Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur & Nöje

Jonas Dahlberg visar hur konsten kan skära sig in i oss

”Memory wound”.
”Memory wound”. Foto: Jonas Dahlberg Studio

DN:s kulturchef Björn Wiman om årets mottagare av DN:s Kulturpris.

Vad har ett kulturpris för relevans när världen håller på att ställa sig själv på huvudet?

Kanske större än någonsin.

I går tog författaren och kritikern Ola Larsmo emot DN:s kritikerpris Lagercrantzen: att det var rätt person vid rätt tid kan nog alla vara överens om. Ola Larsmo har envist verkat i folkupplysande anda om hur det totalitära språket kan smitta tanken – men han påminner också om att vi som individer inte är fångna i någon historisk determinism. Vi har makt att förändra.

Tanken med DN:s kulturpris, det enda där de konstnärliga genrerna möter och berikar varandra, blir kanske ännu viktigare i en värld av alltmer instängda bubblor och hårdnande polarisering.

I år förbinds de fem pristagarnas verk av något som dagens verklighet behöver mer än någonsin: försoning.

I år förbinds dessutom de fem pristagarnas verk av något som dagens verklighet behöver mer än någonsin: försoning. Tanken på försoning är genomgående i Johannes Nyholms mirakulösa film "Jätten”, den finns i Iiris Viljanens obändiga tron på orden, i Negra Efendics starka litterära reportage "Jag var precis som du" och i Suzanne Ostens sceniska underverk om att leva med den största sorgen av dem alla, "Falla ur tiden".

Och den finns, kanske i synnerhet, i slutsegraren Jonas Dahlbergs hjärtskärande verk "Memory wound", som skapats till minne av terrorattacken på Utøya 2011 men som (tillfälligt?) stoppats av protester från ett fåtal boende i närheten.

Dahlbergs minnesmärke är fullödig konstnärlig gestaltning av tanken på försoning med det förflutna – men också en illustration av hur kulturen bokstavligen tar plats i samhällslivet som en del av våra minnen och erfarenheter. Jonas Dahlberg visar hur konsten bokstavligen kan skära sig in i oss och på djupet befästa de värden som den råa politiska demagogin försöker rasera.

Det behövs mer än någonsin.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.