Mannen - vinnare eller förlorare?

Niclas Järvklo: Det har aldrig varit lättare att vara man

Mansforskaren Niclas Järvklo tycker att män som känner sig vilsna ska ta för sig mer.

Foto: Emma Johansson Mansforskaren Niclas Järvklo tycker att män som känner sig vilsna ska ta för sig mer.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Niclas Järvklo

Ålder: 32 år

Bor: Hägersten i Stockholm

Uppväxt: Hägersten

Yrke: Forskare idéhistoria och genusvetenskap vid Stockholm universitet

Familj: Sambo och tvåårig dotter.

Diskussionen om att mannen skulle vara en förlorare har funnits sedan sjuttiotalet och dyker upp med jämna mellanrum.

– Ofta kommer det ur en föreställning om att jämställdhetspolitiken inte uppmärksammar mannens situation, säger Niclas Järvklo, maskulinitetsforskare vid Stockholm universitet.

Annons:

På sjuttiotalet myntades begreppet ”velourman” för att beteckna det fåtal pionjärer som bröt upp den hårda mansrollen som varit i stort sett stabil sedan 1800-talet.

I början av åttiotalet kryddades diskussionen om mansrollen ytterligare när assisterad befruktning blev en möjlighet för kvinnorna. ”Den urholkade fadern” var titeln på Nils Uddenbergs bok där han försökte lyfta fram de positiva sidorna med män.

Knappt tio år senare fick mjukismannen ett dråpslag i Robert Blys roman ”Järn-Hans” som handlar om hur man hittar tillbaka till sin naturliga machoman.

– Den villrådiga mannen i dag tycker jag ligger långt från Järn-Hans. Men det är en variant av samma sökande, säger Niclas Järvklo.

Männen kunde ha gjort större landvinningar om de bara engagerat sig litet mer i jämställdhetsarbetet och snabbat på utvecklingen av den omstridda ”mansrollen”, menar han.

Från sextiotalet och framåt var den svenska jämställdhetspolitiken inriktad på att befria mannen från tvånget att göra karriär och föreställningen att han inte fick ta hand om barnen och utveckla sina omsorgsegenskaper. Så varför har männen varit ointresserade?

– Förmodligen för att de inte känner sig så förtryckta som det påstås. Det finns så mycket positivt i mansrollen.

Niclas Järvklo menar att det aldrig varit lättare att vara man. Männen har tillgång till flera sfärer än någonsin. De kan göra karriär och få hög lön men ändå välja att vara hemma med barnen.

De som ifrågasätter mannens plats i dag är ofta män som köper idén om jämställdhet men ändå mår dåligt för att de inte hittar sin roll.

– Den ”onödige” mannen hittar vi bland jämställda medelklassmän som egentligen har en oerhört privilegierad roll, säger han.

Siffrorna från SCB visar att männen inte utför mer oavlönat hemarbete än tidigare, trots att de minskat sitt betalda förvärvsarbete med tre timmar per vecka under tioårsperioden 1990–2000.

Betyder det att mannen inte får vara projektledare i hemmet eller att han inte tar på sig den rollen?

– Vad vi också ser är att kvinnor å sin sida inte gör lika mycket obetalt arbete i hemmet som tidigare. Men eftersom mannen inte har ökat sitt hemarbete, har lösningen blivit rut, avdrag för hushållsnära tjänster, säger Järvklo.

På sjuttiotalet talades det om att vi skulle få ett jämställdare samhälle om alla hjälptes åt med hemarbetet. Men det är en stendöd fråga i dag, enligt Niclas, som hävdar att männen använder tiden till att arbeta övertid, träna, baka och umgås med sin manliga vänner.

Att kvinnan skulle vara hemmets ”regissör” är ett etablerat begrepp inom maskulinitetsforskningen där det kallas ”kvinnlig modellmakt”. Det betyder att kvinnor har ett ­kunskapsövertag i familjearbetet.

– Där kan jag bara säga till männen att ta för sig mer och bli projektledare själva, säger han och får det att låta som att det vore den enklaste saken i världen.

– Det är det man pratar om på föräldrautbildningen för pappor, att de måste planera och förbereda sig mer innan barnet kommer. Då kanske man märker att man växer som människa när man sitter där och duttar och daltar med barnet, för det gör man.

Niclas tror att begrepp som ”maskulinitet” och ”mansrollen” kommer att spela ut sin roll. För vad ska vi med begrepp till om de bara skapar förvirring och ingen vet vad de innebär?

– Nästa generation kanske säger att deras föräldrar tjafsade om manligt och kvinnligt och vem som skulle ta disken. De kanske vänder sig emot hela idén om att någon ska vara projektledare i hemmet.

I morgon: Mannen har blivit sexobjekt.

Kommentarer (86)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

saudi_1000
Foto:TT, AP

 Docent i statsvetenskap förklarar. ”Ingen ska tappa ansiktet.” 202  14 tweets  188 rekommendationer  0 rekommendationer

kungen_288
Foto:TT

 På regeringens begäran. Saudiarabiens ambassadör återvänder. 150  20 tweets  130 rekommendationer  0 rekommendationer

 Därför blev Saudikrisen så allvarlig. DN kartlägger krisen. 274  28 tweets  246 rekommendationer  0 rekommendationer

 Skrämdes av raketer. Enormt sökpådrag efter försvinnandet. 85  5 tweets  80 rekommendationer  0 rekommendationer

helge-488
Foto:Privat
Annons:

 Höll inte tätt. Efter sju veckors frånvaro var svensken tillbaka på NHL-isen. Han fick vittja nätet en del.

henke288
Foto:AP

 Personen fördes till sjuhkus. Uppträdde i Helsingborg under Earth Hour.

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: