Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur & Nöje

DN väljer 25 franska favoriter. Här är 2000-talets bästa filmer – från A till W

Här tipsar DN:s kritiker om deras franska favoritfilmer och hur man hittar dem bland alla strömningstjänster.

Foto:

"Amour”

Regi: Michael Haneke

(2012) SF Anytime/Plejmo

Ömsint, varm och Guldpalmsbelönad skildring av den livslånga kärleken i livets slutskede med Emmanuelle Riva och Jean-Louis Trintignant i huvudrollerna.

”Blå är den varmaste -färgen”

Regi: Abdellatif Kechiche

(2013) Itunes/SF Anytime

Naken och omstörtande passion mellan två unga kvinnor skildras med en kaskad av poetiska bilder. Léa Seydoux och Adèle Exarchopoulos hyllades för sin sensuella gestaltning.

”Bonjour Sagan”

Regi: Diane Kurys

(2008) C More/SF Anytime

Hemlighetsfulla Sylvie Testud gör ett pregnant porträtt av den excentriska och utsvävande författaren Françoise Sagan som bland annat skrev ”Bonjour tristesse”.

”Couscous”

Regi: Abdellatif Kechiche

(2007) Draken Film

Familjedramatik, matlagning och magdans blandas i en pratglad, färgstark släktskildring från sydfranska Sète.

Läs mer: Helena Lindblad om ny våg av filmer som behandlar terror.

”Dagen efter denna”

Regi: Mia Hansen-Løve

(2016) Triart m fl

Isabelle Huppert briljerar som krass filosofilärare i ett ljuvligt känslosamt krisdrama som aldrig blir smetigt sentimentalt.

”Det förflutna”

Regi: Asghar Farhadi

(2013) SF Anytime/Plejmo

Laddat relationsdrama mellan en iransk man och hans franska exfru som efter många år i olika länder äntligen ska slutföra sin skilsmässa.

”Divines”

Regi: Houda Benyamina

(2016) Netflix

Starkt Golden globe-nominerat drama om marginaliserade unga kvinnors hårda men också glädjefyllda liv i en fransk förort.

”Eden”

Regi: Mia Hansen-Løve

(2014) SF Anytime/Google Play

Ömsint och vemodig tidsresa tillbaka till 90-talets pulserande franska housevåg, inspirerad av regissörens bror Sven Hansen-Løve som hjälpt till med manuset.

”Efter revolutionen”

Regi: Olivier Assayas

(2012) Triart

Nostalgisk men vass återblick på unga aktivister som tar vid där 1968-års revolution slutar. Självbiografiskt om hur konstnärsdrömmar och politiskt engagemang krockar med verkligheten.

”En oväntad vänskap”

Regi: Olivier Nakache/Eric Toledano

(2011) Itunes/Google Play m fl

Underfundig kompiskomedi med klass- och rastema med en rullstolsburen vit aristokrat och hans svarta assistent från förorten.

”En profet”

Regi: Jacques Audiard

(2009) SF Anytime

Prisat fängelsedrama om överlevnadens pris. Tahar Rahim fick sitt genombrott som den småkriminelle Malik som hamnar i ett dödligt maktspel innanför murarna.

”Fjärilen i glaskupan”

Regi: Julian Schnabel

(2007) Itunes/SF Anytime

Svidande vacker filmatisering av bästsäljaren där Mathieu Amalric spelar den totalförlamade Elle-redaktören som bara kunde kommunicera genom blinkningar.

Foto:

”Girlhood”

Regi: Céline Sciamma

(2008) Plejmo/SF Anytime

En fantastisk, levande och skimrande skildring av tonårstjejer från förorten som försöker hitta det där egna rummet där de kan vara sig själva.

”Gudar och människor”

Regi: Xavier Beauvois

(2010) Draken Film/SF Anytime

Verklighetsbaserat drama om om tro, hopp och självuppoffringar. I centrum finns katolska munkar som verkar i en algerisk bergsby – trots hot från islamistiska grupper.

”Holy motors”

Regi: Leos Carax

(2012) Triart

Helkryptiskt och utflippat där Denis Lavants enigmatiska yrkesmördare åker runt i en vit limousin genom Paris och byter olika groteska skepnader mellan de olika uppdragen.

Quiz: Vad vet du om fransk film?

”I andras ögon”

Regi: Agnès Jaoui

(2000) SF Anytime

Kritikerrosad relationskomedi över klass-, köns- och kulturgränserna där en företagskapitalist blir kär i en skådespelerska som rör sig i snobbiga kulturkretsar.

”Lemming”

Regi: Dominik Moll

(2005) Triart

Surrealistisk, absurd och gnagande psykthriller där en liten lämmel i diskbänken skapar kaos under en redan katastrofal parmiddag i fransk borgarmiljö.

”Mellan väggarna”

Regi: Laurent Cantet

(2008) Draken Film/SF Anytime

En ”äkta” fransklärare gläntar på dörren till sitt multietniska klassrum. Även eleverna spelar sig själva i det här ständigt levande, osentimentala ordkriget.

”Miraklet i Lourdes”

Regi: Jessica Hausner

(2009) Draken Film/SF Anytime

Stilsäker och stillsamt ironisk askungesaga där Sylvie Testud -spelar ms-sjuk ateist som ger sig ut på en mirakulös pilgrimsresa till den kitschiga katolska vallfartsorten.

”Mitt hjärtas förlorade slag”

Regi: Jacques Audiard

(2005) SF Anytime/Draken Film

Känsligt familjedrama om en ung man som slits mellan faderns gangsterverksamhet i Paris och drömmar om en pianistkarriär.

”Paris, je t’aime”

Regi: Olivier Assayas, Wes -Anderson m fl

(2005) Itunes/Draken Film

Charmig och brokig episodfilm där en lång rad av världens mest kända regissörer skickar filmiska vykort från kärlekens huvudstad.

”Rust and bone”

Regi: Jacques Audiard

(2012) Triart

Modern melodram där Oscars-vinnande Marion -Cotillard spelar en arrogant och bitchig späck-huggartränare som tvingas ompröva livet i mötet med Matthias -Schoenaerts boxare.

”Sommaren ’71”

Regi: Catherine Corsini

(2015) Folkets Bio

Vackert kärleksrus och hetsig kvinnokamp i sjuttiotalstappning där unga Delphine från landsbygden flyr till Paris och förälskar sig i aktivistakademikern Carole.

”Swimmingpool”

Regi: François Ozon

(2003) SF Anytime

Psykologisk thriller där Charlotte Ramplings utslitna deckarförfattare får ny skaparlust i mötet med en ung och frisläppt fransk blondin vid poolkanten.

”White material”

Regi: Claire Denis

(2009) Triart/Draken Film

I en av sina mest omistliga filmer utforskar Claire Denis sitt Afrika i ett genialt drama om plantage-ägerskan som vägrar ge upp sin mark. Isabelle Huppert briljerar i rollen som sturig och skamlös kolonisatör.

Filmerna går i många fall att strömma på flera sajter. Oftast är det de billigaste alternativen som angivits. Mer info se vodeville.se