Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Hanna Hellquist jagar lyckan i tv-program

Bokmärk artikel
Bild 1 av 2
Hanna Hellquist jagar lyckan i SVT. Foto: Mårten Levin / SVT
"Strävandet efter lycka är ett massprojekt i Sverige." Hanna Hellquist vill slå hål på lyckomyterna. Foto: Lars Lindqvist
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Krönikör, författare och programledare

Kan man lära sig att bli lycklig? Den frågan försöker programledaren Hanna Hellquist besvara i det nya kulturprogrammet ”Jakten på lyckan” som sänds i åtta avsnitt med start tisdagen den 18 januari i SVT 2.

Hanna Hellquist är född 1980 och arbetar även som skribent för Dagens Nyheter. Varannan vecka skriver hon krönikor för På stan och varje onsdag kan man läsa hennes kåserier på Namn & Nytt.

År 2009 gav hon ut boken ”Karlstad Zoologiska” på Albert Bonniers förlag.

Hyllade DN-krönikören, författaren och radioprofilen Hanna Hellquist tar steget till tv-rutan. I åtta avsnitt söker hon lycka i SVT. Premiär nästa vecka.

Hyllade DN-krönikören, författaren och radioprofilen Hanna Hellquist tar steget till tv-rutan. I åtta avsnitt söker hon lycka i SVT. Premiär nästa vecka.

Hanna Hellquist har en intensiv höst bakom sig. Vid sidan av krönikor för DN och jobbet som programledare för Morgonpasset på P 3 har hon dessutom spelat in en ny programserie för SVT. I sitt eget kulturprogram ”Jakten på lyckan” grottar Hellquist ner sig i lyckoindustrin:

– Träna dig lycklig, ät dig glad, hitta inre frid, säger Hanna Hellquist med en ljudlig suck.

Annons:

Naturligtvis är det inte bara glatt skuttande och okritiskt som hon beger sig in i lyckolandskapet. Allt tjat om hur man ska uppnå lycka skapar uppskruvade förväntningar, menar hon. Vi blir olyckliga av att ständigt få höra hur lyckliga vi borde vara. Att nätet erbjuder en sådan tillgång till andra människors ”fantastiska liv” är en annan sak som gör att folk jagar lyckan med allt större frenesi, tror Hellquist:

– I går var jag på en mexikansk afton. Det borde jag ha bloggat om: ”Jag smorde in mig med min fina bodylotion och åkte i väg till min kompis Lina som hade gjort en jättegod chiligryta och så fick jag en Corona med en liten limebit i. Sedan kom Linas kompisar och vi åt och satt och diskuterade i soffan och sen åkte jag hem. Det var en bra söndag, gonatt!” Det är ju sånt som man läser, hela tiden …

Är jakten på lycka en hobby för de privilegierade?

– När livet inte handlar om att överleva längre, då fokuserar man på att det ska bli bättre och bättre. Det är för att vi har så pass hög levnadsstandard i Sverige som strävandet efter lycka blir ett massprojekt.

Hur gör folk för att hitta lyckan då? Vilka knep ser vi i programmet?

– Alla möjliga. Det nyandliga till exempel. Jag har varit på Ängsbacka gård i Värmland där man skulle hitta sitt inre kraftcentrum, bli ett med sin häst eller testa frigörande dans. Jag blev så stressad av att inte kunna hitta mitt kraftcentrum. Skratterapi är inte heller något för mig.

Annons:

– Ändå måste jag ju ge allt jag testar en ärlig chans. ”Anonyma klubbens” lyckoknep var roligt. Det går ut på att man ska bli glad av att utföra altruistiska handlingar, som att ge 40 spänn till den som står i kassan på ett fik och säga att man betalar kaffet för den som kommer efter en i kön.

Programmet handlar också om att ta hål på myterna om lyckan.

– Många förväxlar lycka med att vara lyckad: rik, snygg, framgångsrik och frisk. Pengar är förstås jätteviktigt när man inte har några, och upp till en viss gräns gör de oss också lyckligare. Ett överflöd av pengar har däremot inte så stor effekt på lyckan. Enligt forskning är det viktigare att ha nära relationer, att sova bra, röra på sig, få fysisk beröring. Till exempel genom att gosa med ett djur.

Ja, du gillar ju djur. Får du klappa katter i ditt program?

– Jag har klappat delfiner på Kolmårdens djurpark. Det var förstås jättehärligt. Men efteråt, när jag kom ut i omklädningsrummet och drog av mig våtdräkten och det var kallt och min pojkvän inte hade sms:at på tre timmar, så tänkte jag: inte fan blev jag gladare av det här.

– Man kan också fråga sig vilken slags lycka programmet handlar om – den euforiska eller den stillsamma. För de flesta jag träffat innebär jakten på lycka att bli tillfreds med sin situation, att uppnå balans och inre lugn. Klarar man det blir man kanske också mer mottaglig för de där intensiva lycko-ögonblicken.

Hon tillägger:

– Men själv kan jag bli sjukt provocerad av folk som ska ”njuta av det lilla” och sitter och kuttrar ”åh, vilken underbar kopp kaffe”.

Kommentarer (61)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

mh17222
Foto:AP, AFP

 Rapport om flygkatastrofen. Splitter från missil hittad i döda besättningen.

 DN:s Ingmar Nevéus om utredningen. ”Kommer en störtflod av 'nyheter' från ryska medier.” 8  7 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

mh17puff
Foto:Paul Hansen
partiledare1366px01a
Foto:Henrik Montgomery / TT

 Statsvetaren: Kan vara Kinberg Batras plan. Flaggar för strider i utskotten. 6  3 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

barnvagn
Foto:TT

 Rederianställd hoppade från båt för att rädda barn. Mamma slängde sig i iskallt vatten i Strömstad. 7  2 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Svenskutvecklad hyvel rakar med laser. Därmed förlorar företaget de insamlade miljonerna. 30  8 tweets  21 rekommendationer  1 rekommendationer

laserhyvel-288
Foto:Skarp Technologies
byggnadsQuiz
Foto:Allover/AFP

 Quiz. Du har sett dem massor av gånger – men vet du var de ligger?

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: