Mannerheim blir svart på vita duken

Bild 1 av 2
Gustaf Mannerheim. Foto: Scanpix
Gustaf Mannerheim, gestaltad av Telley Savalas Otieno. Foto: Skärmdump: Youtube
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

En lågbudgetfilm har väckt upprörda känslor i Finland. I ”Marskalken av Finland” görs ikonen Mannerheim av en svart skådespelare.

En lågbudgetfilm har väckt upprörda känslor i Finland. I ”Marskalken av Finland” görs ikonen Mannerheim av en svart skådespelare.

”Marskalken av Finland” har premiär den 28 september under filmfestivalen Kärlek och anarki i Helsingfors, men har redan orsakat stor uppståndelse. Huvudrollen som den finländske marskalken och politikern Gustaf Mannerheim görs av en kenyansk svart skådespelare, Telley Savalas Otieno.

– Vi är fullständigt överrumplade av de starka reaktionerna. Hela landet är delat i två, som vid en jordbävning, säger filmens producent Erkko Lyytinen vid det finländska public service-bolaget YLE.

Annons:

Filmen är en finsk-estnisk-ken­yansk samproduktion, har finansiering från YLE och är inspelad i Kenya. Hätska kommentarer och upprörda röster anser det vara en skandal att den finländske hjälten gestaltas av en afrikan och hotar mer eller mind­re att prygla upphovsmännen. En annan sida, främst representerad av dagspressen och delar av bloggo­sfären, lovordar projektet.

– Jag trodde att vi hade nått längre än så här; Mannerheim är förvisso en nationell hjälte, men hans insatser ägde rum för 75 år sedan. Jag har inget emot krigsveteraner, men det måste gå att komma förbi krigen. Mycket har hänt i det finländska samhället sedan dess.

Hela debatten är ett tecken på låg självkänsla, menar Lyytinen vidare:

– Jag inbillar mig att reaktionerna hade blivit andra i Sverige. Hur hade ni sett det om, säg Gustaf II Adolf, hade gestaltats av en annan ras?

– Men filmen handlar om berättande. En man berättar historien om Mannerheim för en grupp ken­y­­- anska barn, som naturligtvis föreställer sig Mannerheim som en person ungefär som de själva. Det handlar om att försöka se saker ur andra vinklar. Vi som står bakom filmen har försökt få fram detta, men det har inte gått, säger Erkko Lyytinen och skrattar.

Filmen, som just nu är under postproduktion och slutmix och beräknas bli någon timme lång, ska efter filmfestivalen också visas på tv i Finland i oktober, liksom en sex­delad dokumentär om inspelningen.

Andra har läst

Mer från förstasidan

norwegian_500255
Foto:TT

 ”Vi får ingen information.” Passagerare strandade på Arlanda. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

aska_244119
Foto:TT

 SMHI: Kraftiga urladdningar och hagel. Mer oväder under veckan. 37  4 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

 Så skyddar du dig mot blixten. Expertens bästa tips. 12  1 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

 Försäkring täcker inte alla skador. ”Stod i vatten till anklarna.”

 Träd föll i centrala Stockholm. Bilder från kaoset på Nytorget.

 Ställdes in efter ovädret. Matchen AIK-Falkenberg sköts upp – men nu är planen spelbar.

DSC_6008
Foto:Jonas Eriksson
kimjongun_144102
Foto:AP

 ”Raketer mot källan till all ondska.” En högt uppsatt officer hotar USA med en kärnvapenattack. 13  5 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nordkorea bygger undervattenshotell. Dyrt projekt trots svält i landet. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Fyra av tio stockholmare vill helst bo här, visar en ny undersökning.  ”Sprudlande, mysigt.” 126  13 tweets  112 rekommendationer  1 rekommendationer

sthlm_144102
Foto:Alamy

Vilken stadsdel vill du helst bo i?

Annons:
Ystad mord
Foto:Johan Nilsson

 Gripen i Köpenhamn. Kvinnan anmälde mannen för misshandel.

 "Ett misslyckande." Trots nollvision fortsätter siffrorna att öka. 13  4 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: