Krönikan

Björn Wiman: Skogen är inte bara en fråga om naturen, utan om människans värde

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Veckans ”Uppdrag granskning” visade ett skräckexempel på skogshantering i Karelen – men man hade lika gärna kunnat stanna i Sverige.

Veckans ”Uppdrag granskning” visade ett skräckexempel på skogshantering i Karelen – men man hade lika gärna kunnat stanna i Sverige.

Det är lätt att tänka sig in i hur Ikeas ”skogschef” Anders Hildeman kände sig när Janne Josefsson knackade på, viftande med ett rykande färskt inslag till ”Uppdrag granskning”. Reportaget, som SVT sände i onsdags, visar verkligheten bakom Ikeas slogan om sitt djupa miljöansvar – ”We love wood” – och företagets samarbete med Världsnaturfonden. Verkligheten: ett brutalt kalhygge.

Att man måste fälla träd för att tillverka Ikeamöbler kan rimligen inte komma som en större överraskning än att man riskerar att bli blind av träsprit, men det finns givetvis en exceptionell laddning i att en ursvensk möbeljätte hänvisar till sitt ursprung i djupaste Småland samtidigt som den samvetslöst skövlar 500 år gamla furor i den karelska urskogen.

Annons:

Skogen är hårt rotad för svens­karna – grovt tillyxat skulle man kunna säga att vi inte ser träden på grund av all skog. Kanske är detta på väg att förändras. Förra helgen kunde DN berätta om hur en ny generation skogshuggare utbildas i Borlänge – där lär sig nu en grupp somaliska invandrare, busschaufförer och butiksinnehavare från Mogadishu, att hantera motorsåg och se skillnaden mellan skott av sälg och rönn. Det slitsamma jobbet i skogen intresserar inte längre svenskar, inte ens de som har gått en skogsutbildning, klagar en uppgiven skogsförman: ”Nu för tiden ska alla ha en dator i handen. Det här är inte ett jobb för folk som gillar att titta på fåglar med en kanelbulle i handen.”

Hans uttalande ansluter med all tydlighet till skogens långa tradition som motbild till civilisationen. Det var inte bara den frihetstörstande, prepubertala Ronja Rövardotter som insåg skogens potential – dess roll finns kvar även för den mer eller mindre digitaliserade generation av dagis- och fritidsgrupper som flera gånger i veckan kommenderas ”till skogen”, eftersom den förväntas ha frigörande effekter på deras naturliga instinkter. Skogen är fortfarande den symboliska platsen för det vilda, för människans mer otämjda sidor.

Det är också det genomgående temat i Kerstin Ekmans mäktiga essäbok ”Herrarna i skogen” från 2007. Redan i första kapitlet skriver Ekman om konflikten mellan viljan att bevara skogen och det mate­riella tvånget att bruka den. Kerstin Ekman är ingen trädkramare; hon vet att det var exploateringen av Norrlands skogar på 1800-talet som lade grunden till den svenska välfärden.

Det var då som orten Baggböle vid Umeälven blev symbol för rovdriften av svenska skogar, när träpatronen James Dickson – ”Norrlands-James” – lade handen på Bibeln vid Lycksele ting och begick värjemålsed på att hans sågverk inte köpt några träd från kronans skog. Men själva ordet, ”baggböleri”, fick fäste i svenska språket, inte bara när man talar om olaga avverkning av statens skogar, utan också som allmänt uttryck för skumraskaffärer i skogsbranschen.

Ordet förekommer – med rätta – även i det stora reportage om den svenska skogen som Maciej Za­remba inleder i dagens DN Kultur. Hans berättelse visar att ”Uppdrag granskning” inte hade behövt åka till Karelen för att hitta skräck­exempel på samtida skogshantering.

En ”oåterkallelig kulturreform”, skriver Zaremba i första delen av sitt reportage om hur den sociala ingenjörsfilosofin från miljonprogrammen nu tagit steget ut i naturen.

Tänk om det är så? Att skogen vi ärvde inte bara handlar om oersättliga naturvärden, utan om något mer. Kanske rent av om ­människovärdet.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 ”Tur att ingen skadades.” Spikförsedd planka upptäcktes vid bad i Stockholm. 17  3 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

smedsuddsbadet144
Foto:Alexander Mahmoud

 Inte första gången i år. Pålar vid småländsk badplats. 13  0 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 Även i Växjö. Dödsfälla under vattnet vid hopptorn. 524  9 tweets  514 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 Girade in i svenskt luftrum. Ovanligt agerande, uppger källa för DN. 35  5 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hemlig rapport visar: Svenskt luftrum kränkt av utländskt flygplan. 270  24 tweets  244 rekommendationer  2 rekommendationer

luftrum_144102
Grafik:DN

 Maktspelet på Östersjön. Ryska flottan har tredubblat närvaron. 754  148 tweets  603 rekommendationer  3 rekommendationer

 Plan var nära att krocka. Ryskt spaningsflyg i SAS-planets väg. 183  11 tweets  164 rekommendationer  8 rekommendationer

Annons:

 Bildextra. Minst 20 döda och hundratals skadade vid flera gasexplosioner i Taiwan.

taiwan244
Foto:AFP
ebola2-144
Foto:AP

 Visar inga tecken på att avta. Undantagstillstånd och stängda skolor. 31  3 tweets  28 rekommendationer  0 rekommendationer

 Krismöte i Storbritannien. Ett växande hot mot landet. 121  8 tweets  113 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA höjer beredskapen. Fruktade viruset bara en flygresa bort. 60  2 tweets  58 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Stor förlust.” Läkaren Khan ledde kampen mot viruset – dog själv. 254  7 tweets  244 rekommendationer  3 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: