Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film & TV

Helena Lindblad får pris för Bechdeltest

Stockholmsbiografen Bio Rio inför en ny märkning av filmer. En A-stämpel visar att filmen klarar Bechdeltestet.

Bechdeltestet uppfanns av amerikanska serietecknaren Alison Bechdel 1985 och går ut på att filmen måste ha minst två kvinnliga karaktärer som talar med varandra om något annat än män. I helgen kommer Bio Rio att visa de A-märkta filmerna ”35 shots of rum” och ”The heat”, och så belönas SFI:s Anna Serner, regissören Lisa Langseth och DN:s filmredaktör Helena Lindblad med var sin A-stämpel.

– Det är tre personer som redan jobbar med att flera berättarperspektiv ska synas på bioduken, och stämpeln är en uppmuntran att fortsätta arbeta med frågorna, säger Ellen Telje som är föreståndare på Bio Rio.

I mars Bechdeltestade DN Kultur 30 svenska filmer, och bara 10 av dem fick godkänt. DN:s Helena Lindblad tycker att A-märkningen är ett bra initiativ.

– Jag ska bära min stämpel med stolthet! Jag tycker om när man gör praktik av teorin, och det här är ett humoristiskt sätt att synliggöra ojämlikhet i filmen. Anledningen till att det finns ett Bechdeltest är ju att så många filmer inte klarar att leva upp till det, säger Helena Lindblad.

Tanken är att A-märkningen ska användas av fler aktörer i filmbranschen. Bland de första att haka på är streamingtjänsten Triart som börjar A-märka sina filmer redan i helgen.