Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Både väntat och oväntat

Norrköping. Det var ett ovanligt svårtippat startfält i Norrköping i kväll med flera starka finalkandidater som gjorde deltävlingen till en riktig rysare.

Sången svajade i kvällens framförande, men Oscar Zia lirade ändå i en egen liga; Human är det mest Eurovisionvärdiga bidraget hittills och låten gick helt korrekt direkt till finalen med sin briserande 80-talsrefräng. Med sig tog Zia en annan favorittippad artist – Lisa Ajax – vars låt är betydligt blekare, men radiomässigt standardsnygg.

Sällan har ett slutresultat känts så väntat och samtidigt oväntat. Det blir allt tydligare att den unga app-generationen avgör. Efter första genrepet inför publik fanns indikationer på att debutanten SaRaha kunde skrälla och det gjorde hon; gladchocken Kizunguzungu går en ny rond i Andra chansen tillsammans med Boris Renés 90-talsdansanta soulpop som egentligen borde ha gått direkt till final. Med Henrik Schyffert som gästande programledare landade SVT inte heller rätt i mixen mellan musik och humor. Bitvis kändes programmet faktiskt förbluffande amatörmässigt.