Intervju med Mia Engberg: "Feministisk porr vill skaka om"

Mia Engbergs projekt med tolv feministiska kortfilmer vill ta den feministiska rörelsen ett steg längre.

Foto: Lina Alriksson Mia Engbergs projekt med tolv feministiska kortfilmer vill ta den feministiska rörelsen ett steg längre.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Nominerad till Guldbagge

Mia Engberg har varit verksam som dokumentärfilmare sedan mitten av 90-talet. Flera av hennes filmer tar upp frågor om identitet, sexualitet, utsatthet och utanförskap. Bland andra ”The stars we are”, en guldbaggenominerad film om hivpositiva Kalle som är skinhead, ”Manhood” om könsbyten, ”165 Hässelby” om ungdomars liv i förorten och ”California über alles” om punklegenden Jello Biafra.

Dags för nya bilder av kvinnan och sex­ualiteten. Dokumentärfilmaren Mia Engberg försöker uppfinna begreppet porrfilm på nytt i projektet ”Dirty diaries”.

Dags för nya bilder av kvinnan och sex­ualiteten. Dokumentärfilmaren Mia Engberg försöker uppfinna begreppet porrfilm på nytt i projektet ”Dirty diaries”.

Sist Mia Engberg försökte göra feministisk porrfilm blev det alldeles för snällt. Med kortfilmen ”Selma & Sofie” ville hon 2001 skaka liv i en något stagnerad feministrörelse som hon tyckte mest klagade och var arg. Historien om Sofie som blev kär i sin simlärare Selma skulle utgöra alternativ porrfilm, någonting kvinnor själva ville se och kunna tycka om snarare än klanka ner på. Resultatet blev en ganska mjuk och gullig film om lesbisk kärlek, med några sexscener i.

– När jag hörde att PRO avslutade en helgkurs med att se ”Selma och Sofie”, ja, då kände jag att det här kanske inte blev så porrigt ändå, säger Mia Engberg.

Annons:

Det största problemet var enligt henne själv att ”Selma & Sofie”, som en av få kvinnoproducerade, feministiska porrfilmer på marknaden, fick representera hela den kvinnliga sexualiteten.

I form av filmprojektet ”Dirty diaries”, som har premiär i höst, gör Mia Engberg ett nytt försök att göra alternativ porrfilm. Den här gången ska frågan om vad kvinnlig sexualitet och njutning är besvaras i 12 kortfilmer. Med en mobilkamera har olika regissörer spelat in erotisk film utifrån ett kvinnligt perspektiv, vissa av dem själva medverkande. Valda av Engberg för sin filmiska talang, sitt konstnärskap eller engagemang i feministiska frågor har regissörerna producerat allt från hård och våldsam lesbisk film till mjuk erotik, animerad porr och en humoristisk skildring av kvinnliga blottare. Så olika, menar Mia Engberg, kan tolkningarna av pornografi och sexualitet bli. Och precis som med ”Selma & Sofie” strävar hon efter att vidga den diskussion som förs. Kriget mellan könen måste ersättas av kriget mot könen.

– Förra generationens feminism handlade så mycket om en kamp mot patriarkatet, säger Mia Engberg. Det känns som vi måste titta på oss själva nu och föra en diskussion kring vad en kvinna egentligen är. Vad får vi göra, visa på film, bli kåta av? Får vi över huvud taget konsumera porr?

För att understryka hur otillräckligt ett könsrollssystem med stereotypa indelningar, förtryckande roller och fokus på konflikterna mellan man och kvinna är har hon låtit Ester Martin Bergsmark, den Guldbaggebelönade regissören bakom ”Maggie vaknar på balkongen”, stå för ett av bidragen till ”Dirty diaries”.

– Ester Martin är biologiskt en man, men identifierar sig som både man och kvinna. Var står man då i ett könskrig? undrar Mia Engberg. Jag ville inte göra en biologisk di­stinktion i mitt val av kvinnliga regissörer, själva upplevelsen av att vara kvinna kan också ligga till grund för feministisk porrfilm.

Exakt vad som definierar feministisk porr tycker Mia Engberg att det är svårt att sätta fingret på. En av de största och viktigaste skillnaderna från traditionell porrproduktion tror hon är de ekonomiska förutsättningarna, vilket har lett till att alla inblandade i ”Dirty diaries” delar lika på den vinst projektet genererar (”så att inte en gubbe tjänar en massa pengar på någon annans, oftast kvinnans, kropp”). Också filmiskt och innehållsmässigt har de gjort sitt yttersta för att inte skapa någonting kommersiellt eller exploaterande.

– Om man köper den här dvd:n och tror att man ska få en vanlig runkrulle så blir man nog besviken, säger hon.

– Att jämföra ”Dirty diaries” med vanlig porr är ungefär som att likställa en konstinstallation med en dokusåpa. Vi har velat göra konstnärligt intressant film som också kan vara sexuellt upphetsande. En del av filmerna i ”Dirty diaries” stryker medhårs, andra ställer allt på ända.

Det är också med de mer konstnärliga ambitionerna Mia Engberg tillbakavisar den kritik som riktats mot projektet. Extra mycket knorrades det när Svenska filminstitutet gav ”Dirty diaries” 350 000 kronor i stöd. Befängt att hylla en så skydd filmgenre som porr bara för att kvinnor producerar den menade vissa, finns det verkligen ett behov för statligt finansierad porr undrade andra.

– Bara för att filmerna kretsar kring temat sexualitet saknar de inte konstnärlig höjd, svarar hon. Sann kreativ film försöker göra någonting nytt och se världen på ett sätt som inte gjorts tidigare, vilket filmarna i ”Dirty diaries” gör. Något man tyvärr inte kan säga om mycket annan svensk film. Så ja, det finns ett behov av sådan här film, och framför allt av nya bilder av kroppar, kvinnor och sexualitet.

Hon ser fram emot premiären av filmerna i höst, och tycker att det har varit ett viktigt projekt att genomföra. Men efter ”Dirty diaries” är Mia Engberg färdig med porrfilmandet. Det har börjat bli dags att lämna över stafettpinnen till andra filmare som känner sig manade.

– Det finns andra aspekter av livet att skildra än det sexuella, och jag är nog klar med den biten nu säger hon och skrattar. Min nästa film kommer inte att innehålla en enda sexscen!

”Dirty diaries” släpps på dvd fredagen den 4 september och visas samma helg på Bio Rio i Stockholm.

Kommentarer (82)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Upptäcktes av förbipasserande. Spår i snön visar var bilen kört av bron.

gustafsson-1000
Foto:Bildbyrån

 Har tagit kontakt med förbundet. ”Har haft dopningspreparat i kroppen.” 7  7 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Får chans till revansch. Efter Tele2-debaclet.

mauler-288
Foto:Bildbyrån
Annons:
Jimmie Åkesson i Skavlan
Foto:SVT/TT

 400 anmälningar till Granskningsnämnden. Och nära 2.000 synpunkter. 611  18 tweets  582 rekommendationer  11 rekommendationer

Johan-Croneman-bs
Foto:DN

 Tittarstorm. Ställde politiska frågor. SD-väljarna rasade mot kritiska och "oförskämda" frågor. 315  28 tweets  286 rekommendationer  1 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 8849  57 tweets  8788 rekommendationer  4 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2076  18 tweets  2055 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1278  33 tweets  1240 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: