”Prata intelligent med barnen”

Under tre år ska Suzanne Osten ägna sig åt barnuppfostran på Unga Klara i Stockholm.

Foto: Lars Lindqvist Under tre år ska Suzanne Osten ägna sig åt barnuppfostran på Unga Klara i Stockholm.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Scenpremiär för Unga Klaras projekt om uppfostran

■ Den 17 mars är det premiär på föreställningen ”Uppfostrarna & De Ouppfostringsbara”, skriven av Erik Uddenberg och i regi av Suzanne Osten, på Unga Klara i Stockholm.

■ Det är det publika startskottet för ett treårigt projekt om uppfostran som inletts på Unga Klara. Det första året ska handla om uppfostran i familjen. Andra året tar sig Unga Klara an hur unga fostras i sina könsroller och det tredje året hur vi fostras av samhället.

■ Ungdomar i projektet har gjort egna animerade kortfilmer om konflikter de upplever kring begreppet ”uppfostran”. Det kan handla om allt från att någon får stryk för dåliga betyg, till någon tjej som inte får gå på disko. Filmerna finns på youtube.com/ungaklara.

■ Suzanne Osten är konstnärlig ledare och regissör på Unga Klara som hon startade 1975. Det var från början en barn- och ungdomsscen inom Stockholm stadsteater men är i dag en självständig teater.

■ Genom att ständigt lyfta barnperspektivet har Suzanne Osten höjt statusen på barnteater såväl internationellt som i Sverige. För sitt arbete har hon mottagit

Barnuppfostran är vår tids religion. Det menar regissören Suzanne Osten som ägnat nästan hela sitt yrkesliv åt barn och unga. Hon tror att varken barnen eller de vuxna mår bra av dagens fixering vid det egna barnet.

Barnuppfostran är vår tids religion. Det menar regissören Suzanne Osten som ägnat nästan hela sitt yrkesliv åt barn och unga. Hon tror att varken barnen eller de vuxna mår bra av dagens fixering vid det egna barnet.

Meningen med livet har för majoriteten människor blivit liktydigt med det egna barnet. Därför har uppfostran blivit vår tids religionsutövande, menar regissören Suzanne Osten när vi träffas i Unga Klaras lokaler i Kulturhuset i centrala Stockholm.

Hon och Unga Klara har fått pengar från bland annat Allmänna arvsfonden för att inleda ett treårigt projekt som ska belysa olika aspekter av begreppet uppfostran.

Annons:

– Gud vilken ångest det finns i samhället kring de här frågorna. Det skrivs böcker och det bloggas, det kommer hela tiden nya mammatidningar och föräldrakurser.

Alla har hört det här skriket från föräldrarna. Men samtidigt som föräldrarna gapar för full hals, mår inte barnet särskilt bra av uppmärksamheten.

– Det finns ju ett lika högt skrik från barnen som undrar vad vi ska ha dem till.

Förvirringen har lett till att en del av de gamla uppfostringsmetoderna, som bygger på belöning och bestraffning, har kommit tillbaka. Suzanne Osten har till och med stött på dem som jämfört barnuppfostran med principerna för hur man uppfostrar en hund.

– En hund uppfostras för att bli ledd och styrd. Men ett barn ska ju bli en självständig individ. För det krävs att man utvecklar en relation.

Problemet, menar hon, är att det råder en tidsbrist i samhället. Föräldrar har inte tid att sitta ned och lyssna på vad barnen egentligen säger.

– I stället för att samtala med varandra, frågar föräldrarna om barnen vill ha fiskpinnar eller köttbullar till middag. Fy f-n vilket jäkla pseudoinflytande, säger Suzanne Osten och pekar på några bilder med barn och ungdomar som hänger på väggen i Unga Klaras lokaler. De tittar rakt in i kameran.

– Se på deras ögon. Man ser ju på barn att de verkligen försöker förstå vad vi vuxna vill. Barn är födda för kommunikation. Vi har bara så svårt att läsa dem.

Suzanne Osten berättar om en kompis till henne som är döv. När hon var liten förstod inte de vuxna att hon inte hörde. De skakade och ruskade henne och trodde att hon var dum när hon inte gjorde som de sa.

– Men hon ansträngde sig verkligen till det yttersta för att förstå vad de sa.

Intresserad närvaro är ledordet. Att sätta sig och prata intelligent med barnet och att undvika manipulation.

– Hur ska man komma i väg till dagis om du inte knyter skorna? Du vet ju att det är kallt ute.

Är du inte väl sträng, litet mutor och hot måste väl en förälder få använda?

– Visst, man kan säga att vi gör något kul på lördag om du knyter skorna. Men inte alltid. Då får man dem inte att förstå att det är kul att använda sina färdigheter, att barn faktiskt gillar att knyta skorna. Det är när vi stressar som det låser sig.

Det låter enkelt men kan vara det svåraste som finns, att vara intresserad i det dagliga livet med en annan människa, menar Suzanne Osten. I vissa fall leder det till att föräldrar kollapsar.

– Det finns pappor som får depressioner av det här. För att det ger dem kontakt med stora grundläggande känslor som ilska, sorg, ömhet, erotik. När de blir ansvariga för sitt eget barn, växer känslan av hur de själva har haft det som barn.

Det händer att Suzanne Osten får frågan om hon kan rekommendera någon bok om barnuppfostran. Ibland svarar hon att det kan vara bättre att inte läsa så mycket manualer, att inte ägna sig åt ”uppfostran”, utan att göra något roligt tillsammans, skratta, se en film. Om vi har kul och tror på framtiden så mår barnen bra, menar hon.

– Gör det du själv tycker är viktigt. Det har störst chanser att smitta över på barnen. Det handlar om atmosfären i ett hem, inte om att ge sitt barn ”rätt” julklapp.

Samtidigt som allt fler vuxna hävdar att vi lever i en tid när barnen har tagit makten, utövar vi en större makt mot barnen än någonsin, menar Suzanne Osten.

– Det är ju vi som bestämmer om vi ska skilja oss. Vi kan ju till och med lämna tillbaka ett fosterbarn. Samtidigt upplever vi motsatsen, att det är ”ungjäveln” som bestämmer. När det egentligen handlar om att barnen agerar ut sin maktlöshet.

Den här laddningen, för att inte säga maktspelet, mellan barn och föräldrar är naturligtvis tacksamt för en regissör som Suzanne Osten.

– Om jag kommer till en skolgård så ser jag ganska snart vilket drama som utspelar sig. De maktspel och den skräck som finns där. När jag träffar en unge som nästan får mig att somna, då blir jag också intresserad, för då brukar det nästan alltid vara något som han eller hon försöker dölja.

Att Suzanne Osten varit så intresserad av barn och unga under hela sitt yrkesliv, kan handla om en revansch eller ett återupprättande av hennes egen barndom. Som barn fick hon ta hand om sig själv. Hennes mamma var sjuk och föräldrarna skilde sig när Suzanne var två år. Därefter växte hon upp utan pappa.

– Min mamma var visserligen modern och tyckte inte att man skulle slå barn. Men hon gjorde det i alla fall, för att hon var en sjuklig och nervig person. Jag brukar kalla min uppväxt för en tigerkaka, den var svartvit och blandad.

När hon själv fick barn på sextiotalet tillsammans med filmaren Rainer Hartleb, ville de bryta mot konventionerna, framför allt genom att sträva efter jämställdhet.

– Jag hade ju till exempel aldrig fått träffa min pappa. Det var något som vi absolut inte ville upprepa med vårt barn.

På sjuttiotalet levde de i kollektiv och försökte finna nya former för barnuppfostran, bland annat genom att bry sig om och ta hand om varandras barn.

Det fungerade bra. Men när Suzanne Osten och hennes dotter på åttiotalet levde med en ny man och hans barn, insåg hon att styvfamiljen inte alltid var för barnens bästa, utan något de vuxna valt.

– Jag började se att det var jobbigt för barnen. De vuxna måste naturligtvis få ändra sina liv. Men om det blir för många uppbrott så är det farligt för barnen. Det visar också forskningen.

Varför gick det så bra för dig?

– Det kan bero på att jag var utåtriktad, livlig, söt. Det gjorde att jag kunde gå till andra vuxna och få en bra kontakt.

– Jag har också gått mycket i terapi och omvandlat de erfarenheter som kunde ha blivit negativa till kunskap och empati.

Kommentarer (45)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gyllene_puff
Foto:AFP

 Skrämt hela stadsdelar. I morgon inleds rättegången mot Gyllene Gryning. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

finland288
Foto:AP

 Förhandsrösterna har räknats. 4,5 miljoner finländare går till val. 3  3 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN på plats i Helsingfors. ”Nu är man besviken på regeringen.”

 I regeringen sedan 1979. Orolig valspurt för Svenska folkpartiet 37  14 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

medelhavet1000
Foto:Google Maps, Reuters

 700 befaras döda. ”En av de största tragedierna på Medelhavet.” 400  10 tweets  389 rekommendationer  1 rekommendationer

 EU:s utrikesministrar i krismöte. Migrationspolitiken högst på agendan.

flyktingpress
Foto:Reuters

 DN:s Peter Loewe på Sicilien. Ström av flyktingar som korsar havet i livsfarliga båtar. 22  8 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

 Röda korset: Fler säkra och legala vägar in i Europa behövs. 29  24 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
isframryckning
Foto:AP

 Skjuter och skär halsen av dem. Förstör flera kristna kyrkor i nya filmen. 16  9 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Historiker om terrororganisationen. De brutala metoderna förskräcker. 1694  68 tweets  1623 rekommendationer  3 rekommendationer

 Ny krönika från Top Gear-Clarkson. Jeremy Clarkson fick ett besked av läkaren – som var felaktigt.

clarkson488
Foto:AFP
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: