Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Eurovision Song Contest 2011

Eurovisionsschlagern – en politisk tävling

Bokmärk artikel
Vitryska bidraget ”I love Belarus” med Anastasiya Vinnikova.

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix Vitryska bidraget ”I love Belarus” med Anastasiya Vinnikova.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Eurovisionsschlagern skapades för att ena Europa efter andra världskriget. Under sina 55 år har den dock även orsakat splittring. DN:s Ingrid Hedström berättar om kvällens musiktävling och den europeiska integrationen.

Eurovisionsschlagern skapades för att ena Europa efter andra världskriget. Under sina 55 år har den dock även orsakat splittring. DN:s Ingrid Hedström berättar om kvällens musiktävling och den europeiska integrationen.

Vitryssland gick inte till final i årets Eurovision Song Contest. Landets bidrag "I love Belarus" hade klar hitpotential men också ett tydligt propagandasyfte som måste ha fastnat i halsen hos tittare och jurygrupper Vem vill rösta på en låt som hyllar Europas sista diktatur?

Men det är nästan lite synd att vi helt missat chansen till en final i Minsk nästa år. För det brukar ske stora saker i länder som tar hem segern i Schlager-EM. Se bara på Ukraina som vann i Istanbul 2004 och hann med en revolution innan det var dags att spela upp till schlagerfinal i Kiev året därpå!

Annons:

Eurovision Song Contest är  musiktävlingen som handlar om så mycket mer än musik, schlagertävlingen som avspeglar den politiska utvecklingen i Europa. Med känsligheten hos en seismograf har de europeiska tevetittare som röstar fram segraren gång på gång lyckats pricka in de politiska förkastningssprickor där nästa stora urladdning är på gång i Europa.

Eurovisionsschlagern var från början en del av det stora europeiska enhetsprojektet. Liksom EU-fäderna Robert Schuman och Jean Monnet ville schlagertävlingens bortglömde skapare Marcel Baison ena det sargade efterkrigs-Europa. Men där Schuman och Monnet trodde på kol och stål och handel som kitt satsade Baison på sångens enande makt när han 1956 drog i gång Eurovisionstävlingen.

De båda projekten har genom åren speglat varandra. Liksom EU var schlagertävlingen från början en liten franskdominerad samling länder. En fransk låt vann oftast, även om den ibland kom från Luxemburg, Monaco eller Schweiz.

Sedan kom Storbritannien och de andra Efta-länderna in i tävlingen _ Sverige, Österrike, Danmark, Finland och Norge _ och allt fler länder började sjunga på engelska. Frankrike har inte segrat sedan 1977, och sista året vinnarlåten sjöngs på franska var 1989, året innan Berlinmuren föll.

Irlands exempellösa schlagerframgångar i början av 90-talet, med fyra segrar på fem år, sammanfaller med åren då det fattiga utvandrarlandet vässade klorna och blev EU:s snabbast växande ekonomi, den keltiska tigern. Men på senare år, när finanskrisen fått den keltiska tigern att mer likna en luggsliten huskatt, har det gått dåligt för Irland. Tävlingens mesta vinnarland har till och med missat finalen några gånger.

Berlinmurens fall 1989 revolutionerade inte bara Europas politiska karta utan även Eurovision Song Contest. Redan innan muren hunnit falla tog Jugoslavien som första östland hem segern 1989. Året därpå vann Italiens Toto Cutogno i Zagreb med sin sång om ett enat Europa. Det var magiskt när han vandrade ut i publiken och sjöng "Unite, unite Europe". Men värdlandet Jugoslavien hade redan börjat knaka i fogarna och var på väg mot år av blodigt inbördeskrig och sönderfall.

Efter murens fall och järnridåns upplösning strömmade länderna i det forna östblocket in till eurovisionsschlagern, som därmed blev något av en lågprisbiljett till den europeiska gemenskapen. EU ställde jobbiga krav, men i Eurovision Song Contest kunde alla gå med utan att först bygga om avloppssystemet, reformera rättsväsendet och göra om handelspolitiken.

Och i ett Europa där länder föll samman och nya stater uppstod ville alla gå med. En låt i Schlager-EM blev en nationell identitetsmarkör, ungefär som flagga och flygbolag. Mitt under brinnande inbördeskrig tog sig de nya exjugoslaviska staterna tid att ordna uttagningar till eurovisionsschlagern för att ta plats på Europakartan. I Millstreet 1993 fanns Kroatien, Slovenien och Bosnien-Hercegovina med för första gången.

Östländerna började dominera förstås. Först lät bidragen från öst som bleka kopior av västeuropeisk schlager från 60-talet, som om populärmusikens utveckling stannat upp när Berlinmuren byggdes, men med tiden började de nya deltagarna självsäkert ta sig ton med albanska handtrummor, rumänska oljefat, polskt dragspel och moldavisk bastrumma.

Många segrar var stinna av politisk symbolik. Serbien vann 2007, och det upplevdes som en utsträckt hand från Europa till kontinentens forna paria. Och när Kosovo bröt sig loss året därpå lyckades serberna hålla kursen mot Europa utan att falla tillbaka i hätsk nationalism.

Ryssland segrade 2008 och gjorde sig senare samma år bemärkt som den första eurovisionsvinnare som invaderat ett annat deltagarland, Georgien. Och Georgien stoppades från att vara med i Moskva året därpå när man vägrade stryka några rader i det georgiska bidrag som kunde tolkas som en förtäckt schlagerspark mot den ryske presidenten.

90-talets omvälvningar i Östeuropa sparkade bort den frankofona världen från schlagertronen, samtidigt som de fick fransmännen att frukta ett mindre franskt Europa, ett Europa där polska rörmokare hotade franska jobb och den poltiska dagordningen sattes av marknadskramare i Prag, Warszawa och Tallinn.

Men de sista åren har det hänt något nytt i Eurovison Song Contest. EU:s stormakter är på gång igen i schlagerns värld. Tyskland vann i Oslo samtidigt som Angela Merkels nya, komplexfria  och starka Tyskland började styra och ställa i Europa med egna intresset som främsta ledstjärna.

Och nu nämns Frankrike och Storbritannien för första gången på evigheter som tänkbara vinnare. Kan det ha något att göra med att de båda länderna med ovanligt hög utrikespolitisk svansföring tagit ledningen i att få världssamfundet att ta krafttag mot Libyens diktator Khadaffi?

Vem vet? Allt är möjligt i Eurovision Song Contest, den politiska musiktävlingen som enar och splittrar Europa.

Kommentarer (28)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Bostad-1000
Foto:TT

 Följderna djupa och långvariga. DN listar signalerna man ska se upp med. 43  18 tweets  24 rekommendationer  1 rekommendationer

 KTH-professorn Stellan Lundström. Menar att priserna på bostäder är på väg mot en ohållbar nivå.

Lundström
Foto:TT

 KI: Risk för bobubbla. ”Priserna har stigit till en nivå som gör oss oroliga.” 307  33 tweets  272 rekommendationer  2 rekommendationer

Rosling-Croneman
Foto:DN

 Johan Croneman: Någon enda journalist som har lust att utmana ödet? 486  25 tweets  459 rekommendationer  2 rekommendationer

rosling-288
Foto:All Over Press

 Jubel i Globen. På ”Hela Sverige skramlar”. 113  1 tweets  111 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
vattenfall
Foto:Robert Henriksson

 ”En unik möjlighet”. Vill se stopp för brytningen och menar att kolet måste stanna i marken. 37  14 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

Air-France-chefer-strejk-1000
Foto:AFP

 Våldsam Air France-protest. Nu uttalar sig fransk minister om kaoset.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: