Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur & Nöje

Zygmunt Bauman lämnar efter sig hoppet om dialog i en mörk tid

Lokalen var fylld till bristningsgränsen. Många fick vända i dörren – de mest enträgna hittade ståplats längs läktarna. Den 91-årige sociologen hade en rockstjärnas dragningskraft när han föreläste på Berns i Stockholm förra våren.

Zygmunt Baumans hörsel var mycket dålig men hans omvärldsanalys ekorrpigg. Hukad över en smal pulpet vaggade han fram och tillbaka och höll ett oförglömligt föredrag om den kosmopolitiska världssynen som vår tids nödvändighet – genomsyrat av hans tanke att varje modernt samhälle i dag är ett samhälle i ständigt flytande förändring. Också hans frihet i tanken var flygande: i sin sista artikel i DN strax före jul skrev han om och Bibelns Job och varnade för Donald Trump som ”suverän” ledare.

Zygmunt Bauman var en betydelsefull röst för det moderna Europas självförståelse. Men han var också en underbar estradör. I slutet av sitt anförande på Berns talade han, till publikens hörbara förtjusning, om Facebook som en kunskapsfientlig ekokammare. Ett videoklipp från föreläsningen blev viralt – på Facebook.

Jag tror att detta är ett hopp som han lämnar efter sig, i vår mörka tid. Dialogen, och den kunskap som uppstår genom den, är bestående.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.