och mer närvarande. Jag trodde inte att jag kunde sjunga men upptäckte att jag kunde när jag gick med i en sångcirkel 2002. När jag hittade toningen upptäckte jag att jag kunde leka och släppa fram en ny kraft.

På söndag väntas sångsugna i hela landet strömma till kyrkorna. Bara Katarina kyrka i Stockholm räknar med flera tusen besökare i helgen och därefter kommer det att sjungas ända fram till jul.

På söndag väntas sångsugna i hela landet strömma till kyrkorna. Bara Katarina kyrka i Stockholm räknar med flera tusen besökare i helgen och därefter kommer det att sjungas ända fram till jul.

Första advent är årets stora sånghögtid och fler och fler har upptäckt att det händer något med kroppen och sinnet när man sjunger tillsammans. Det menar Lars Andersson, organist och ledare för Katarin­akörerna i Katarina kyrka som hyser barnkörer, en flick- och en gosskör, en gospelkör och fyra vuxenkörer.

– Det är en enorm tillströmning och alla tycker det är helt fantastiskt, säger Lars Andersson.

Annons:

Man blir en del i en musikalisk gemenskap där individen blir en del i ett större sammanhang. Bara att få uttrycka sig inför en stor publik upplever många som en kick, menar han.

Den som vill vara med i någon av Katarinakörerna måste sjunga upp. Men det finns också körer för vem som helst. Artisten Marie Bergman är en av dem som jobbar medvetet för att hjälpa människor att bli av med sina låsningar och ”hitta rösten på ett annat sätt”, som hon uttrycker det. Vi stämmer möte i Katarina kyrka där hon med sin ”Glädjekör” ska visa oss toning, en metod som går ut på att man ljudar utan ord och på så vis öppnar spjällen och vågar ta ton när julens alla sångprestationer står för dörren.

I toningen använder man mjuka öppna vokaler. Ljudvibrationerna öppnar rösten och efteråt sjunger man klarare.

Marie Bergman kom i kontakt med toningen när hon för tio år sedan var gästprofessor vid Musikhögskolan i Århus och undervisade sångelever som hade tappat lusten. Toningen bidrog till att flera av dem hittade mer av sitt personliga uttryck och fick tillbaka inspirationen.

– Bry dig inte om hur det låter utan hur du upplever tonen i kroppen, säger hon när hon formar munnen till ett stort runt hål och ljudar ”aaaaa” samtidigt som hon förstärker det vibrerande ljud som sprider sig i kyrkvalven med en särskild, antik, tibetansk sångskål – ett gammalt instrument av flera metaller. När hon rör med en stav längs skålens kant kommer det övertoner.

– Toning gör man för att lära sig något mer om sig själv och sin egen röst. För att må bra och för att – om man så vill – förstå sången och sångens intention.

Annons:

Och det är inte utan att man dras med. Ganska snart känner jag hur kroppen genomströmmas och hela kyrksalens väldiga valv börjar vib­rera.

– När man blir mer van kan man rikta vokalerna mot olika delar av kroppen. Man känner när man hittat en klang som verkar i en viss del av kroppen, säger Marie och ställer sig bakom min rygg för att demonstrera: ”ooooooooooo” ljudar hon. De lägre frekvenserna känns längre ned i kroppen och de högre närmar sig huvudet.

När Glädjekören värmer upp ställer de sig först i en ring mitt i kyrkan. De rotar fötterna, sviktar litet med knäna, gör plats för magen, tar sats från bäckenbotten och börjar med en låg ton. Det är en första uppvärmning när de söker med rösten, för att hitta förbindelserna mellan kroppen och rummet.

Så går de upp i en mellanfrekvens som känns längre upp i mellangärdet. Det är kroppen som är instrumentet här, vävnaderna, håligheterna, skelettet, musklerna, senorna. Allt leder ljudet och vibrationerna. När vi kommer till de höga tonerna börjar jag fnissa. ”Röstskam” är ett ord Marie Bergman använder för att beskriva fenomenet.

Tillit, tillåtelse och träning. Det är de tre t:na som utgör grunden i hennes pedagogik. Fem procent av befolkningen är tondöva. Alla andra som bara går omkring och tror att de inte kan sjunga, eller skäms när de gör det, behöver ”stödja tilliten”, menar hon.

– Alla har vi våra olika barriärer. Går vi över en viss gräns börjar vi producera nojor, pulsen går upp, vi rodnar, fnissar, kroppen försöker reglera det här så att vi ska sluta göra bort oss.

Jag känner att toningen får mig att stressa av och må bra. Det tredje t:t, träningen, handlar om att bygga upp musklerna som behövs för andning och stöd, och samtidigt lära sig att slappna av.

Marie är noga med att inte göra någon jämförelse med hinduernas och buddhisternas heliga stavelse om, eller aum, som ljudas fram och som yogier använt i alla tider vid meditation.

– Jag vill inte föra in några religiösa aspekter eftersom jag vill att alla ska känna sig bekväma. Jag tycker om att vara i en kyrklig miljö för att det är så vackert med valven och kyrkorummet. Det kan ge en andlig upplevelse. Men det är fritt för var och en att uppleva.

Nästa lördag (3/12) mellan halv elva och tolv på förmiddagen har Marie toning för alla i Katarina kyrka. Det brukar komma några hundra besökare som faller in i tonandet automatiskt.

– Det brukar sluta med att alla går runt och prövar sina röster. Hela kyrkan blir en enda stor klangkropp.Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

flyktingar1000
Foto:Paul Hansen

 Eniga om en sak. Partierna står fast vid sin invandrarvänliga position. 92  0 tweets  92 rekommendationer  0 rekommendationer

 Romson grillades om de hårdare asylreglerna. ”I regeringsställning måste man ta ansvar.” 11  0 tweets  10 rekommendationer  1 rekommendationer

romsonpuff
Foto:TT
colorado488
Foto:AFP, AP

 Fem timmar långt drama – sköt ihjäl tre. Oklart varför mannen slog till mot kvinnokliniken. 23  0 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Svenskan trea i världscupen. Mikaela Shiffrin överlägsen – vann med över tre sekunders marginal.

shiffrin-288
Foto:AP

 Misstänkt mordförsök i Nacka. Bilar kontrolleras och helikopter på plats. 12  0 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: