Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Kronprinsessan Victoria blir Sveriges tredje regerande drottning på fyra hundra år.

Foto: Erhan Güner Kronprinsessan Victoria blir Sveriges tredje regerande drottning på fyra hundra år.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Påverkas vår syn på könen av kungabröllopet och av att vi kan få en kvinnlig statschef?

Victor Olsson, 19 år, värnpliktig, Uppsala

– Nej, det tror jag inte. Men finns säkert en del som blir irriterade över att kungen ska lämna över Victoria. Det är ju något som vi inte har gjort tidigare. Vi ska ju vara så jämställda i Sverige och att de gör så på bröllopet sänder kanske fel signaler.

– En kvinnlig statschef gör att vi utåt sett verkar som ett mer jämställt land. Unga tjejer i Sverige får lite mer självkänsla men någon större förändring eller påverkan av könsrollerna tror jag inte att det skulle innebära.

 

Elina Lindholm, 25 år, egen företagare, Åre

– Min generation bryr sig inte så mycket om hur bröllopet sköts. Många tycker nog att bröllopet är deras ensak.

– Jag vill och hoppas att en kvinnlig statschef kan ändra våra könsroller och visa att man inte behöver vara man för att ha en krona. Sen tycker jag att det skulle vara bra, då unga tjejer får fler förebilder om vi skulle ha fler kvinnor i maktpositioner. Som det är nu är det oftast män som har de mest betydande positionerna i samhället.

Andres Claudio Rios Rios, 29 år, studerande, Valparaíso

– Det tror jag. Monarkier har väldigt gamla traditioner och jag tror att de ofta har inslag av den gamla tidens manschauvinism. Den gamla synen på könen får mer uppmärksamhet än annars.

– En kvinnlig statschef skulle kanske utåt sett ge en mer jämställd bild av Sverige. I Chile har vi en kvinnlig president och jag tycker att det har gjort väldigt mycket för landets kvinnor. Det skulle kanske vara något för Sverige.

Christina Forsner, 68 år, pensionär, Stockholm

– Nej, det tror jag inte. Hela den diskussionen är lite för uppblåst tycker jag. De ska få genomföra sitt bröllop som de vill utan att vi andra ska lägga oss i med våra värderingar.

– Jag tycker att Victoria är en väldigt bra förebild för unga tjejer. Och som det är nu, så tar många tjejer efter förebilder som kanske inte är så bra. När vi har Victoria som drottning kan det nog ge framför allt yngre tjejer en bättre självkänsla.

Mainy Andersson, 60 år, ekonom, Lindesberg

– Nej, inte för min del men det finns säkert många som har åsikter om hur bröllopet ska gå till. Jag tycker att de ska få göra som de vill, det är ju inte som när jag gifte mig 1974. Då var det inte lika fritt utan mer traditionsbundet än vad det är i dag.

– Jag tror inte att just den enskilda händelsen skulle påverka synen på könen. Det är så överdrivet det här med att allt ska vara så jämställt hela tiden. Vi är alla olika.

 

Daniel Gustafsson

Kungen & jag

Statschefens kön spelar roll

Bokmärk artikel

Kronprinsessbröllopet är på många sätt en spegel av traditionella könsroller. Samtidigt kan vi få vår första kvinnliga statschef sedan 1700-talet. Men vad händer med oss andra när ”kungen” är en kvinna?

Kronprinsessbröllopet är på många sätt en spegel av traditionella könsroller. Samtidigt kan vi få vår första kvinnliga statschef sedan 1700-talet. Men vad händer med oss andra när ”kungen” är en kvinna?

När Victoria någon gång i framtiden bestiger tronen blir hon den tredje kvinnliga regenten under de senaste fyra hundra åren. Hur kommer det att påverka synen på kungahuset?

– Den dag Victoria tar över som statschef träder hon in i en traditionell mansroll och övertar kungens plats. Hennes make gifter sig där­emot till en position som drottningar av hävd brukar ha. Detta har inträffat i Storbritannien och Danmark. Där är drottning Elisabeth gift med prins Philip och drottning Margrethe med prins Henrik, säger Karin Tegenborg Falkdalen.

Annons:

Hon är sedan länge intresserad av kungahuset som institution och har skrivit doktorsavhandlingen ”Kungen är en kvinna” vid Umeå universitet. Den handlar om debatten kring kvinnliga monarker under 1600-talet och 1700-talet.

Då styrdes Sverige under två perioder av kvinnliga regenter: drottning Kristina och drottning Ulrika Eleonora. En fråga som diskuterades var om en kvinna – av tradition den underordnade – kan regera över ett helt rike?

– Drottning Kristina fick redan från början en tydlig manlig fostran och hennes manliga egenskaper framhävdes. Hon var modig, stark och liknades vid sin pappa, hjältekungen Gustav II Adolf. Det senare var särskilt viktigt för en kvinna.

I slutet av 1970-talet beslutade riksdagen att åter tillåta kvinnlig tronföljd i Sverige. Vissa ledamöter var tveksamma till att ha en kvinna på tronen. Vem skulle hon gifta sig med? undrade en av dem. En annan framhöll att mannen för dynastin vidare – inte kvinnan.

– Victoria är uppväxt i en annan tid än sin far. Som statschef får hon möjlighet att sätta sin prägel på ämbetet. Det är en spännande fråga om hennes könstillhörig-
het kommer att få någon betydelse, säger Karin Tegenborg Falkdalen.

I flera europeiska länder har kronprinsar under de senaste åren gift sig med unga kvinnor utan kunglig bakgrund. Frederik i Danmark träffade till exempel sin Mary Donaldson under sommarolympiaden i Sydney för tio år sedan.

Annons:

– De här kvinnorna tillför ytterligare en känsla av glamour till kungahusen med sina klänningar och smycken. Något som förenar dem är också yrkesutbildning, social kompetens, ambition och att de betraktas som vackra. I Sverige hände samma sak när Carl XVI Gustaf gifte sig med sin Silvia.

Blir det annorlunda när tronföljaren är en kvinna och gifter sig med en man.

– Daniel får inte bli en dryg och överlägsen prins, men inte heller vara alltför folklig. Då förlorar kungahuset lite av sin upphöjda status. Han måste vara lagom. Intressant är också att se hur Victorias och Daniels roll som par kommer att utformas, säger Karin Tegenborg Falkdalen.

Hon berättar om så kallade furs­tespeglar som var vanliga under 1500-talet. De är en form av nedtecknade moraliska och etiska rättesnören som den tiden monarker borde följa. Kungarna skulle vara föredömen för sitt folk, verka för rikets bästa, vara flitiga och tillgängliga – och leva lagom nära folket.

– En liknande verklighet kommer Victoria att möta, och hon har under flera år skolats in i rollen. I dag beskrivs hon som ambitiös, kunnig och en viktig ambassadör för Sverige. Hennes naturliga och folkliga sätt lyfts också fram som något positivt.

I höst kommer Karin Tegenborg Falkdalen ut med en bok om Gustav Vasas fem döttrar som levde på 1500-talet. De gifte sig med utländs­ka furstar och fick sin fars uppdrag att verka för Sveriges intressen i sina nya hemländer.

– Prinsessorna hade en viktig uppgift och var kraftfulla och utbildade. De var ofta mer insatta och mer välinformerade om vad som pågick vid de utländska hoven än sina bröder som blev kungar här uppe i det isolerade landet i norr. Men för den skull var det inga enkla roller att axla. Prinsessrollen hade då som nu både möjligheter och begränsningar.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

stenbeglofven1000
Foto:DN

 Ewa Stenberg: Vinnaren på det hela kan bli statsminister Löfven. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 Statsvetare: ”Det finns en viss ovillighet att samarbeta med Löfven.” 27  6 tweets  21 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Utomordentligt oansvarigt.” Löfven riktar hård kritik mot Alliansen. 450  9 tweets  441 rekommendationer  0 rekommendationer

handslag288
Foto:TT

 Budgeten och regeringsfrågan. DN listar tänkbara scenarier efter decemberöverenskommelsens fall. 303  12 tweets  290 rekommendationer  1 rekommendationer

 Beslut på Rikstinget. KD ska arbeta mer aktivt för samvetsfrihet. 96  21 tweets  75 rekommendationer  0 rekommendationer

 Greps i Uppsala. Försökte köra på polisen och hoppade sedan ner i å.

Annons:
turkietpuff
Foto:TT

 Minst 200 personer skadade. Explosioner vid demonstration i Turkiet. 301  28 tweets  272 rekommendationer  1 rekommendationer

 Nyval om tre veckor. DN:s Erik Ohlsson om varför säkerhetsläget i Turkiet försämrats.

Erik-Ohlsson-1
Foto:DN

 Dalkurd började i divison 6. ”Det här är för alla kurder i hela världen”, säger lagkaptenen Peshraw Azizi. 47  29 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

dalkurd-288
Foto:Bildbyrån
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: