Mannerheim blir svart på vita duken

Bild 1 av 2
Gustaf Mannerheim. Foto: Scanpix
Gustaf Mannerheim, gestaltad av Telley Savalas Otieno. Foto: Skärmdump: Youtube
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

En lågbudgetfilm har väckt upprörda känslor i Finland. I ”Marskalken av Finland” görs ikonen Mannerheim av en svart skådespelare.

En lågbudgetfilm har väckt upprörda känslor i Finland. I ”Marskalken av Finland” görs ikonen Mannerheim av en svart skådespelare.

”Marskalken av Finland” har premiär den 28 september under filmfestivalen Kärlek och anarki i Helsingfors, men har redan orsakat stor uppståndelse. Huvudrollen som den finländske marskalken och politikern Gustaf Mannerheim görs av en kenyansk svart skådespelare, Telley Savalas Otieno.

– Vi är fullständigt överrumplade av de starka reaktionerna. Hela landet är delat i två, som vid en jordbävning, säger filmens producent Erkko Lyytinen vid det finländska public service-bolaget YLE.

Annons:

Filmen är en finsk-estnisk-ken­yansk samproduktion, har finansiering från YLE och är inspelad i Kenya. Hätska kommentarer och upprörda röster anser det vara en skandal att den finländske hjälten gestaltas av en afrikan och hotar mer eller mind­re att prygla upphovsmännen. En annan sida, främst representerad av dagspressen och delar av bloggo­sfären, lovordar projektet.

– Jag trodde att vi hade nått längre än så här; Mannerheim är förvisso en nationell hjälte, men hans insatser ägde rum för 75 år sedan. Jag har inget emot krigsveteraner, men det måste gå att komma förbi krigen. Mycket har hänt i det finländska samhället sedan dess.

Hela debatten är ett tecken på låg självkänsla, menar Lyytinen vidare:

– Jag inbillar mig att reaktionerna hade blivit andra i Sverige. Hur hade ni sett det om, säg Gustaf II Adolf, hade gestaltats av en annan ras?

– Men filmen handlar om berättande. En man berättar historien om Mannerheim för en grupp ken­y­­- anska barn, som naturligtvis föreställer sig Mannerheim som en person ungefär som de själva. Det handlar om att försöka se saker ur andra vinklar. Vi som står bakom filmen har försökt få fram detta, men det har inte gått, säger Erkko Lyytinen och skrattar.

Filmen, som just nu är under postproduktion och slutmix och beräknas bli någon timme lång, ska efter filmfestivalen också visas på tv i Finland i oktober, liksom en sex­delad dokumentär om inspelningen.

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Kopparstöld. Påverkar tågen norr om Mälaren till och från Stockholm. 3  0 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
putin
Foto:Mikhail Klimentjev/AP

 Besked till Barroso: Svar på hotet om skärpta sanktioner från EU. 36  9 tweets  27 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nato skapar ny insatsstyrka. Som svar på krisen i Ukraina.

 Ryska soldatmödrar: Uppåt 8.000 ryska soldater i Ukraina. 56  21 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA-krav på vapenstöd. För att bekämpa Ryssland. 17  4 tweets  12 rekommendationer  1 rekommendationer

premium  Lärare och elever hugger i. Rustar bombad skola.

Annons:

 Klämd av t-banetåg. De båda bråkande föll ner på spåret vid station.

vildsvin-244
Foto:Bengt Eurenius

 En pina för jägarna. Troligen ett kvardröjande resultat av katastrofen 1986 i Tjernobyl. 57  7 tweets  50 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: