Jasplan säljs med svenska filmsuccéer

Uppdaterad 2012-10-16 13:16. Publicerad 2012-10-16 08:52

Bild 1 av 5
Jasplan över Kapstaden, Sydafrika. Foto: AP/Scanpix
”I rymden finns inga känslor” och …
…”Simon och ekarna” var två av filmerna som visades på evenemanget i Bangkok i våras.
Dr Alban och... Foto: Ferenc Szelepcsenyi / Alamy
...The Real Group deltog i den utskällda Sydafrikasatsningen 1999. Foto: Maja Suslin / Scanpix
preload icon
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

I våras ordnade UD och Svenska institutet en välbesökt filmfestival i Bangkok. DN kan avslöja att den samordnades med försöken att sälja stridsflygplanet Jas till landet. Flera av filmskaparna är nu upprörda över att deras filmer kan kopplas ihop med vapenhandel.

I våras ordnade UD och Svenska institutet en välbesökt filmfestival i Bangkok. DN kan avslöja att den samordnades med försöken att sälja stridsflygplanet Jas till landet. Flera av filmskaparna är nu upprörda över att deras filmer kan kopplas ihop med vapenhandel.

Mellan den 16 och 20 maj i år visades sju svenska filmer på biografen SFX Cinema Emporium i Bangkok. Under festivalen kunde besökarna se några av de senaste årens mest uppmärksammade svenska filmer, däribland ”Simon och ekarna”, ”I rymden finns inga känslor” och ”Sebbe”.

Festivalen, som var gratis för besökarna, blev mycket uppskattad av både Bangkokbor och svenskar som bor i Thailand. Men vad biopubliken inte fick veta var att det fanns flera syften med festivalen, utöver att sprida svensk filmkultur i världen.

DN kan avslöja att filmfestivalen samordnades med den svenska handelsministern Ewa Björlings planerade besök i Bangkok. Enligt ett internt dokument från UD i Stockholm fanns det tydliga kopplingar mellan Sveriges försök att sälja Jasplan och annat försvarsmateriel till Thailand och filmfestivalen.

I dokumentet, som skrevs i feb­ruari 2012, räknar UD upp flera aktiviteter som har gjorts ”i stödet till Gripenansträngningarna”, och den svenska ambassaden i Bangkok får beröm för sitt ”föredömliga engagemang i främjandet av försvarsmaterielexporten”.

UD vill fortsätta satsa på vapenexporten under 2012 och slår i dokumentet fast att det svenska samarbetet med Thailand ska fördjupas. Utöver de tolv Jasplan som Thailand har köpt hoppas regeringen kunna sälja ytterligare ett dussintal. Samtidigt försöker försvarsmaterielkoncernen Saab att bland annat sälja övervakningssystemet Erieye till Thailands flygvapen.

För att hjälpa dessa affärer på traven ska ambassaden i Bangkok genomföra en rad så kallade främjandeaktiviteter för att skapa en positiv bild av Sverige. I dessa aktiviteter ska flera olika organisationer engageras. Bland annat försvarsindustrins lobby- och intresseorganisation SOFF, Försvarets materielverk (FMV) och den nystartade myndigheten för vapenexport, FXM.

Så här står det i dokumentet: ”Under handelsministerns besök måste – som vi redan diskuterat – ingå främjandeinslag. Departementet kontaktar f n Exportrådet, FMX, FMV och SOFF om detta. Ett film­event skulle passa väl in i främjande-kalendern.”

Flera av de svenska filmskapare som deltog på festivalen i Bangkok har upprörts av DN:s uppgifter om kopplingarna till vapenaffärerna. Mimmi Spång, som är producent för filmen ”Sebbe”, skriver i ett e-mejl att hon inte hade någon aning om detta och att hon blev chockad.

– Vi vill verkligen inte att någon av våra filmer ska användas till att främja export av krigsmateriel. Vi anser att det är fullständigt vidrigt, skriver hon.

Lisa Ohlin, som har regisserat ”Simon och ekarna”, är också upprörd.

– Självklart tycker jag att det är obehagligt. Jag vill visa min film för att främja förståelse mellan kulturer, inte för att främja svensk vapenexport, säger hon.

Christoffer Berg är ministerråd vid ambassaden i Bangkok och ansvarig för exportfrämjandet. Han hävdar att det inte finns någon koppling mellan festivalen och satsningarna på att sälja vapen. Att filmfestivalen sammanföll med ministerns planerade resa hade inget med försvarsfrågor att göra, hävdar han.

– Ett inkommande besök kan användas för flera ändamål, så även i det aktuella fallet. I ett samtal med en försvarsminister kan försvarsfrågor tas upp. En filmfestival främjar Sverigebilden och ökar förhoppningsvis intresset för svensk kultur, säger han.

Däremot anser Christoffer Berg att det finns en mer allmän koppling mellan kulturfrämjande och främjande av svensk export.

– Vi uppmanas att försöka främja både näringsliv, kultur och Sverigebild samtidigt, säger han.

Svenska filminstitutet hade ansvar för rättigheterna till de filmer som var med i Bangkok. Enligt filminstitutets vd Anna Serner kände varken hon eller någon annan på institutet till kopplingen till krigsmaterialexporten.

– Vi har fått oss en tankeställare efter det här och i fortsättningen kommer vi att försöka ta reda på så mycket som möjligt om i vilka sammanhang vi bjuder in filmproducenter, säger hon.

DN har sökt handelsminister Ewa Björling för en kommentar.

Läs UD-dokumenten i sin helhet i haken till höger.

Läs mer:

”Skamlöst försök att få konsten att prostituera sig”

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

Mer från förstasidan

ebola500
Foto:AFP

Enligt forskare. Smittan som dödat 122 hittills är ny i sitt slag. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

marquez144
Foto:AFP

Prisades 1982. Colombianska författaren och Nobelpristagaren blev 87 år gammal. 94  34 tweets  60 rekommendationer  0 rekommendationer

Aktivera, logga in, läs! Du får tidningen digitalt istället för i brevlådan. 7  1 tweets  5 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons: