Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Mannen - vinnare eller förlorare?

”Män gillar inte att det är något fel på dem”

Bokmärk artikel
Bild 1 av 3
Män är fortfarande dåliga på att söka hjälp för sina medicinska problem. ”Enligt det traditionella mansidealet är det ett tecken på svaghet att behöva vård”, säger överläkare Stefan Arver. Foto: AOP
Ralph Peeker, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Privat
Stefan Arver, överläkare vid Karolinska universietssjukhuset i Huddinge. Foto: Fredrik Funck
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Mannens sjukdomar

Testosteronbrist: Den som tror sig lida av testosteronbrist kan be hus­läkaren om remiss till urolog, androlog eller endokrinolog (hormonspecialist). Testosteron kan tas som injektioner, tabletter eller gel som stryks på huden.

Prostatacancer: Varje år upptäcks över 9 000 nya fall av prostatacancer. Och 2 500 män dör i sjukdomen varje år. I dag kan alla män över 40 år välja om de vill göra ett så kallat PSA-test. Nya studier har visat att PSA-test visserligen ger en minskning av dödligheten i prostatacancer hos män i yngre åldrar (50-65 år) men också leder till överbehandling hos äldre män.

Prostataförstoring: Någon gång i fyrtioårsåldern börjar prostatakörteln ofta växa till sig. Till slut har den blivit så stor att den klämmer åt kring urinröret. Behandling kan ske med läkemedel som hejdar prostatans tillväxt, operation, mikrovågsbehandling eller så kallad hyvling av vävnaden med laser.

Impotens: Hälften av alla män över 40 har erektionsproblem ibland, var tionde beräknas ha permanenta besvär. Sju av tio brukar uppleva att läkemedel, typ Viagra, hjälper. I en del fall kan injektioner av kärlvidgande medel i penis fungera.

Visste du att

Den som vill bli pappa bör inte bada heta bad. Om temperaturen går över 35-36 grader fungerar inte spermieproduktionen. Tar man heta bad, i ca 40-gradigt vatten, 3–4 gånger per vecka, så kan det ta upp till tre månader innan spermieproduktionen återhämtat sig. Däremot är det okej att bada bastu, eftersom testiklarna då kan hänga fritt och inte blir överhettade.

När det gäller hälsan är mannen fortfarande förloraren. Det konstaterar de två ­läkarna Ralph Peeker och Stefan Arver, båda specialister på mäns sjukdomar.

När det gäller hälsan är mannen fortfarande förloraren. Det konstaterar de två ­läkarna Ralph Peeker och Stefan Arver, båda specialister på mäns sjukdomar.

De söker fortfarande vård alldeles för sent och de har ingen vana att prata om sin kropp och sin hälsa. Dessutom saknar de en naturlig ingång till vården. För vart ska männen ta vägen egentligen med sina krämpor i underlivet – prostataproblem, impotens, inkontinens och testosteronbrist? Medicinskt hör de sjukdomarna till specialiteterna urologi och andrologi, men den vården är mycket sämre utbyggd än gynekologin, som de flesta kvinnor kommer i kontakt med.

Vid mönstringens rutinkontroller upptäcktes förr ofta sånt som onormal testikelutveckling eller om någon inte kommit i puberteten. Att allt färre unga män gör lumpen innebär att många av dem inte sett en doktor sen de var hos skolläkaren på mellanstadiet. Och ju längre de väntar, desto högre blir tröskeln.

Annons:

– Fortfarande finns ett starkt motstånd hos män mot att söka hjälp, konstaterar Ralph Peeker, professor och överläkare i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg,

Ett exempel är hudcancersjukdomen malignt melanom, som är mycket vanligare hos kvinnor men som det är vanligare att män dör av. Beroende på att de söker hjälp för sent.

Ett annat exempel: En fjärdedel av alla män över femtio (400 000) har problem med att kissa, ibland beroende på godartad prostataförstoring. Av dem har en femtedel, alltså 80 000 män, mycket svåra besvär – så svåra att de ständigt måste leta efter toaletter. De reser aldrig, undviker sex, bio och middagar. Ändå söker inte ens tio procent av männen hjälp.

– Tig och lid är fortfarande vad som gäller för männen, tyvärr. De tror inte att det går att göra något åt. Men i dag har vi flera metoder som hjälper bra.

Ett tredje exempel är erektionsproblem, som beräknas förekomma i olika grad hos ungefär hälften av alla män över 40 år. 150 000 svenska män har erektionsproblem av svårare natur, men bara 15–20 procent söker hjälp. Och när de äntligen söker, har de dragits med problemen i minst 4–5 år.

– Män gillar inte att ha fel och inte heller att det är något fel på dem, konstaterar Stefan Arver, överläkare och chef för Centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Enligt det traditionella mansidealet är det ett tecken på svaghet att behöva vård. Därför har män mycket svårare att ta till sig att de kan ha en sjukdomsrisk.

Annons:

Att få fler män att söka vård för sexuella problem är viktigt, poängterar Stefan Arver, bland annat för att de ofta hänger samman med annan sjukdom. Så kan till exempel erektionsproblem vara ett tidigt symtom på dåligt fungerande blodkärl och därmed en signal om hjärt- och kärlsjukdom.

Flera studier har visat att bland män i 60-årsåldern, som sökt för potensproblem, har 20 procent haft höga blodfetter, 25 procent diabetes, 25 procent högt blodtryck och 10 procent kärlkramp. Dock utan att förstå innebörden av symtomen.

– De som söker för sexuella problem är ofta överviktiga. Är man 40 år och har erektionsproblem så är sannolikheten stor att man inom fem, tio år har ett livshotande problem, nämligen hjärtinfarkt. Den kopplingen har inte männen klart för sig.

– Män måste lära sig förstå saker i tid. Som till exempel att det inte håller att tappa formen och gå upp i vikt. Det är tusen gånger enklare att bryta dåliga vanor i 30-års­åldern, innan man har hunnit lägga på sig 25–30 kg för mycket. Att hålla normalvikt och att kolla blodtryck, blodfetter och blodsocker regelbundet är vad varje man över 40 borde göra.

Friska, ej överviktiga män kan ha normala testosteronnivåer upp till 80–90-årsåldern, alltså livet ut. Hos överviktiga däremot sjunker det betydligt snabbare. Testosteronbrist kan leda till trötthet, depression, benskörhet, minskad sexlust, led- och muskelvärk, försämrat minne och koncentrationssvårigheter. Också potensen kan påverkas. Mannen blir initiativlös, håglös, retlig och får sömnsvårigheter. Andra symtom kan vara minskad muskelmassa, hängrumpa och glesnande kroppsbehåring.

– Cirka tio procent av alla 60-åriga män i Sverige har lägre testosteronnivåer än vad vi betraktar som normalt, och symtom på brist, säger Stefan Arver. Många av dem vet inte om det och vissa skulle må bättre av behandling som återställer nivån till det normala.

Men i dag behandlas bara 15 000-20 000 svenska män med manligt könshormon.

– Det är en klar underbehandling.

Även om många män börjat intressera sig för sin hälsa så har det inte inneburit att män generellt sett blivit bättre på att ta hand om sig själva, menar Ralph Peeker. Det han ser är i stället ökade klassklyftor.

– Sverige faller isär. En grupp män blir alltmer hälsomedvetna, medan en annan grupp missköter sig i än högre grad – äter för mycket, dricker för mycket, missbrukar droger. Jag är personligen övertygad om att det beror på den tilltagande ekonomiska ojämlikheten i samhället.

Just när det gäller sexuella problem finns dock ett omvänt socioekonomiskt mönster, påpekar Stefan Arver.

– Faktum är att det är män med kortare utbildning, med till exempel hantverksyrken, som är mest benägna att söka hjälp för sexuella problem. De vill ha saker fixade. Män med längre teoretiska utbildningar däremot har en tendens att intellektualisera problemen och sopa dem under mattan.

På måndag: Hur macho är killarna på byggprogrammet?

Kommentarer (88)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

tander1000

 15, 18 eller 19 år? Regeringen vill röntga flyktingbarn för att avgöra åldern. 158  0 tweets  156 rekommendationer  2 rekommendationer

bjorn
Foto:DN

 Björn af Kleen: Sverige har inte råd att låta mäta främmande kroppar med daterade metoder. 42  0 tweets  40 rekommendationer  2 rekommendationer

alice-1000
Foto:Jonas Lindstedt

DN har följt en av vår tids mest kontroversiella debattörer.  Alice Teodorescu. 315  0 tweets  314 rekommendationer  1 rekommendationer

sdstenberg1000
Foto:Anders Hansson

 Ewa Stenberg: Övriga partier gör allt för att undvika SD:s mål om nyval. 29  0 tweets  27 rekommendationer  2 rekommendationer

 Ville slopa vice-rollerna. Åkesson förslag fick nobben av SD-ombuden.

Moske
Foto:DN

 Forskaren Aje Carlbom: SD-ledarens förslag skulle kunna gynna muslimer i Sverige. 594  0 tweets  592 rekommendationer  2 rekommendationer

 Kritiken tillbakavisas av partistyrelsen. Det blev bråk direkt på Sverigedemokraternas landsdagar. 31  0 tweets  30 rekommendationer  1 rekommendationer

wigh488
Foto:DN
Annons:
vinden2
Foto:AP

 Samtliga farvatten runt Sveriges kuster. Klass 1-varnar även för halka på vissa håll.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: