Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

”Den allvarsamma leken” blir film

Bokmärk artikel
Pernilla August och Lone Scherfig ska göra film ihop.

Foto: Anders Hansson Pernilla August och Lone Scherfig ska göra film ihop.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Hjalmar Söderberg. 1869–1941

Hjalmar Söderberg debuterade med den stockholmska flanörromanen ”Förvillelser” (1895) och har också skrivit novellsamlingen ”Historietter”, barndomsskildringen ”Martin Bircks ungdom” (1901) den moralfilosofiska romanen ”Doktor Glas” (1905) och det ofta spelade kärleksdramat ”Gertrud” (1906).

”Den allvarsamma leken” från 1912 har filmats två gånger tidigare: Rune Carlstens humoristiska lustspel från 40-talet och den norska pjäsförfattaren Anja Breiens långfilm i slutet av 1970-talet.

Filmfredag kan i dag avslöja att Lone Scherfig, Pernilla August och Hjalmar Söderberg blir svensk films nya dreamteam. Snart når kärleksklassikern ”Den allvarsamma leken” den vita duken.

Filmfredag kan i dag avslöja att Lone Scherfig, Pernilla August och Hjalmar Söderberg blir svensk films nya dreamteam. Snart når kärleksklassikern ”Den allvarsamma leken” den vita duken.

Den lidelsefulla kärlekshistorien mellan kulturkritikern Arvid Stjärnblom och den frisinnade skönheten Lydia Stille får nytt liv på filmduken. Om ett år börjar Pernilla August filma ”Den allvarsamma leken” efter ett nyskrivet manus av danska regissören Lone Scherfig, som är i den internationella hetluften efter filmer som ”An education”, efter The Observer-reportern Lynn Barbers självbiografi, samt filmatiseringen av Dave Nichols bästsäljare ”En dag”.

– ”Den allvarsamma leken” är en av de absolut vackraste och mest universella kärlekshistorierna som skrivits på svenska, säger Pernilla August som vann en Guldbagge för bästa regi för ”Svinalängorna” förra året.

Annons:

Hon slog igenom i Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” (1982) som utspelar sig under samma tid som ”Den allvarsamma leken”.

– Jag har längtat efter att få göra något som utspelar sig i den här fantastiska tiden kring förra sekelskiftet. Jag gillar dramer där känslorna måste hållas tillbaka som i en tryckkokare. För mig handlar ”Den allvarsamma leken” om att göra val utifrån huvudet och inte från hjärtat. Det finns vissa saker som påminner lite om Anna och Erik i ”Den goda viljan”, säger Pernilla August.

Sedan boken publicerades 1912 har miljoner läsare världen över gripits av Söderbergs berättelse om den gamla ungdomsflörten som blossar upp på nytt när Arvid och Lydias vägar korsas många år senare. Båda är gifta på var sitt håll, den rena och oskuldsfulla ungdomskärleken har förvandlats till något mycket mera illusionslöst och komplicerat.

Lone Scherfig har hittat nya tolkningsmöjligheter vid varje omläsning.

– Första gången blev jag helt knockad av kärlekshistorien. Sedan framträder fler och fler lager, nya vinklar. Romanen är mycket elegant konstruerad och känns överraskande modern. Det mest samtida man kan göra är att inte döma och moralisera över karaktärerna, säger Lone Scherfig som slog igenom med ”Italienska för nybörjare” (2000).

I början av 1970-talet skrev Gun-Britt Sundström parafrasen ”För Lydia” som flyttar Söderbergs story till modern tid och ser allt ur Lydias perspektiv. Lone Scherfigs manus följer romanens berättarperspektiv även om hon ”tvingas flytta berättelsen ur Arvids huvud”.

Annons:

– Som vanligt handlar det om att komprimera. Tyvärr blir det inte så mycket plats för den litterära satiren från romanen, mitt manus fokuserar på kärleken som är starkare än något annat, ja starkare än huvudpersonerna.

– 1900-talets början är också en intressant brytningspunkt mellan den nya och gamla världen, fackföreningarnas framväxt, rösträttskamp och den tekniska revolutionen. Filmen kommer även att röra sig lite längre fram i tiden än romanen, mot första världskrigets utbrott. Jag anspelar på ”Titanic”-katastrofen och andra tidsaktuella händelser som ju intresserar en tidningsman som Arvid, säger Lone Scherfig.

Bakom den nya filmen står produktionsbolaget B-Reel Feature Films (före detta St Paul Film) som är aktuellt med kommande produktioner som Klas Östergrens ”Gentlemen” och ”Gangsters” samt bland annat Lisa Langseths kommande film ”Hotell”.

Filmens producent Patrik Andersson, som rest till Cannes för att hitta fler intressenter till filmprojektet, är inspirerad av britternas moderna och djärva nytolkningar av litterära klassiker: Joe Wrights ”Stolthet & fördom”, Cary Fukanagas ”Jane Eyre” och Andrea Arnolds ”Wuthering heights”.

– Vår ambition är att närma oss den stora svenska kärleksromanen på ett helt och hållet filmiskt sätt i stället för att filma spelad text. För att lyckas måste man våga låta bilderna och det filmiska uttrycket gå före texten, säger Patrik Andersson som även är utvecklingsansvarig på B-Reel Feature Films.

Lone Scherfig har suttit och skrivit på den första manusversionen sedan i höstas.

– Jag har hela tiden försökt att skräddarsy manuset för Pernilla. Om jag inte visste att det var henne jag skrev för så hade det inte varit lika roligt. Jag försöker också ”lämna plats” i manuset så att Pernilla ska få utrymme att uttrycka sin sensibilitet. Det finns en renhet över hennes filmer, hon är inte rädd för passion, nyanser och humor, säger Lone Scherfig.

Pernilla August är just nu uppbunden med serien ”Arvet från Veronika” för dansk tv resten av året. Därefter ska hon ge sig i kast med den sekelgamla svenska kärlekshistorien

– Det känns väldigt lyxigt. Lone skriver med samma klarhet och humor som finns i hennes filmer. Jag försöker lita på min intuition och fantasi, försöker vara nära. Jag har vissa bilder av hur det ska se ut, men de måste jag behålla för mig själv så att de inte flyger i väg. Det är lite som att vara gravid och alla omkring mig börjar fråga hur barnet ska se ut, skrattar Pernilla August.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

marocko
Foto:Lars Lindqvist

 Amal Belcaid, chargé d’affaires: Gatupojkarna är en sekundär fråga. 4  3 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

New York
Foto:TT

 Tipsen när det svenska skyddsnätet inte gäller. Bara i USA bor det i dag 150.000 svenskar. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

USA
Foto:DN

 Testa frågorna för att bli medborgare. Hur bra koll på USA har du? 74  3 tweets  71 rekommendationer  0 rekommendationer

fkassan
Foto:TT

 Har anmälts. Gjorde 118 sökningar på sammanlagt sju personer under en flera år.

Annons:
blatter1000
Foto:AFP

 Efter korruptionsanklagelserna. Sepp Blatter stängs av i 90 dagar.

 ”Han ska delges.” Friades för mordförsök på ön Kos för tio år sedan. 3  3 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: