"Bananas!*" och Dole

Bananjätte stämmer svensk filmare

Till vänster: bild från ”Bananas!*”. Till höger: Fredrik Gertten

Till vänster: bild från ”Bananas!*”. Till höger: Fredrik Gertten

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

”Bananas!*” och DBCP-striden

"Filmen "Bananas!*" förhandsvisas exklusivt på lilla filmfestivalen i Båstad 1 augusti innan den svenska biopremiären i oktober.

Filmens hemsida har samlat en mängd information samt länkar till Doles utspel och brev.
Dole har också en sida om giftstriden med dbcp:

Se webb-tv

Bananas - trailer

Fruktbolaget Dole stämde på onsdagen den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten för förtal. Företaget anser att Gertens film ”Bananas!*”, som följer en advokat och hans strid för bananarbetare i Nicaragua, baseras på osanningar. "Jag trodde inte att det skulle gå så långt", säger Fredrik Gertten till DN.se.

Fruktbolaget Dole stämde på onsdagen den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten för förtal. Företaget anser att Gertens film ”Bananas!*”, som följer en advokat och hans strid för bananarbetare i Nicaragua, baseras på osanningar. "Jag trodde inte att det skulle gå så långt", säger Fredrik Gertten till DN.se.

Striden mellan fruktbolaget Dole i USA och den svenska dokumentären ”Bananas!*” trappas upp. Nu stämmer Dole dokumentärfilmaren Fredrik Gertten, filmproducenten Margarete Jangård och filmbolaget WG Film AB för att filmen ”Bananas!*” visades på Los Angeles filmfestival i juni.

Det som för flera år sedan började med en rättslig strid mellan Dole och flera tusen nicaraguanska fruktarbetare, som anser sig skadade av det förbjudna växtgiftet DBCP, har utvecklat sig till en tvist mellan fruktjätten Dole och ett litet filmbolag i Malmö. Dole menar att filmen, som följer en Los Angeles-advokat och hans strid för bananarbetarna, baseras på osanningar och allvarligt skadar företaget. I stämingen mot Fredrik Gertten, hans filmbolag och Margarete Jangård, menar Dole att Fredrik Gertten underlåtit göra de ändringar i filmen, som bolaget krävt.

Annons:

Striden började när filmen blev utvald till en av sju tävlande på Los Angeles filmfestival juni 2009, någon kilometer från Doles huvudkontor. Dole skickade då hot om stämningar mot såväl Los Angeles filmfestival, festivalens sponsorer, filmdistributörer och Fredrik Gertten. Detta ledde bland annat till att flera sponsorer drog öronen åt sig. Även Svenska konsulatet, ska enligt Fredrik Gertten, ha ställt in sina utlovade arrangemang kring den svenska filmen efter påstötningar från Dole. Allvarligaste bakslaget för filmen skedde när filmfestivalledningen lyfte ut filmen från tävlan, och ”Bananas!*” fick visas endast med flera förbehåll.

- Trots att mina amerikanska kontakter sagt att när ett stort företag som Dole säger att de ska stämma så gör det det också, så trodde jag inte att det skulle gå så långt, säger Fredrik Gertten till DN.se.

- Dole kom ju med alla de här hoten redan innan de ens sett filmen.
Fredrik Gertten menar att stämningen är oproportionelig och att Dole inte har något att komma med.

- De som sett filmen tycker ju att Dole får utrymme för sina synpunkter. Vi har verkligen lagt oss vinn om att redovisa Doles bästa argument och vi filmar direkt från rättssalen.
"Bananas!*” är en av de större svenska dokumentärfilmproduktionerna, med en budget på åtta miljoner kronor, och har flera medproducenter, bland andra svenska filminstitutet, tv-bolag i USA, Tyskland och Danmark.

- Filmens upplägg har ju granskats publicistiskt på flera håll, säger Fredrik Gertten.

Vad har hoten mot filmen inneburit?

-Intresset för filmen har ju vuxit stort. Fler tv-bolag hör av sig. Dessutom lägger vi lägger ju ut allt som händer på filmens hemsida och en facebook-sida till filmens försvar har flera tusen medlemmar. Flera kolleger i filmbranschen är ju också upprörda för hur Dole agerat mot filmen. Men det här kräver ju också enormt mycket kraft och kostar pengar. Nästan varje natt får jag ju sitta telefonkonferens med olika personer och mina advokater i USA.

Kommentarer (41)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

itutb
Sara Siddiqui och Tao Maiwan på it-gymnasiet i Sundbyberg. Foto:Jonas Eriksson

 Fyra av fem är män. ”Avgörande för svensk ekonomi att få in fler kvinnor.” 14  10 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kvinna i Detroit misstänkt. Ska ha torterat och mördat två av sina barn. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

PUFFbrand
Foto:TT

 Uppges ha kollapsat helt efter brand. 300 personer evakuerades. 14  2 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Så lagar du den. Sandra Mastios vann ”Sveriges mästerkock”. 135  13 tweets  118 rekommendationer  4 rekommendationer

mästerkocken
Foto:Eva-Karin Gyllenberg
sjpuff
Foto:DN/TT

 Konsumentverket och SJ i konflikt. ”Det här är inte ett lämpligt budskap.” 76  31 tweets  44 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: